Prispevki

 On

Zabeljen stročji fižol

  • 400 g krompirja primernega za kuhanje
  • 500 g mladega stročjega fižola
  • ½ zravnane čajne žličke cele kumine
  • 2 stroka česna
  • šopek šetraja
  • 10 dag zaseke (namesto zaseke lahko uporabite maslo)
  • 1 zravnana žlica ostre moke
  • sol
  • 1 (200 ml) lonček kisle smetane

Krompir olupite, narežite na četrtine in skuhajte v osoljeni vodo. Kuhan krompir odcedite.

V vmesnem času operete in očistite mladi stročji fižol (odrežete peclje) – nitastega fižola za to jed ne priporočamo – ga po potrebi prepolovite in kuhate ca. 15 min v osoljeni vodi, ki ste ji dodali dva očiščena stroka česna, tri vejice šetraja ter kumino. Ko fižol zavre, znižajte temperaturo na min. in na malem ognju kuhajte naprej. Fižol se ne sme razkuhati. Kuhanega odcedite.

Pripravite si teflonsko ponev in v njej razpustite maščobo (po želji zaseko ali maslo). Ko malo porjavi (prepraži), dodate 1 zravnano žlico ostre moke, pomešate in počakate, da se moka zapeni. Odstavite ponev in vmešate en lonček kisle smetane, ponovno pristavite, da polivka prevre. Po potrebi ji dolijete malo mleka, da dobite preliv želene gostote. Na koncu še dosolite, če se vam zdi potrebno.

Če naredite vse lepo po vrsti, bo jed pripravljena v približno 30 minutah.

Postrežete jo na plitvem krožniku na katerega položite nekaj kuhanih krompirjev, mu dodate kuhan in odcejen fižol ter vse skupaj prelijete s smetanovim prelivom.

Dober tek!

(Karin, hvala!)

Oznake: