Spremni listič, 40. teden

So dnevi, ko se na poljih in pri kmetih tako malo dogaja. Večina pridelkov je pod streho, kakšnega prav spretno izmikajo mrazu in snegu (ali pa manj spretno, o tem potem običajno molče), čisto počasi razmišljajo že o novem letu, semenu in sadikah. In to je to Tako si moramo najti dovolj dela pri sebi, in kar ne zmanjka ga. Več o tem v nadaljevanju (v prihodnjih tednih). Za danes je pa to to, bolje, da ne krademo časa.

Ker bi to leto po južnoameriškem koledarju gotovo bilo leto paprik, in ker je v tem tednu v zabojčku skoraj gotovo zadnja pošiljka tega leta, si zaslužijo še en recept. In koleraba seveda, ta je pač zimski shranek in nič ne moremo, kdaj pa kdaj bo v zabojčkih.

Običajno kolerabo v receptu spretno prikrijejo z maščobo, tako da ne moti, lahko jo celo panirate, vse z namenom, da bi jo spravili iz shrambe, ne da bi vas motila v obroku. Ne, ne, mi mislimo, da je koleraba prav fina celo takrat, ko jo čutimo.

Kolerabna solata s skuto

400g kolerabe, 3 jabolka, korenina hrena, 100 g skute, 0,5 dcl smetane, 2 žlici olja, sol, kis ali limonin sok

Kolerabo, hren in neolupljena jabolka naribamo. Solato zmešamo, solimo, zabelimo z oljem, kisom ali limoninim sokom ter smetano. Dodamo še skuto in ponovno zmešamo. (Zelenjavne jedi, CZNG, 1983)

Po mnogih tednih uživanja kurtovske kapije na mnoge načine, v tem tednu v še zabojčkih, slava ji in odslej počitek, sva dva prisotna kot en mož glasovala za

Pečene paprike

Paprike, olivno olje, sol, peteršilj, česen, limona

Oprane paprike dajte na pekač. Po  petnajstih minutah na okoli 180oC boste na njih videli mehurje (če pa jih še ne, pa počakajte, da jih). To je to s peko.  Ohlajenim odstranite kožo in seme. Medtem pripravite marinado. V skodelici zmešajte limonin sok, sol, olivno olje, nasekljan česen in peteršilj. Paprike položite v veliko skledo, prelijte z marinado, počakajte in pojejte. Če vam to ne uspe takoj, počaka tudi v hladilniku.

Kako so se kmetje v tem tednu izkazali

Alojz Kastelic, Mirna Peč, Golden Orange, Opal, Topaz / Demeter kmetija Purgaj, jonagold in idared / Urška Kersnik, Lukovica,  korenje, paprika, kutina / Romana Jarc Sečnik, Horjul, radič tržaški solatnik,  ohrovt, rumena paprika, repa,  / Janez Retar, Gozd Reka, buče, čebula,  česen,  korenje,  rdeča pesa, krompir, redkvice, korenje, koleraba, špinača, repa, / Ceglarjevi, Verd, paprika kurtovska kapija / Kersnik, Cerknica, dobra polovica blitve, zelje, čebula, daikon, rdeča pesa z zelenjem, repa z zelenjem / Studen, krompir, zelje / Fras, Ankaran, por, kivi

Proti pričakovanjem je bilo blitve pri domačih premalo, zato smo jo manjši del uvozili, za približno 20 zabojčkov.

O bučah velikankah in ostale pravljične zgodbe

Buče so svojeglave, včasih so majhne, spet drugič poženejo, da bi lahko pravljice v njih pripovedovali. Te naše so nekje vmes, smo pa zelo veseli, da jih imamo – letos jih nekako ni preveč zraslo. Ker ne bomo delali kočij, jih bomo razrezali (čeprav tega skoraj nikoli ne počnemo) in potem boste dobili svoj kos. Mi veseli, Retarjevi veseli, vi uživali v dobri hrani.  Nekaj let nazaj še niso bile tako popularne, so delile usodo s kolerabami, repami. (Ostalih pravljičnih zgodb pa danes nimamo, bila je le marketinška poteza.)

Kaj delajo kmetje

Pripravljajo zemljo in vse take reči, ki jim včasih ne vidimo smisla, tako od daleč in na hitro. Zelo pa vidimo smisel, ker režejo zelje in ga spravljajo v take velike posode. Počakajmo še nekaj tednov in pri Studnovih bodo imeli izvrstno kislo zelje! Pa Kersnik seveda tudi, on po tem slovi, je pa res, da on to tudi dobro ve.

Darila za podjetja (pravzaprav  od podjetij)

Nam se zdi vedno fino podariti kaj takega, kar je uporabno, ni iz plastike in ni narejeno kje daleč. Uganili ste, predlagamo vam, da letos podarjate Zelene zabojčke. Ti so lahko čisto taki, kot ste jih navajeni in jih pripeljemo po Ljubljani, Mariboru, Novem mestu in Kopru ali pa v njih damo malce bolj trajne dobrote, ki jih lahko pošljemo v katerikoli konec naše domovine (in širše, to bi se nam zdelo še posebej nobel). Z večjo količino imamo manj stroškov pošiljanja in zato lahko zagotovimo boljšo ceno. Veseli bomo vašega klica v našo prodajno divizijo (telefon in email je seveda isti kot za vse ostale divizije)!

Račun in ostalo

Naš račun še vedno enak, 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana).  Primeren sklic najdete na računu pa tudi v potrdilnem emailu. Če sklic ni primeren, včasih ne vemo, zakaj smo to nakazilo prejeli (kar se nam sicer zdi luštno in štejemo kot donacijo, a prej ko slej bo nekaj narobe).

www.zeleni–zabojcek.si / zabojcek@zeleni-zabojcek.si /
Facebook / 051 499 396