Prispevki

 On

Spremni listič, 8. teden

Biofach je največji sejem ekološke prehrane: s celega sveta se zgrnejo pridelovalci, predelovalci in seveda trgovci (teh je največ). Ker ekološko je posel. Časi prvoborcev so mimo, no, skoraj mimo, in ekološko je tisto, kar zadovolji vse mogoče standarde. Ekološko ni nujno zdravo (imamo ekološki čips, jasno) in tudi ne nujno okoljsko prijazno (monokulture na velikih površinah) in ne nujno družbeno odgovorno (veliko ročnega dela kar kliče po poceni delovni sili). Vse to lahko vidiš, če gledaš malce postrani. Slovenija je v ekološkem kmetijstvu tako močna kot v konvencionalnem, in tudi velikost slovenske stojnice je premo sorazmerna temu: stojnica je bila velikosti polovice O-ja v logotipu zgoraj, če je listek velikost ene hale od devetih na sejmu. Na slovenski stojnici smo videli  Žito in Kele&Kele ter seveda vrsto izdelkov, ki jih najdete v Zelenih zabojčkih! Pač najboljše, kaj bi bili skromni. Tina iz Komende  je imela pa čisto svojo stojnico, lepo.

Pri nas ekološko še ni posel, velik posel (govorimo predvsem o pridelovalcih), in verjetno to sploh ni slabo. Ker slovensko ekološko sceno še obvladujejo entuziasti, ki ekološko hrano razumejo ne zgolj kot zbir standardov. Verjetno je sedaj odgovornost slovenskih potrošnikov, da tudi v bodoče zahtevajo od proizvajalcev ekološko hrano, ki bo pridelana tudi na trajnosten in družbi prijazen način.

Pesa je zimski zaklad (samo odkopati ga moramo)

3 srednje velike pese (recimo 8 cm premera), zrno česna, 2 žlici limoninega soka, žlica balzamičnega kisa, olivno olje, sol in črni poper

Rdečo peso oprano in neolupljeno narežemo na četrtine. Pustimo ji nekaj koreninice in stebelnega dela, da izgubi čimmanj barvila.

Soparimo jo pokrito, v košari za soparjenje. Po 15 minutah z vilicamo preverimo, če je že kuhana.  Nasekljamo ali stisnemo česen in z ostalimi sestavinami pripravimo polivko. Peso olupimo z rokavicami, vrečko ali čim podobnim, da nam barvilo ne ostane na prstih še nekaj dni 🙂 Še toplo pomešamo z ostalimi sestavinami in postrežemo.

Okus lahko jedi spreminjamo tudi z dodajanjem mete, bazilike, koprca ali drobnjaka, Feta sira…

Zima je odnesla šalo, verjetno imamo v tem tednu zadnjič čisto prave slovenske zabojčke, v prihodnje bomo na enem mestu zbrali vse, kar je slovenskega, da vam bo laže pri nakupu, pravih, kolikor toliko celotnih slovenskih zabojčkov pa žal ne moremo več zložiti. Sedaj lahko samo čakamo na zgodnjem pomladanske dobrote, na primer čemaž in regrat!

Kmetje tega tedna so

  • Kmetija Studen, Obrije (česen, fižol, kislo zelje – vsakega še nekaj)
  • Kmetija Šlosel, Sabonje (pastinak, korenje – imamo nekaj malega zaloge, to pa je to)
  • Kmetija Zel (Prlekija):  vložena zelenjava (no, tega ne bo zmanjkalo)
  • Kmetija Premru (krompir – tudi tega ne manjka)
  • Kmetija Kastelic, Mali vrh (topaz bo do konca marca)
  • Kmetija Romana Jarc, Horjul (repa je še, belo zelje – pospravljeno do zadnjega kota)
  • Avstrijsko: korenje, pesa, zuckerhut, čebula, motovilec, peteršilj
  • Ostalo italijansko

Od korenčka do zabojčka v enem mahu

Na sejmu smo srečali tudi naše avstrijske kmete, ki zabojčkajo  v Gradcu, in predstavili so nam čudo tehnike, informacijski sistem za zabojčkanje, ki omogoča točno odmerjene  zabojčke, vam pa preprost vnos vaših želja. Opa, ni šale, čisto smo navdušeni, in tudi vam se bo dopadlo, ko bomo to zagnali.  Težava je seveda pričakovana,  vse to stane več kot 6000€ in če bi bili veliko podjetje, bi to uvrstili na plan investicij. Ker pa nismo, iščemo dobrotnice/vlagateljice (po načelu dobili smo kombi, sedaj pa hočemo tehtnice in sploh čimveč, da bomo lahko delali res fine zabojčke). Ker še vedno ne spimo dobro in dovolj, ni nam všeč, da vsaj kdaj pa kdaj kaj v zabojčku zgrešimo pa da je preveč ali premalo v zabojčku pa sploh, nismo še zadovoljni s samo logistiko in pakiranjem. Včasih smo kar malo malodušni zaradi tega.

Planiranje gre h koncu

Opravljamo čisto zadnje pogovore s kmeti, kaj bodo sadili. Na Primorskem so že sadili, krompir in podobno, tako da bo pred vročino že pobrano.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / 051 499 396

V: