Prispevki

 On

Spremni listič 5. teden

Res pomembno obvestilo

Z osebnim zabojčkom lahko na preprost način nakupite zelenjavo in sadje posamično, tisto, ki je v kateremkoli zabojčku. Teden poprej se mi po najboljših močeh podučimo, kakšna in kako velika je zelenjava na poljih. In tako damo primerne količine na splet (npr. 0,35 kg brokolija, ker je največkrat tako velik). Ker pa ni vsa zelenjava enako velika, ne moremo zagotoviti, da bo vsak vaš izbran kos zelenjave točno tak, kot piše na spletu. Še več, lahko se celo zgodi, da naročene zelenjave ni (ali pa ne dovolj). Srne, pozeba, človeška napaka, poplave, mnogo je možnih razlogov. V tem primeru si kar vzamemo pravico (in čutimo dolžnost), da zabojček napolnimo z najboljšo alternativo.  Ob tem čisto zares zagotavljamo, da boste dobili tisto vrednost, ki ste jo plačali. Takšni so zabojčki, takšni bodo, dokler ne bomo imeli boljše ideje. <konec resnega obvestila>.

Nasploh smo v zadnjih tednih slabo spali, saj smo tuhtali, kam gremo z zabojčkih. Gremo v napačno smer, takorekoč v spletno trgovina s hrano, kjer dobiš skoraj vse? Tega nočemo, trdno smo namreč prepričani, da je najbolje jesti to, kar zraste tu in zdaj in v skoraj takih razmerjih, kot nam narava da.

Od besed k dejanjem: tudi stebelna zelena je dvignila marsikatero obrv, češ, kaj pa zdaj. Npr. zdaj pa:

Kremna juha iz stebelne zelene

  • 1 sesekljana stebelna zelena
  • žlica moke
  • 2 žlici masla
  • 2 dl sladke smetane
  • 1 rumenjak
  • sol, poper

Na maslu popražimo moko, ji dodamo zeleno, kuhamo do mehkega in zmešamo s paličnim mešalnikom. Dodamo del sladke smetane, prevremo, solimo in popramo. V preostalo smetano vmešamo rumenjak in ju med mešanjem vlijemo v še vročo juho.

Recepti na blogu

Imamo osvežen blog, kjer lahko najdete recepte pa skoraj vse, kar spišemo. Na www.zeleni-zabojcek.si/blog (izvirno, mar ne!).

Nič srčkov

Vsak spodoben praznik je lepa priložnost, da trgovci prodamo več in dražje. Zabojčkarji pa imamo to težavo, da verjamemo, da je najbolje, da kupite ravno toliko fine zelenjave in sadja, kolikor jo boste potrebovali v tistem tednu. Nič več (manj bi bil tudi greh, to pa res).

Zakaj je raznovrstnost dobra za jedilnike pa tudi za kmete

Ker kmet je more vsa leta na istem kosu zemlje gojiti brokolija ali pa solate, kolobariti mora, mora na tem kosu gojiti še manj popularna živila. In če želi potem prodajati brokoli po zmerni ceni, mora tudi to repo prodati za nek spodoben denar. Res pa ima tudi kmet možnost, da izbere zanimivo repo, ki jo boste raje jedli (in k temu ga na vse pretege spodbujamo). Vendar je pri kmetih tako, da vsak premislek  terja eno leto, da se pokaže njegova vrednost (po tem koledarju smo ravno začeli z zabojčkanjem). Malo diši po planskem gospodarstvo, takem planskem, kjer ste tudi zabojčkarji del načrta in ni vse pogojeno z kdo da več. Nam se zdi to prav. Hic Brassica rapa, hic salta.

Maribor čaka

No, upamo, bomo videli 17. februarja, ko bomo imeli prvo dostavo.

Krompir je pikast

Nekaj sto kilogramov krompirja je pikastega, saj so ga na polju male živalce obgrizle.  Ker je pa drugače čisto zdrav in bloško okusen, smo se dogovorili s kmetom, da nam ga da toliko več, da ga lahko    obrežete in da ga še vedno ostane primerno veliko, dvajset odstotkov več bi ga moralo biti (če je pikast, seveda).

Praznih zabojčkov se veselimo – še vedno gre zares

Čisto vsak vrnjen  zabojček je zlata vreden (tečemo zadnje pakete, potem pa vse po novem bo).

Od 3. do 16. avgusta smo na počitnicah!

Naročite lahko seveda tudi v tem času, veseli bomo, a vaš zabojček bomo dostavili po 16. avgustu.

V drugi polovici avgusta se vrnemo in potem bomo spet z vami, že dvanajsto leto!