ZELENI ZABOJČEK -QUASILLUS VIRIDIS

Od Družinskem dogodku 26.7.2014 v Mestnem muzeju v Ljubljani smo zabojčkarji pripravili posebno Emonsko izdajo listka. Takole gre:

Za danes smo Zeleni zabojčkarji nabrali (no, naši kmetje) samo hrano, ki so jo uživali vrli (pa tudi manj vrli) Emonci:

  • lubenice, melone, kumare (vse te bližnje sorodnice so Rimljani prinesli iz Grčije, Grki pa iz Indije)

  • korenje, ki je bilo divje doma v Sredozemlju,

  • breskve, ki so jih tudi vzeli od Grkov (nasploh so veliko vzeli od njih), ti pa od Perzijcev

  • slive, ki že od nekdaj rastejo po bližnjih gozdovih.

Na kruh pa si namažite:

  • Emonski Dulcis namaz
    smokve, datlji, orehi, med, limonina lupina, sok pomaranče, cimet, poper, maslo.
  • Emonski Cucumares namaz
    kumare, skuta, kisla smetana, koperc, česen, čebula, olivno olje, sok limone.

Lahko si izberete fin bel pšenični kruh – pšenični kruh je bil v času izobilja (ki ga v rimskih časih ni manjkalo) osnovna hrana vojakov, če so bili pa kaznovani, so morali jesti ržen kruh, ki je bil nekdaj hrana revežev (in tale nekvašen je kar dober približek v khm, kompaktnosti).

Če vam dobra hrana tekne – obiščite nas preko spleta ali telefona in naročite čisto svoj zabojček sveže ekološke hrane s slovenskih družinskih kmetij (ali pa se le naročite na naše tedenske novičke), nekaj pridelkov pridelujejo še iz rimskih časov sem, nekaj pa je bolj novodobnih.

Vsi so pa silno okusni!

www.zeleni–zabojcek.si / FB / @zabojcek / 051 499 396

Danes nam lahko rečete tudi Quasillus viridis. AVE!