Prispevki

 On

Vabljeni Supermani (in ostali), pski so pa že tu

Zgodnje poletje je tu!
Pogledamo na koledar in jasno je, zgodnje poletje je tu!
(vsaj v teoriji in že dobrih 200 let je jasno, da če se dejstva ne skladajo s teorijo, toliko slabše za dejstva).

V skladu s koledarjem so se tudi zabojčki napolnili s poletjem. Poleg raznolike domače zelenjave in priznano najboljših najboljših jagod smo dodali tudi breskve, marelice in nektarine, dovolj nam je zime!
No, malce vplivajo tudi dejstva, vsaj na češnje
Ko smo vprašali Marka iz Goriških Brd, kako kaj kažejo češnje za drugi teden, je povedal, da z zorenjem češenj pri osmih stopinjah pa nima izkušenj. No, po enem dnevu ji je dobil.

Poklical je, da so vse češnje v silnem dežju popokale in začele gniti. Nič več briških češenj v zabojčkih – začasno smo jih nadomestili z uvoženimi in upamo, da bodo v prihodnjih tednih spet domače, tiste bolj pozne. Smo že povedali, da imamo pa najboljše jagode?Slabo spite? Vas boli? Putični?
Ker se je pretekli teden Oddelek za lepe umetnosti navdušil nad češnjami, je pripravil tudi daljši članek o njih. No, potem pa takole. No, tudi uvožene imajo cel kup dobrobiti, preberite in naročite!

Brez pravih idej?
Kar nekaj jih najdete v tedenskem jedilniku, preberite!

Strašni novi časi

Dobra novica je, da ni vroče. Ker če je vroče, solate, špinače in sploh vse hiti v cvetenje. To je dobra plat trenutnega vremena.
Slaba novica je pa, da je res mrzlo pa še dežuje po vrhu. Ne le, da ne cveti, tudi raste ne. In ker ne raste, ni.

Če pa že je, je pa polno vode in takoj ko je utrgano, sili v gnitje. To še posebej drži za fino listnate zelenjave. Danes nabereš, jutri že ni več dobra. Kar težki časi za zabojčkarje.
Od domačega zdaj priporočamo solato. Je res lepa in sočna. Berivka je že velika (kljub mrazu), zato tudi ceneje v tem tednu.

Ena avtomatska tehtnica nam je prišla preč, zato del pridelkov ročno tehtamo in vnašamo v sistem. Tako prihaja do večih napak pri vnosu in vsebini. Trudimo se, da bi tehniko čimprej usposobili, dotlej pa vas prosimo, če je v vašem zabojčku pridelek premalo, prosimo, sporočite nam.

Pa tudi lepi časi

Zabojčki že dišijo po poletju, v njih smo poleg domačih pridelkov dodali tudi take, ki dišijo po poletju in so izza meje.
Poleg poletnega sadja boste v njih našli tudi pske (kot Primorci rečejo mladim česnovim poganjkom, članek o njih tule), šparglje, kumare in sploh vse to, kar pričakujemo v tem letnem času.
Dan odprtega zabojčka se bliža, obiščite nas v soboto, 1. junija od 14h naprej na Ekološki kmetiji Studen. Dolgčas ne bo ne velikim ne malim!
Vreme bo (vedno je), za vse, ki boste prišli z javnim prometom, peš, s kočijo, otroškim vozičkom, konjem, kolesom ali če boste prileteli kot Superman (brez motornega pogona – če imate raketo, ne velja), pripravljamo majceno pozornost. Dobro za okolje, dobro za kondicijo! (Če priletite kot Superman, se bomo tudi želeli slikati z vami, da vam ne bo nerodno.)
Čisto sveže informacije o dogodku bodo na Facebooku, na tej strani in tudi preko twitterja jih bomo pošiljali. Pred dogodkom preverite, da boste vse vedeli.

Čaka nas prav poseben teden, veselimo smo srečanja z vami!

Vreme ni nikoli slabo ali dobro, pravijo vremenarji (hvala, Petty, za namig). Da boste uživali tudi v tem vremenu, to vam želimo

vaši pomladno poletni zabojčkarji