Prispevki

 On

Več pesticidov za nižji IQ

Da lahko z ekološko pridelanimi živili iz Zelenega zabojčka pozitivno vplivamo na zdravje in počutje naših otrok (in samih sebe ter vseh ostalih tudi, seveda), to zdaj že vemo, o tem smo pisali zadnjič in še kdaj prej. Prav zanimivo pa je, da lahko s hrano brez pesticidov in s prehrano, ki vključuje veliko zelenjave in sadja, vplivamo tudi na razvoj inteligence naših otrok.

Več pesticidov za nižji IQ
In to še preden dete sploh prijoka na svet. Vsaj tako kaže, sodeč po treh raziskavah, ki so jih leta 2011 objavili v reviji Environmental Health Perspectives. Opravljene v ZDA so spremljale izpostavljenost pesticidom med skupino nosečnic, ki so jim izmerili prisotnost pesticidov v urinu, ter razvoj njihovih otrok 7-9 let kasneje (tudi njim so redno merili vrednosti v urinu) . Rezultati so precej šokantni – otroci, ki so bili v materinem trebuhu in tudi kasneje v otroštvu izpostavljeni največjim količinam organofosfatnih pesticidov, so imeli IQ nižji za kar 7 točk v primerjavi s tistimi, pri katerih je bila izpostavljenost pesticidom najnižja. 7 točk sploh ni malo in se lahko očitno pozna na primer na bralnih in računskih sposobnostih otrok.

Manj hitre hrane za višji IQ
Glede na drugo raziskavo, ki so jo izvedli med 4000 škotskimi otroci, vpliva na IQ otrok tudi to, ali se prehranjujejo po načelih Zelenega zabojčka (veliko svežega sadja in zelenjave) ali po načelih McDonaldsa (veliko hitro pripravljene hrane, malo-nič svežega sadja in zelenjave). Pri otrocih iz prve skupine, ki so se prehranjevali večinoma s sveže pripravljenimi obroki, ni bilo zaslediti učnih težav kot pri otrocih iz druge skupine, ki so se slabše odrezali tudi na testu inteligence.

Študija avstralske Univerze v Adelaide-u o podobnem problemu podobno: dojenčki, ki zrastejo na sladkih pijačah in sladkarijah, so v poznejših otroških letih manj bistri. V raziskavi se jim je namreč do osmega leta inteligenca (merjena z IQ testi) razvila za 2 točki nižje kot tistim, ki so pojedli bistveno več sadja in zelenjave (in bi gotovo naročali Zeleni zabojček, če bi dostavljali v Avstralijo).

Še ena raziskava, tokrat ameriška in objavljena v Journal of Epidemiology & Community Health leta 2010, je spet pokazala enako. Otroci, ki so pred tretjim letom starosti pretirano uživali v hitri hrani – pici, čipsu, raznim pecivom in drugi podobni hrani – so končali z nižjimi IQ rezultati kot njihovi vrstniki, ki so jih skozi otroštvo (najverjetneje, izkušnje včasih kažejo tako) starši »silili« z domačimi obroki z veliko zelenjave, za malico pa so se »morali zadovoljiti« s sadjem (narekovaji zato, ker vse skupaj ni tako grozno, kot se sliši). Obe skupini otrok so v raziskavi testirali pred in po petih letih (ko so bili stari 8 let) takšne prehrane in prišli do 5 IQ točk razlike.

Hrana za možgane
Če se vam zdi tako očiten vpliv prehrane na inteligentnost otrok rahlo pretiran in povsem nemogoč, si verjetno mislite: »še eni, ki bi nam radi nekaj prodali!«. Prodaje našega ekološkega sadja in zelenjave se sicer res ne branimo, jasno, a nič manj jasna ni povezava med prehrano in brihtnostjo. Otroški možgani se pač še razvijajo, tvorijo sinapse, nevrone in kar je še takih pomembnih stvari v živčevju, za to pa potrebujejo kakovostna hranila, ne pa preobilja maščobe, pesticidov in procesiranega sladkorja. Zaskrbi nas, ko pomislimo, da se razvoja možganov ne da zavrteti nazaj in ko otrok enkrat misli s svojo glavo, bo tako mislil z njo celo življenje, kolikor brihtno to že pač je (no, nekaj doprinesejo tudi izkušnje in take reči).

