Vegetarijanska in veganska sarma

Vegetarijanska sarma

glava kislega zelja
nadev:
3/4 skodelice kuskusa (delno ga skuhajte in mu dodajte ostale sestavine nadeva)
dobra pest orehov (če vas motijo kožice, jih prej blanširajte in odstranite)
50 g dimljenega Jošta
200 g tofuja
origano, timijan, šetraj, majaron, bazilika, ščep soli
olivno olje
omaka:
400 g pasiranih paradižnikov, poper, sol, bazilika, olivno olje

V globok pekač zloži v liste kisanega zelja zavit nadev iz kuskusa (delno kuhanega), orehov, grobo ribanega dimljenega sira Jošt, tofuja, origana, timijana, šetraja, majarona, bazilike in olivnega olja. Zalij z omako iz pasiranih paradižnikov, popra, soli, bazilike in peci pokrito z alu folijo pol ure pri 180°, lahko tudi več časa, če je bilo zelje trše.

Veganska sarma

glava kislega zelja
nadev:
3/4 skodelice riža (delno ga skuhajte in mu dodajte ostale sestavine nadeva)
dobra pest mandljev (če vas motijo kožice, jih prej blanširajte in odstranite)
100 g dimljenega tofuja
200 g navadnega tofuja
koprc, poper, majaron, timijan, peteršilj,ščep soli
olivno olje
omaka:
400 g pasiranih paradižnikov, poper, sol, timijan

V globok pekač zloži v liste kisanega zelja zavit nadev iz riža (delno kuhanega), mandljev, zdrobljenega dimljenega tofuja, koprca, popra, majarona, timijana, peteršilja in olivnega olja. Zalij z omako iz pasiranih paradižnikov, popra, soli, timijana in peci pokrito z alu folijo pol ure pri 180°, lahko tudi več časa, če je bilo zelje trše.