Listek iz zabojčka 30 (2014) – Zeleni zabojček

[Ta listek je iz tematskega sklopa Ob prvi petletki].

Vedno več nas je zabojčkarjev, to drži (in v teh počitniških dneh smo zelo veseli, da smo vsi nadomestljivi), pa tudi spremenili smo se (tisti mali zlobni bi rekel postarali ste se). Če smo nekoč začeli z zabojčki tako za zraven, ker bi sami radi bolje jedli (pa niti nismo vedeli, kaj bi to pomenilo, priznamo), smo zdaj postali že kar malo eko-apolostolski. Ko gledamo, kaj lahko kupiš v trgovinah, česa se največ proda, uff, nas zgrabi kar pridigarska strast! Vemo več o tem, kdo in kako določajo zakone o rabi pesticidov, kako je moč registrirati nov pesticid in kako določajo varno rabo pesticidov, zakaj so otroci bolj izpostavljeni (in to res ni prodajalsko trkanje na starševsko vest, čisto res je) in vedno bolj grozno nam je, da je v šolah in vrtcih in domačih kuhinjah ekološke hrane le za vzorec (več le tam, ker je odgovorna/i za prehrano ekološka po duši in ravnanju).
Blagor vednim, zakaj njih je ekološko kraljestvo (ZZ, Knjiga pogovorov 1;3). Za vse ostale se bomo pa še trudili, da bodo postali vedni, to je naše poslanstvo (in nekateri od teh bodo naročali Zelene zabojčke in vsem nam bo dobro na zemlji).
[vse tole je bilo pa res eko-apolostolsko, kaj hočemo, petletka].

Polenta pica Skuhamo polento, ko je kuhana, vmešamo še dobro žlico olja, razporedimo po pekaču, počakamo, da se ohladi in s tem strdi. Čez nekaj 10 minut jo prestavimo v pečico, ogreto na 220oC. Pečemo 20 minut, da se zlato zapeče. Pripravimo paradižnike, papriko, bučke in vse ostalo, kar sodi na vašo pico, naložimo na osnovo in pečemo še nadaljnih 10 minut.

Pečen paradižnik Paradižnike razpolovimo, lupino lahko pustimo. Če hočemo bolj suhe paradižnike, odstranimo semena in odlijemo sok. Paradižnike položimo v pekač obrnjene s prerezano polovico proti dnu. Prelijemo z olivnim oljem (na ducat paradižnikov damo 1/4 skodelice olivnega olja). Pečemo približno 30 minut na 200 °C. Paradižnike začinimo s timijanom ali z rožmarinom. Pomemben dodatek je česen. Stroke dodamo cele, z lupino vred. Lupina prepreči, da bi se v pečici pretirano izsušil. Rezultat je mehek, sladek česen, ki se z lahkoto izmuzne iz lupine. Pečen paradižnik lahko hranimo v olju vsaj en teden. Jemo ga samega s kruhom, še boljši je s testeninami: z žlico ga damo, recimo, na špagete, potresemo s parmezanom in jed je pripravljena. [viva.si]

Od kje je kaj v tem tednu: Studen, Obrije: krompir, solata, zelje mlado, špinača, blitva, grah. Rogelj, Kranj: šparglji (debeli). Retar, Gozd Reka: bitva, korenje rumeno in rdeče z zelenjem, pesa, kifeljčar, koleraba, mada čebula, stročji fižol, meta, velike bučke, mlado zelje; kmetija Pieruci, Izola: grah, koleraba, brokoli; Trstenjak, Stročja vas: sirius. Fras, Ankaran: bučke, kumare, paradižnik, paprika babura, melone in lubenice. Romana Jarc, Zadobrova: blitva. Dani Kovačič, Ljutomer: solata, kumare, bučke, kumare, paradižniki; Bregar, Krka: ribez. Vrbnjak, Kuršinci: kumare, bučke, zelena, peteršilj, stročji fižol.

Neuradno, a navdušujoče. Naši bratje in sestre (tako, svetopisemsko se sliši, zato tako pišemo) iz Eko zadruge so na razpisu ponudili slovensko zelenjavo za ljubljanski vrtec po nižji ceni kot vsi uvozniki italijanske, španske, brazilske, madžarske, ukrajinske in katerkoli eko zelenjave. Saj se je zgodilo že prej, a vedno znova se veselijo , čeprav vedo, da prva lastovka še ne prinese pomladi (a ko jih bo lepa jata, potem bodo glasno čivkale in imele mladičke in vse to).

Odslej naročanje ob ponedeljkih do polnoči (do 24.00 ali 0:00, kakor vam ljubo). Po prekratki noči s premalo spanja, po kavi in torti (nič posebej zdravega, a inspirativno) smo se združeni Oddelki skupaj z napol zunanjimi in pol notranjimi svetovalci odločili, da podaljšamo čas naročanja do ponedeljka do polnoči, do 24:00. Ne boste verjeli, koliko ljudi bedi po 22h, ko dajo otroke spat, pregledajo hladilnik, shrambo in napol prazne zabojčke na balkonu, poslušajo poročila in še kar uspavajo otroke, ne nujno vsega tega ali izključno to, skratka, zaradi vseh, ki imate take ponedeljkove večere, smo podaljšali čas za naročanje do 24:00.

Prav jim je (bi si mislil privoščljivec, mi seveda nismo taki). Najstarejša slovenska stranka je izpadla iz parlamenta. Nam se zdi, da vemo, zakaj. V predvolilni kampanji so delili neke zabojčke, seveda ne Zelenih, ampak neke brezimne in sploh ne ekoloških. Zelo trendiš, a v kampanji se deli golaž in nejasne obljube, jasno. Če pa že deliš zabojčke, morajo biti čisto zeleni, Zeleni (vse ostalo je neka tretja pot v pogibel). Ampak nas niso nič vprašali, zdaj pa je, kar je. Mogoče pa sami poskusimo z Zelenimi zabojčki čez 4 leta.

Ali vaše nektarine gnijejo? So dobile kumare luknjice? Mogoče bo pomagalo, če sadje in zelenjavo takoj ob prejemu zabojčka za nekaj minut potopite v toplo vodo (okoli 50oC). To dokazano zmanjša napade raznih plesni (ki imajo zelo rade ekološko zelenjavo). Tudi v našem najbolj znanstvenem Oddelku že delajo razne poskuse. (Najbolj nenavadno se jim zdi, da moraš greti kumare v 40oC topli vodi 2 minuti. Se zdi, da bodo dobre samo še za juho…).

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev, ta je udobna in vedno bolj priljubljena.
www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396