Prispevki

 On

Trdo in mehkoužitni kakiji in mnogi na vse načine zelo užitni pridelki

Jeseni je vedno lepša, pridelki vedno boljši!

Zabojčkove sveže novice

Še kar ni konec prijetnih presenečenj: topla jesen vsak teden prinaša nove pridelke, zdaj pa je še suho, kar je dobro za kakovost pridelkov (če je toplo in vlažno, je to recept za nepredvidene, presenetljive, šenevidene težave s kakovostjo). 

Tako se veselimo tega tedna, ko boste v zabojčkih lahko dobili:

Mehkoužitni in trdoužitni kakiji

Že nekaj tednov imamo Rejeve kakije sorte tipo, to so taki, da bolj so mehki, boljši so.

Zdaj bomo imeli še kakije od Fajdige, sort Jiro in OGosho, ti so pa užitni popolnoma trdi. Kar je seveda bolj praktično. 

Še vedno vse polno svežega zelenja!

Kot rečeno, razkošje jeseni še kar ne pojenja, imamo nebroj domače listnate zelenjave: od sladkega motovilca do strašljivo fino grenkega katalonskega radiča, tudi cikorija imenovanega. 

Tretjino cenejše nadzemna koleraba

Pretekli tedne je bilo veliko dežja, kar tudi ni najbolje za pridelke. Nekateri pijejo vso vlago, ki jim je na voljo, in to tako dolgo, da malce ali malo bolj počijo.

Taka je tudi nadzemna koleraba, ki jo bomo imeli v tem tednu. Nam se je zdi škoda, ker za pojest je popolnoma cela, za na lepotno tekmovanje pa res ne bo. 

Ker ni za lepotno tekmovanje, bo več kot tretjino cenejša kot druge tedne.

Zdaj mandarine in klementine

Poleg mandarin imamo zdaj še klementine. Za oboje velja, da so že kar v redu, za najboljše okuse velja počakati še nekaj tednov. Zdaj pripororočamo zgodnje sorte jabolk, hruške, kakije – seveda! in kivije. 

Še novice s kmetov

Živijo, Romana sporoča, da je radič verona – citiram: “malce kapitalski je”. Je kar precej zrasel in so glave velike od 0,25kg do 0,4kg, torej niso šopki. Cena je zato tudi nižja.

Martina (op. av. iz Oddelka za načrtovanje in pridobivanje pridelkov s kmetov in tudi za kontrolo kakovosti)

Nikoli ne ostanite brez hrane

Če bi radi pojedli več dobre zelenjave in sadja, je najlaže, če se naročite na abonentske zabojčke. Mali sadni + mešani srednji zabojček vam prinese že kar lepo količino pridelkov.

Naročite abonentski zabojček  in nikoli ne ostanite brez dobre hrane (seveda pa ga lahko kadarkoli za krajše ali daljše in bognedaj za vedno odpoveste).

Če ne boste naročili zabojčka

Če ne boste naročili zabojčka, še vedno lahko nahranite velike količine gostov. Priporočamo Rumfordsko juho. Recept preslikan z razstave v Gorenjskem muzeju, tam so taki varčni kraji. 

Veliko vode, nekaj kisa, nekaj zelenjave, krompir, ječmen in kruh pa za moč, tako je na kratko. Če pa ni drugega, pa več vode.

Kar ni konca tople jeseni, zabojčki so pestri in polni domače zelenjave, kot že dolgo ne.
Da vam jo prinesemo domov, naročite zabojček!  

Tak lep teden vam želimo,

vaši zabojčkarji

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

 

Če ste taki, da sempatja tole preberete in nikoli nič ne naročite, nam je žal za vas (ker pridelki so boljši kot pisanje). Če ne marate ne tega pisanja ne ekoloških pridelkov, je najbolje, če se tule odjavite:

odjava s Svežih novic.