Sto in en radič
Radičev je več kot Rusov, bi rekli Stari. V zabojčkih boste lahko v tem tednu izbirali in izbrali med petimi. Začnimo z najbolj grenkim, končamo z najslajšim: imamo zeleni radič, ki je načeloma skozinskoz zelen in običajno listnat. Zeleno rdeči radič (to bi verjetno morali pisati z vezajem) je predvsem zelen, malo pa tudi rdeč. Radič štrucar, ki je vedno zelen in v štrucah (takih podolgovatih glavah). Čeprav je kitajsko zelje tudi zeleno in v štrucah in še kar podobno (in mu hecno ne rečemo zelje štrucar), je zelje zelje, ta radič pa radič štrucar. Rdeči radič je običajno čisto rdeč in načeloma v glavah. Tega si najpogosteje predstavljamo, kot rečemo radič. In verjetno najslajši treviški radič, ki je tako kot štrucar v štrucah, ampak je rdeč in mu zato rečemo treviški, da ni preveč zmede.
Bolj si rdeč, bolj si sladek, velja tudi za radiče. Če med radiče vmešate nekaj toplega (velja tudi topel kis), postanejo tudi zeleni mnogo slajši.
|