Prispevki

 On

Spremni listič, 10. teden

Lepi sončni dnevi so iz zemlje priklicali ne le tekače in pogumne kolesarje, marveč tudi prve zelenjave. Vsak topel in sončen dan jim pomaga. Nekateri kmetje jim pomagajo z lučkami in ogrevanjem, no, naša zelenjava se ne sonči v solariju. Vidimo Studnovo špinačo, bo trajalo še nekaj tednov. Bliže je čemaž (prejšnjo pomlad smo se ga najedli do ušes), regrat, šparglji in enkrat vmes koprive. Pri regratu smo še posebej previdni, da bomo prepričani, da ga kmetje nabirajo le na ekoloških travnikih. Se ga pa veselimo!

Ker  se bliža konec zime, je lahko sadje nekoliko slabše kvalitete, in če se vam zgodi, da ste dobili gnilo mandarino (te so še posebej skrivaške), nam to povejte, da se vam oddolžimo ob naslednjem nakupu.

Ko veliki zabojčkarji molčijo (ker so vse povedali), mali spregovorijo:

Čreda srnic, ki se je najedla Studnove špinače, zato nam vesele mahajo.

Leča s špinačo po indijsko

nasekljana srednja čebula, žlica zelenjavne juhe, 2 sesekljana stroka česna, žlička ingverja, pol žličke kurkume, pol žličke soli, nekaj žlic paradižnikove mezge ali koščki vkuhanega paradižnika, 200 g leče, 100 g špinače, dve žlici olja

Lečo kuhamo 15 minut in vmes pripravimo ostale sestavine. Špinačo za minuto potopimo v vrelo vodo in jo odcedimo. Popražimo nasekljano čebulo na žlici juhe (olje dodajmo, ko bo jed kuhana, da ga ne uničimo s segrevanjem), dodamo česen, paradižnik, lečo in začimbe, pokrito dušimo 5-7 minut, dodamo še odcejeno špinačo, pomešamo in postrežemo.

Okusna jed ima veliko proteinov, zadosti dnevnim potrebam po vitaminu A in vsebuje veliko vlaknin.

Takole, kmalu ne bomo več potrebovali alinej, v besedi ali dveh bomo lahko popisali slovenske kmete in njihovo ponudbo. Torej, v tem tednu smo do konca pospravili s Studnovim česnom, samo še kislega zelja pa krompirja imajo nekaj. Nekaj krompirja nas še čaka na Blokah, samo v Ljubljano ga moramo spraviti. Nekaj malega  repe je še, pa skoraj nič kisle repe. In to je to. Topaz bo do konca marca, potem pa Kastelic že pripravlja drugo sorto jabolk, ki jih bo dovolj vsaj do konca aprila. Seveda pa si želimo, da bi jih lahko imeli vse do Kerinovih jagod. Mmmmmm.

Zeleni zabojčki so spet zeleni

Vedno več zelenih zabojčkov je v igri, še vedno pa imamo tudi kartonske, ki jih dobite vsi, ki si jih želite. Kdaj pa kdaj pa pridejo k ostalim, če nam plastični poidejo.

Kavcija za plastične zabojčke ni prikazana na računih, ampak boste za njo dobili potrdilo o vplačilu. Kavcije ne bomo obračunali pri vsakem zabojčku, marveč je neke vrste pavšal, ki bo, če jih bomo pridno dobivali nazaj, veljal za vedno. Se bomo pa trudili spremljati, koliko zabojčkov imate še doma, vsaj približno, da se vam ne bodo kopičili.

Pomembni vrednoti

Vedno držimo besedo (torej raje obljubimo manj in takoj obveščamo, če je ne bomo uspeli uresničiti). Tu notri je seveda skrita tudi zanesljivost, pri nas nadvse pomembna lastnost, saj vse delamo točno ob času (ali kako se že prevede Just in time). Smo prijazni. Ni potrebno veliko truda in življenje je res veliko lepše.

Novičke iz zabojčka

Večina naših sodelavcev pridno študira in si lahko dan v tednu privoščijo za delo (ali pa samo dopoldne ali popoldne. Tako nas izpitni roki pretresejo, pa tudi novi urniki ob začetku semestra in vašo četrt prevzame drugi sodelavec. In zato se vam zgodi, da boste morali ven in ven razlagati, kako se pride do vaše hiše (čeprav se trudimo to znanje prenašati med sodelavci, pa vendar se ne posreči vedno). Poleg tega je zabojčkov vedno več in ker je število zabojčkov na en avto omejeno, se območje dostave na sodelavca manjša. Cela Ljubljana => Šiška, Bežigrad, Črnuče => Šiška => Celovška do 100 do 150 (tako nekako se manjša, sedaj smo v tretji fazi).

Nove referenčne številke za plačilo preko spleta

Sklic je odslej urejen po naročnicah, torej enak vedno in za vsa naročila. Napisan je na dostavnem listku. Radi bi ga spravili tudi na potrditveni email, pa se nam še izmika.

Naš račun še vedno enak, 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana), sklic bo pa tak, kot bo pisali na računu – vedno enak.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / 051 499 396

[P.s. : avtor ni zadovoljen s listkom. Je pa lep sončen dan, kar ni slabo.]

V: