Prispevki

 On

Spremni listič, 42. teden

Težko verjeti, ampak res je, med desetimi najbolj prodajanimi knjigami v Sloveniji trenutno ni nobene, prav nobene kuharske. Ker pa ni tole prostor, da iz tega karkoli izpeljemo, bomo raje danes več prostora namenili receptom. Poletje je čas, ko ni težko pripraviti privlačnih jedi, pozimi pa je za to potrebno nekaj več idej (ker imena živil niso tako privlačna, okusi so pa lahko prav dobri).
Pesa ekspres
0,5 kg rdeče pese, 0,25 kg gomolja zelene, jogurt, nekaj žlic kuhanega belega riža, sol, poper, olivno olje // 30 min
Rdečo peso in gomolj zelene operemo, olupimo in narežemo na kose. Kuhamo 15 minut, dodamo riž in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Vmešamo olje, solimo in popramo. Juho postrežemo in jo na krožnikih okrasimo s curkom jogurta in kakšnim listom pteršilja, koprca ali mete.
Pečena repa
Nič drugega kot repa, za omako pa jogurt // 60 min
Repo lahko spečemo, tako kot krompir, ravno toliko časa, dokler se zlato rumeno ne zapeče na 200°. Najboljša je z jogurtnimi omakami (če smo čisto odkriti, verjetno je kisla smetana še boljša, tako, za praznike).
Namesto na kislo, na sladko
Repa, med, orehi, maslo // 15 min
Repo popečemo na maslu, da pozlati, preselimo na krožnik, pokapamo z medom (seveda iz Zelenega zabojčka – medklic iz oddelka za marketing ), potresemo z orehi (tudi ti prihajajo) in evo, sladica je tu!
Recepte najdete tudi na našem blogu. V okence Kaj imamo v shrambi vpišite repa in frrr, repatih receptov (repastih, od repe) se kar tare!

Prihajajo….pituralke
Presne trde kot kamen, a kuhane in mmm, pečene, kot bi jedel med v hrušasti obliki (ker so v obliki hruške, ker so hruške). Prihajajo prihodnji teden iz Goriških Brd,  ravno prav za sladice v mrzlih dneh. (Pozor: ni za občutljive, velika količina povzroča prevetravanje (prehranske vlaknine so koristne, pa nekoliko nevljudne)).

Odkod je kaj
Raznovrstnost se od konca oktobra ne manjša, zaloge so seveda še velike, tako da po načrtih večine spodaj naštetega v prihodnjih tednih še ne bo zmanjkalo. Da pa ne bo ortodoksno in dolgočasno, bomo poskrbeli z uvozom od avstrijskih in italijanskih kmetov (v tem vrstnem redu).
Alojz Kastelic, Mirna Peč, opal, topaz // Demeter kmetija Purgaj, jonagold in idared // Romana Jarc Sečnik, Horjul, radič tržaški solatnik,  zuckerhut radič, radič kar tako, ohrovt, koleraba, repa  // Janez Retar, Gozd Reka, buče, čebula,  česen,  korenje,  rdeča pesa, krompir, redkvice, korenje, koleraba, špinača, repa // Kersnik, Cerknica, zelje, čebula, daikon, rdeča pesa z zelenjem, repa z zelenjem // Studen, krompir  // Fras, Ankaran, kaki, kivi, por
O žitih
Ker imamo letos bogato izbiro žit, oluščenih žit in žitnih izdelkov, nekaj vrstic o poimenovanju, več pa na našem blogu.
Iz žita na njivi po mlačvi dobijo neoluščeno žito, iz njega naredijo oluščeno žito, ki jim običajno rečemo kaše, pri nekaterih se pa ime ne spremeni  (ovsena, ajdova in ostale kaše, ne spremeni se pa piri, pšenici). Iz njih naredijo mlevske izdelke (moka, zdrob, drobljenec, kalčki, otrobi…).
Tip izdelkov pomeni, kolikšen je delež pepela, anorganskih snovi (največ 0,45% pri moki tip 450, med 0,8 in 0,9% pri moki tip 800, največ 2% pri polnozrnati moki). Torej višji je tip, več pepela je notri. Gladka moka je fino mleta, ostra moka ima večje delce žita (kar pa načelno ni povezano s tipom).
Razmisleki o mleku in mlečnih izdelkih
Tako pogosto, da ne smemo zanemariti, nas doseže kakšen klic po mleku. Mleka nas je malo strah, priznamo, tako da drugačnega kot pasteriziranega verjetno ne bomo razvažali (čeprav sami nimamo pomislekov o uporabi surovega, nas mala verjetnost, da bi kdaj kaj šlo narobe, hudo plaši). Prvo dostavo lahko pričakujete še letos, skoraj gotovo.

V: