Prispevki

 On

Spremni listič 9. teden

Pred nekaj tedni, ko smo bili predstavljeni v Financah kot podjetniška ideja, smo rekli, da dostavimo dvesto zabojčkov na teden. Priznamo, kakšnih deset smo jih dodali zaradi umetniškega vtisa. Se nam je zdelo, da je to samo vprašanje časa. V tem tednu jih bo že več kot dvesto. Se nam zdi fino. Ker ste kar zadovoljni s tem, kar počnemo, se tudi dober glas širi (pa tudi kdaj kakšen slab, priznamo, kaj hočemo) in zanima nas, ali bo to šlo ekspotencialno, linearno ali kako vmes in seveda, kje je limita (se zdi teoretiziranje, pa ni – da bi naši kmetje vedeli, koliko solat posaditi). To pomeni dobro tono eko sadja in zelenjave, in glej, če pogledamo zelo od blizu, zabojčkarji ob četrtkih razvozimo okoli 0,01 odstotka vse slovenske zelenjave in sadja (ne le eko). Sedaj pa se gremo prestavljanje vejice (če želimo spremeniti način, kako Slovenija jé).

Čisto zares nas muči ena sama reč: da bo vsak zabojčku res tak, kakršnega ste naročili. Da ne bo prihajalo do napak (glej o slabem glasu zgoraj). Teh je sedaj okoli 2 na 1000 izdelkov, kakšna 1,5 preveč, da bi lahko mirno počivali na lovorikah. Zabojčkasti kaizen (glej glej, kaj vse je lahko zabojčkasto). In geslo tega tedna: Dobra vaga v nebesa pomaga. Učimo se iz tedna v teden, skromnost koristi.

In če ima divizija Pakiranje še precej izzivov, se nam zdi, da so v oddelku Recepti & ostale novice precej napredovali v zadnjih tednih (manj jih je, pa so bolj agilni). Takole pišejo v tem tednu.

Toscaninijeva juha z zeleno in rižem

To juho so dirigentu Toscaniniju na njegovo izrecno željo kuhali pred nastopi. Maestro se pred nastopi ni želel preobremeniti s hrano, za tiste, ki niste v stresnih okoliščinah, pa bo tale juhica najbrž preskromna večerja. Količine zadoščajo za eno osebo, ki potrebuje nekaj toplega. Dragi jedci, ne pričakujte, da boste po takšni večerji izkazali izrazit dar za dirigiranje 🙂

Žlička masla, dve žlici drobno nasekljane zelene,  2 žlici riža, 2 skodelici jušne osnove, zlička nasekljanega peteršilja

Na maslu podušite zeleno, dodajte riž in jušno osnovo in na rahlem ognju kuhajte, da bo riž mehak (od 12 do 20 minut). Posujte s peteršiljem in postrezite s popečenimi kruhki.

Čisto kratek seznam naših kmetov s svežimi rečmi (seveda so tu še tisti, ki svoje pridelke tako ali drugače pakiranju, te seveda lahko prepoznate preko etiket):

  • Kmetija Studen, Obrije (česen, fižol, kislo zelje – vsakega še nekaj)
  • Kmetija Premru (krompir)
  • Kmetija Kastelic, Mali vrh (topaz bo do konca marca, potem pa bo druga sorta)

Malo smo žalostni, ko gledamo tak seznam, se trudimo, da bo drugo leto tudi ob takem času daljši. Če bi bilo sto let nazaj, bi vzeli culo in šli po svetu, da bi našli kaj hrane (tako pa gremo s kombijem k Finku, graškemu kmetu). Vsaj še nekaj tednov.

Pisarniške zabojčke preimenujemo v Ponedeljkov sadni

Čisto preprost razlog: radi se vozimo tudi ob ponedeljkih in radi bi razbili vsako senco dvoma, da ob ponedeljkih vozimo tudi po domovih (še vedno pa samo sadje).

Zakaj nimamo mesa in mleka v zabojčkih

Hladilnice in primerna vozila so še prevelik zalogaj (pri mesu so pa še drugi pomisleki). Želeli smo, da bi z mlekom začeli v prvi polovici leta, pa žal ne kaže, da bo uspelo.

Zeleni zabojčki so spet zeleni

V tem tednu smo spet prešli nazaj na plastične zabojčke, tokrat pri abonentih. V naslednjem tednu bomo to možnost ponudili vsem ostalim. Kavcija je žal neizbežna, 10€ bo. Res nadvse so praktični in prav pridejo tudi za orodje, pa kužki in mucki jih prepoznajo kot svoj dom, tako da se moramo boriti z njimi in če nam ne bo uspelo, bomo s kavcijo lahko drugega kupili.

Več debat na to temo smo imeli, našli celo angleško študijo, ki ugotavlja, da ni mogoče reči, kaj je bolj ekološko in je odločitev res stvar okusa.

Korenčki pa so lahko tudi vijolični

Ni huda zima, ni genetska manipulacija, so čisto spodobni korenčki, ki so jih toliko časa izbirali, da jih sedaj imenujejo vijolični korenčki (zaradi barve, ne). Nam so se zdeli zabavni in krasno se obnesejo v rižoti, ko intenzivno obarvajo sosede rižke. Hvala, Peter, za skrb (in otroci jih lahko jedo, seveda).

Nove referenčne številke za plačilo preko spleta

Če bo vse po sreči, bomo do dostave uredili osebne številke za vse naročnike (tudi za abonente) in jih natisnili na račun ob zabojčku. Naš račun še vedno enak, 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana), sklic bo pa tak, kot bo pisali na računu – vedno enak.

Zakaj vse to delamo

Lepo je z vami! [Mirjana]

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / 051 499 396

Oznake:

V: