Prispevki

 On

Spremni listič, 41. teden

Iz bele kronike

Prejšnji teden smo imeli manjšo zmedo pri pakiranju zabojčkov. Aleša Kersnika namreč ni bilo od nikoder. Kje je Kersnik? Kaj se mu je zgodilo? Kje je zelje pa ohrovt pa daikon pa vse to?

Kersnik ne goji samo zelenjave, to mu očitno ni dovolj dinamično, ima tudi ovce (ki jih sicer ni v zabojčkih in verjetno tja tudi nočejo). Take pametne, ki se pod ograjo plazijo in potem nazaj, pod ograjo, vmes pa na njivi slastno blitvo degustirajo (ampak ne slow food-no). No, tokrat jih je Kersnik zapazil na napačnem mestu in zakompliciral vse skupaj (drugače bi seveda šle vse lepo nazaj, ko pri backu Jonu, vse je res). In so zaprli cesto, da ne bi bilo nesreče, jih z zeljem čisto počasi zvabili nazaj za ogrado in hop, zaprli vrata. Vse to seveda ni bilo en dva tri narejeno, ampak je trajalo vse dopoldne in mi bi skoraj ostali brez Kersnikove zelenjave . No, pa se je izšlo, za zabojčkarje, ovce so pa zelju nasedle.  (Kersnikove ovce so skoraj tako popularne kot bloški medved, čeprav ne prvega ne drugega ni v zabojčkih).

Vse skupaj hočemo narediti čimbolj preprosto (ker to zahteva in prinaša nekaj več zaupanja med nami, boljše življenje). Kar pa ne pomeni, da je dolgočasno. Za to poskrbijo ovce in fint polne zelenjave (pa sadje tudi, če se spomnimo fig). Včasih pa tudi naša površnost (da se posujemo s pepelom).

Pozimi ni solate, ni paradižnika, ni kumar, ni paprik, ni, eh, ni. Je pa zelje, tega je pa še veliko. In seveda, ni časa (oziroma čas je, seveda, samo vi si ga boste tako razporedili, da ga bo za kuho premalo, khm). Tako je tu zeljna solata, kratek recept, hitra izvedba:

Glavica belega zelja, olje, jabolko, limonin sok, jabolčni kis (če želimo bolj kislo solato), noževa konica cimeta, kumina, sol, poper
Zelje narežemo na tanke rezance, dodamo naribamo jabolko, olje, kis in začimbe. Premešamo in pustimo, da se razvijejo okusi.

Testirano na otrocih. Noben otrok ni bil poškodovan ali trpinčen. Jedli so.

Kdo je pridelal to, kar jeste

Je že tako, da slovenski kmetje nimajo ravno presežkov. Oziroma ni veliko kmetov s presežki. Letos so se izkazali Retarjev (po domače Pri malnarju iz Gozd Reke), ki nas že vse leto pridno zalagajo. Še vedno imajo nekaj ton zimskih zelenjav, tako da tja do novega leta njihovih pes, kolerab, čebule ne bo zmanjkalo.

Kdaj pa kdaj nas pokliče še kakšen kmet, ki ga je k nam napotil kolega, ki že dela z nami, in ponudi, poleg krompirja seveda, tudi kaj drugega, in tako počasi dopolnjujemo našo listo kar zadovoljnih dobaviteljev.

Ponosni smo, da vedno vse plačamo v roku, tako naše sodelavce in kot tudi naše dobavitelje. Oni pošteno in vestno delajo, na njih se lahko zanesemo, najmanj kar je, da, da jim plačamo, tako kot smo se dogovorili (pa da jih pohvalimo, kot si to zaslužijo, tudi to je pomembno).

Alojz Kastelic, Mirna Peč, opal, topaz // Demeter kmetija Purgaj, jonagold in idared // Romana Jarc Sečnik, Horjul, radič tržaški solatnik,  zuckerhut radič, ohrovt, koleraba, repa  // Janez Retar, Gozd Reka, buče, čebula,  česen,  korenje,  rdeča pesa, krompir, redkvice, korenje, koleraba, špinača, repa // Kersnik, Cerknica, dobra polovica blitve, zelje, čebula, daikon, rdeča pesa z zelenjem, repa z zelenjem // Studen, krompir, zelje // Fras, Ankaran, je zbolel, zato je por na njivi ostal en  teden, kivi so nam pa pripeljali (ta je taka malo rumena novica, a pomembna).            

Kako nam gre

Dobri dve leti sta za nami, koledarsko leto se končuje, ko se zaključujejo tudi bilance. Gre nam po načrtih. Pozna se lepa in sončna jesen, ko ste mnogi imeli in še imate svoje vrtove (pa mame in babice), tako da še vedno čakamo kar nekaj naročnic, ki so na poletnih počitnicah. Ker smo si začrtali, da bomo naredili ekološko hrano dostopno vsem tistim, ki se zanjo odločijo (čemur žal še ni tako), imamo za naše delo nizko maržo, okoli 35%.  Ob sedanjem obsegu dela to zadostuje za pokrivanje stroškov, ob načrtovani rasti pa tudi za nadaljnji razvoj. In ker nas imate naročnice in naročniki kar radi, verjamemo v stabilno rast. Imamo pa seveda še nekaj idej, kako narediti vse skupaj bolje (in ki jih počasi uresničujemo).

Račun in ostalo

Naš račun še vedno enak, 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana).  Primeren sklic najdete na računu pa tudi v potrdilnem emailu. Če sklic ni primeren, včasih ne vemo, zakaj smo to nakazilo prejeli (kar se nam sicer zdi luštno in štejemo kot donacijo, a prej ko slej bo nekaj narobe).

www.zeleni–zabojcek.si / zabojcek@zeleni-zabojcek.si /
Facebook / 051 499 396

V: