Spremni listič 39. teden

Zabojčkanje je še vedno enostavno. In fajn. In lepo je slišati, »po priporočilu prijateljev smo prvič naročili vaš zabojček«. Lepo je biti nekdo, ki ga priporočijo prijatelji.

Za tole listek danes je bilo na to temo napisano še več, pa smo ugotovili, da smo vse povedali v zgornjih vrsticah.

Ja, takole ljubek je.

Lahko ga jeste surovega v solatah, kot prigrizek, lahko ga cvrete, popečete, pečete, kuhate, dušite (tudi na tla pade, vse je v redu z njim). Pripravljajo tudi kisanega (kot repo, zelje). Užitni so tudi listi, ki vsebujejo veliko vitamina C, beta karotena, kalcija in železa. Shranite ga v hladilniku v plastični vrečki, da preprečite izsuševanje.

Solata iz daikona in rdečega korenja

  • večji daikon
  • enaka količina rdečega korenja
  • srednja čebula
  • 1 dcl belega ali riževega kisa
  • 4 žlice sojine omake
  • 2 žlici sladkorja
  • košček nastrganega ingverja
  • kalčki vodne kreše za dekoracijo

Olupite daikon in korenje in ju narežite na tanke tanke rezine; odlično se v te namene obnese strgalo mandolina (predvsem ekstremistom in tistim, ki ste radi na robu). Dodajte tanko narezano čebulo. Posebej zmešajte solatni preliv iz kisa, sojine omake, sladkorja in nastrganega ingverja.

Združite obe mešanici, solata bo odlična po uri ali dveh v hladilniku, ko se okusi povežejo. Če ste zelo lačni, lahko pojeste kar tako, v nasprotnem solato še prej  okrasite s kalčki vodne kreše.