Prispevki

 On

Stoinen radič, preživetje v naravi in o prometu

Stoinen radič, o umetnosti ostajanja v dežju in o posebem pasu za zabojčke

Zabojčkove sveže novice

Preživeli smo deževen teden! Za zabojčkarje to ni bogsigavedi kakšen dosežek (dobro, Prešern v vrstici ali dveh pove drugače), je pa veličasten za zelenjavo, ki ga je v dobri formi preživela zunaj.
Kmetje povedo, da bo tudi ta teden veliko dobre zelenjave, od težkoglavnate cvetače do kot sapa lahne mlade špinače. Pri sadju smo težko tako poetični, kaki, jabolka in tako naprej, vse je približno enako po gostoti in glavnatosti – se pa tudi tu okusi močno razlikujejo.

Sto in en radič

Radičev je več kot Rusov, bi rekli Stari. V zabojčkih boste lahko v tem tednu izbirali in izbrali med petimi. Začnimo z najbolj grenkim, končamo z najslajšim:
imamo zeleni radič, ki je načeloma skozinskoz zelen in običajno listnat.
Zeleno rdeči radič (to bi verjetno morali pisati z vezajem) je predvsem zelen, malo pa tudi rdeč.
Radič štrucar, ki je vedno zelen in v štrucah (takih podolgovatih glavah). Čeprav je kitajsko zelje tudi zeleno in v štrucah in še kar podobno (in mu hecno ne rečemo zelje štrucar), je zelje zelje, ta radič pa radič štrucar.
Rdeči radič je običajno čisto rdeč in načeloma v glavah. Tega si najpogosteje predstavljamo, kot rečemo radič.
In verjetno najslajši treviški radič, ki je tako kot štrucar v štrucah, ampak je rdeč in mu zato rečemo treviški, da ni preveč zmede.

Bolj si rdeč, bolj si sladek, velja tudi za radiče. Če med radiče vmešate nekaj toplega (velja tudi topel kis), postanejo tudi zeleni mnogo slajši.

Še vedno brokoli in cvetača

Bil je dež, veliko dežja, a tudi brokoli in cvetača sta stala inu obstala!

Nekaj listnate zelenjave, ohrovti, motovilec, pa tudi presenetljiv povratnik – sveži jajčevci s Primorske!

Sladki med treh vrst

Letos ni prav veliko medu, čebelarjem je vlada že odobrila pomoč. V zabojčkih še lahko dobite Šumenjakov med trenutno treh vrst:

  • akacijev, blagega vonja in nežnega okusa;
  • gozdni – njegov okus in sestava sta seveda odvisna od gozda, v katerem so ga nabirale čebele. Običajno bolj trpek in zmerno sladek;
  • kostanjev je temno rjavordeč, z okusom po pelinu, tako seveda tudi nekoliko bolj grenak. Menda najprimernejši tudi za peko peciva.

Kaj je to prometni zastoj?

Dostava zabojčkov ob vsakem času je sproščujoče delo. Tudi v času prometnih zastojev, točneje cestnih zastojev so naše poti hitre in rezervirane skoraj izključno za nas. Bežigrad, Šiška, Center, del Viča, Kodeljevo že dostavljamo s kolesi in prikolicami. Za Rudnik in njegove ceste pa še zbiramo pogum.

Jesen se ni vdala – čeprav je deževna, je tudi v tem dežju lepa. Lep je tudi pogled na še vedno bogate njive naših kmetov, del te lepote lahko pripeljemo tudi k vam. Le en klik smo stran, naročite svoj zabojček!

vaši jesenski zabojčkarji

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

 

Če ste taki, da sempatja tole preberete in nikoli nič ne naročite, nam je žal za vas (ker pridelki so boljši kot pisanje). Če ne marate ne tega pisanja ne ekoloških pridelkov, je najbolje, če se tule odjavite:

odjava s Svežih novic.