O nas

Pravzaprav smo bili skupina kupcev (res o nas, kdo je kdo, pa tule), ki si je želela redno prejemati eko hrano na dom. Ker pa je nismo mogli dobiti, smo si izmislili Zelene zabojčke (in besedo “zabojčki” za tako rabo, na kar smo tako ponosni, da smo jo kar zaščitili).

Če ste bolj vizualni tip, si poglejte oddajo Ljudje in zemlja RTV Slovenija dne 5. decembra 2010,  lepo so predstavili, kaj delamo (od osme minute dalje), in čeprav je oddaja nastala že dolgo tega, so kmetje še vedno isti (le malo starejši), le mi smo se preselili v večje prostore, na ekološko kmetijo Studen. Svoji k svojim, bi rekli.

Dolgo nazaj smo bili Najpodjetniška ideja,  pa v Studio 12 (dolg 12 min, ampak izčrpen in izveste skoraj vse). Če vam je pa res dolgčas, je pa tule res zelo na dolgo, anekdotično in sploh nam zelo zabavno na predstavitvi na Bisnode B4B dogodku.

Če pa raje berete kot gledate in poslušate, tule nekaj vrstic:

Ko smo iz izmislili Zabojčke, smo skrbno izbrali naše partnerje, razvili distribucijo in poslali obvestilo prijateljem. In odziv je bil nepričakovano dober.

Rodili so se Zeleni zabojčki, ki od oktobra 2009 vsak teden prinašajo lokalno pridelano, ekocertificirano hrano v domove in pisarne.

Ker izhajamo iz naše potrebe in razumemo vaše želje – saj so to naše želje – si želimo dosegati cene, enake in še nižje kot so na ljubljanski eko tržnici (predvsem za sadje in zelenjavo).

Zato delamo z najmanjšo možno maržo, s katero še lahko plačamo svoje sodelavce in pokrijemo ostale stroške. Želimo namreč, da so naši kmetje plačani dostojno, brez njih tudi mi namreč ne bi imeli česa jesti.

Želimo si znižati onesnaževanje okolja. Zato skrbno načrtujemo poti in dostavljamo Zelene zabojčke le dvakrat tedensko. Imamo precej širok čas dostave – zavedamo se, da to za naše stranke ni najbolj udobno, vendar bi morali imeti veliko več vozil, da bi lahko zagotovili točnejšo dostavo.  To bi stalo več in bolj bi onesnažili zrak.

Zaupamo pa tudi v poštenje in zabojčke pustimo pred vhodom, če naročnikov ni doma. Tako smo jih dostavili že več tisoč in doslej sta nam izginila le štirje (pa še od teh sta bila  dva pri nabiralnikih, na takorekoč javnem prostoru).

Leta 2013 smo skupaj s kmeti ustanovili Eko zadrugo z.o.o., preko katere smo odkupovali vse pridelke in prodajali tudi v vrtce, šole, restavracije in povsod, kjer radi jedo ekološko, predvsem domačo hrano (dobro, takih restavracij še ni bilo). Potem smo leta 2016 soglasno s kmeti ugotivili, da se kmetje sicer načelno radi povezujejo, dokler je to kratkoročno koristno, sicer pa raje delajo sami zase in preko sebe in sploh tako avtonomno, bi rekli. Tako smo tudi veleprodajno poslovanje spet prenesli na Čarno (tole sicer ni zgodba o poslovnem uspehu zadruge, je bilo pa res dobra izkušnja, ki se je na koncu tudi prijetno iztekla).

Leto 2014 smoPlakat_Ekosmuti B2_zelen (Medium) začeli predelovati eko pridelke – teh je namreč poleti preveč, pozimi premalo in logično je, da jih je potrebno poleti predelati, da jih imamo tudi pozimi (in da jih kmetje lahko vse prodajo). V podjetju Ekosnedek d.o.o. tako skupaj s partnerji zdaj pridelke naših kmetov predelujemo v eko sokove, smutije, sušene dobrote – prepoznate jih po zajčku in najdete ne v le v Zelenih zabojčkih, ampak tudi  v Mercatorjih, eko trgovinah, pekarnah in boljših lokalih.

Imamo še veliko idej – upamo,  da boste ostali z nami!