A kako o tem prepričati otroke?
V dobro otrok (in hkrati v dobro sveta) se zato velja za njihovo prehrano potruditi že kar zdaj in čimprej, čeprav je to včasih težko. Čipsi, piškoti, hamburgerji in lizike že imajo svoje reklame vsepovsod, s sadjem in zelenjavo se je treba pa včasih prav namučiti, da jih pri otrocih spravimo v promet in v njihova usta (in naprej v želodec, drugače ne šteje). Pomaga, če jih lično zapakiramo, na primer v Zeleni zabojček, in je prav razburljivo odkrivati, kakšna jabolka se danes skrivajo v zaboju presenečenja (imamo jih namreč več sort) in kako velika je zrasla endivija ta teden. Potem tista manj okusna, med katere spada saj-veste-katera-zelenjava (če ne veste, so to na primer repa, špinača, koleraba, zelje in kislo zelje, ohrovt, pa brokoli, cvetača in še bi se jih našlo) premeteno zakuhamo v nekaj bolj okusnega, postrežemo v ličnih posodicah in krožnikih, poskrbimo še za posladek za nagrado (seveda govorimo o hruškah pituralkah), počakamo nekaj let in imeli bomo zdrave, zadovoljne in brihtne otroke.

Se sliši enostavno, a vam ne uspeva vedno? Top 3 osovražena živila otrok lahko naslednjič pripravite takole:

Koleraba in repa za najmlajše (vir: ringaraja.net)

1 manjša koleraba
1 manjša repa
malo vode
malo materinega mleka

Očistite, olupite in na drobne rezine narežite kolerabico ali repo, prelijte z vodo in kuhajte, dokler se ne zmehča (približno 20 minut). Odcedite in zmiksajte ali pretlačite z vilico. Tekočino prihranite in z njo redčite kašico, po želji dodajte še materino mleko. Lahko naredite kašico z obema zelenjavama hkrati.

Sladka repa
500 g sveže repe
2 žlici masla
1 strok česna
Sol, poper

Repo olupimo in zrežemo na kockice. V slanem kropu jo blanširamo dobrih 5 minut. Odcedimo in posolimo, premešamo. V posodici stopimo maslo, dodamo česen in hitro dodamo kocke repe, dušimo približno 30 minut. Po želji zadnjih 10 minut dodamo še 1dcl sladke smetane.

Čips iz ohrovta
manjša glava ohrovta (ali polovica večje)
olivno olje
sol

 

Liste ohrovta natrgamo na večje kose (med sušenjem se bodo skrčili). Prelijemo jih z obilnim curkom olivnega olja, solimo po okusu in dobro, dobro pregnetemo z rokami. Naj se olje vpije med vse liste. Ko končamo, kose preložimo na pladenj in jih pošljemo v pečico na približno 150º C za približno dve uri, da se posušijo in postanejo hrustljavi. Okusno!

 

 

 

Raziskave:

http://well.blogs.nytimes.com/2011/04/21/pesticide-exposure-in-womb-affects-i-q/ http://organicconnectmag.com/wp/pesticides-shown-to-affect-childrens-iq/#.UJfydNlH6Fo (raziskave v ZDA)

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2212562/Fast-food-children-develop-lower-IQs–Junk-diet-lasting-effect-warn-experts.html

http://www.healthyscience.net/child-iq-diet/

http://www.samoaobserver.ws/local-news/health-/1400-junk-food-lowers-kids-iq-study

http://naturalsociety.com/iq-foods-processed-food-lowers-iq-nutritious-food-raises/

(fast food vs. sadje&zelenjava)