Prispevki

 On

Spremni listič, 11. teden

Iskreno kot le kaj, praznina pod logotipom takole sprašuje, kaj bomo naredili z njo. In včasih je pritisk na začetku kar velik, preden ta psihoterapevtski proces steče in začno besede teči (no, včasih pa tudi grizemo rep od miške čisto do usb vtičnice, da bi izstisnili kakšno pametno). Npr.

o zaščiti potrošnikov

Ob dnevu zaščite potrošnikov smo želeli kaj lepega povedati, pa ne znamo. Ker nismo samo zabojčkarji, ampak  tudi običajni potrošniki, vemo, da je potrošnik sam sebi najbolj nevaren. In ne trgovec (res ga trgovec sili v to nevarnost, ampak če si potrošnik želi, se tega z lahkoto ubrani  in svoj prosti čas preživi kako drugače kot v razmisleku o novih napravah in prelistavanju lepih barvnih življenj in hoji po samih templjih).    No, sedaj veste, da je dan bil (ni pa še dneva zaščite zabojčkarjev, ta se nam zdi zeeelo potreben).

O barvi zelenjave

Priznamo, večini naš barvito vijolični korenček ni bil hudo všeč. Vendar to ni razlog, zakaj danes v zabojčkih ni rdeče čebule. Ko je naš avstrijski kmet Fink pogledal v velike zaboje z rdečo čebulo, da bi jo pripravil za nas, se je razžalostil, saj ni bila več kaj prida. Tako nam je pripravil čisto navadno, rumeno. Malo smo žalostni, saj smo se veselili barv, okus je pa precej enak.

O inženirjih

Inženirji slovijo po tem, da dokaj dobro rešujejo probleme, ki jih sami povzročijo. No, nekaj tega inženirskega duha smo v zabojčke vnesli tudi pretekli teden, saj je naš glavni inženir zgrešil naročilo polovice špinače. Rešitev vključuje klice ob 4h zjutraj, ko zelenjadarji  že vrtijo kolesa in se kotalijo na tržnice. Velike količine fine eko špinače pač ne postavajo za vsakih oglom (tedaj se nam zazdi, da smo vsaj pri špinači gotovo dosegli še velik tržni delež).

Kremna zelenina juha

velika zelena z listi, narezana na koščke, 2 skodelici jušne osnove, 2 skodelici vode, 1 majhna čebula, 2 žlici masla, 3 žlice moke, 2 skodelici mleka, pol skodelice smetane, sol in poper, malo žganja (po želji)

Na maslu popražimo čebulo, dodamo moko, dodamo jušno osnovo, vodo in zeleno in kuhamo, da je zelena mehka. V mleko vmešamo moko in zmes med mešanjem prilijemo v vročo juho. Dodamo smetano, solimo in popramo. Zmeljemo s paličnim mešalnikom in izboljšamo s pol žličke žganja.

Vreme, kaj šele kmetje, nas lahko prijetno presenetijo, in Studnovi so čisto potiho napaberkovali prve letošnje listke špinače.  Res je ni bilo veliko, a leta še ni konec in vse več je je (še posebej, ko vidi sonce). Ostalo je še globoko v zemlji in le topli pomladanski dnevi, ki bodo ogreli zemljo, bodo pognali listke iz zemlje. Ne bomo pa spet obujali čudovitih pomladnih okusov, ki nas čakajo kmalu kmalu! Po malem že kličemo tudi ostale kmete in jih drezamo, kako kaj kaže s pomladno zelenjavo.

Novičke iz zabojčka

Kartonske škatle seveda  še vedno krožijo (in veseli bomo, če bodo še dolge tedne), jih je pa vedno manj. Nekaterim so s svojimi kartonskimi toplimi srci priljubile, to čisto razumemo, vemo pa tudi, da so tudi plastične, čeprav vse trdne in hladne, od noter prijazne in skrbno čuvajo dobrote.

Kaj napisati na jumbo plakat, da bo več zabojčkov šlo v svet?

Prvič. Bolj okusno. Bolj zeleno. Bolj zabojčkasto. Eee, ne bo  v redu, tako škatlasto zveni. Drugič. Bolj okusna (definitivno). Bolj zeleno (verjetno nič ne pove). Bolj varna (definitivno, pa o varni hrani vedno več govorijo, torej smo v toku).  Boljša hrana. Kaj takega bo, a?

Zakaj strojni inženir raje prelaga zelenjavo kot na novo izumlja parni stroj?

Je zelenjadarstvo (in sadjarstvo, če hočete) zgolj mukotrpno delo na polju od jutra do večera? Kako spravimo to zelenjavo in sadje do tistega, ki jo bo z užitkom užil (in tudi plačal)? Ste slišali, da jo nekateri tlačijo v zabojčke in razvažajo po mestih (in nekje celo po deželi,  nenavadno)? Kolikšno maržo si zasluži trgovec? Pravzprav, kaj pa sploh dela trgovec? Zakaj so polarni medvedi beli? Je zabojčkanje zgolj glagol ali je način življenja? Pravzaprav, kaj pa je to zabojčkanje? Ali lahko kmet osreči sočloveka? Ali se boste med študijem naučili vse o tem? Vabljeni na zabojčkasto predavanje vašega velikega zabojčkarja, Gregorja Hribarja. (naročilo na Zeleni zabojček ni pogoj za sodelovanje na predavanju).

Takole vabimo bodoče agronome na zabojčkasto predavanje. Ob priliki poročamo, če smo jih uspešno prestrašili.

Nove referenčne številke za plačilo preko spleta

Sklic je odslej urejen po naročnicah, torej enak vedno in za vsa vaša naročila. Napisan je na dostavnem listku. Radi bi ga spravili tudi na potrditveni email, pa se nam še izmika.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / 051 499 396