Imamo fine pridelke, imamo recepte, podarimo pa vam tudi bučo za fine jedi
Po tem, ko smo skupaj z našimi kmeti pridelali in pripravili pridelke v vaši vrečki, manjka le še zadnji korak: pripraviti fino juho iz teh pridelkov (seveda, po takem filmu, ravno juho).
Zbrali smo nekaj receptov, iz vseh bodo dobre jedi.
Če vam kakšna sestavina zmanjka ali pa če si zaželite dobre jedi tudi med prazniki, naročite svoj zabojček in v njem tisto, kar vam zadiši.
Imamo več kot 70 vrst zelenjave in sadja, pa tudi mleko in kruh, vse za dobro kuho.
Masleno bučo pa vam v tem tednu, obiskovalcem premiere Okus strasti, damo za povrh, le povejte nam, da ste bili na njej.












Goveja juha
- zelenjava iz vrečke Kinodvora (rdeče korenje, por, zelena, koleraba, pastinak)
- 200 g govejega mesa
- 1 manjšo govejo kost
- pol Eko čebule
- začimbe za juho (peteršilj, luštrek, lovor, cel poper, rožmarin, itd.)
- zrno Eko česna
- sol in/ali domača vegeta (npr. Biogetta)
Zelenjavo operemo, jo očistimo in narežemo na večje kose. V lonec nalijemo 1 L vode in vanj damo zelenjavo, goveje meso in kosti. Za boljši okus lahko čebulo popečemo. Vsebino nato čisto počasi zavremo ter nato zmanjšamo plin tako, da juha čisto počasi vre. V juho damo vse začimbe in sol ter pustimo, da se tako kuha približno 2 uri. Ko je juha kuhana, jo precedimo in vanjo zakuhamo zakuho po želji (rezanci, vlivanci, ribana kaša itd). Iz juhe lahko poberemo korenje in ga dodamo v čisto juho.
Zelenjavna juha
- zelenjava iz vrečke Kinodvora (rdeče korenje, por, zelena, koleraba in pastinak)
- 0,5 L vode
- sol in / ali Biogetta
- poper
- maščoba (maslo, olje)
- začimbe po okusu

Zelenjavo operemo in jo narežemo na manjše koščke. Por prepražimo na maščobi na srednjem ognju in pazimo, da ga ne prismodimo. Ko je lepo zmehčan, dodamo nakockano zelenjavo in začimbe, na hitro popražimo in dodamo vodo. Ko voda zavre, kuhamo, dokler zelenjava ne postane mehka (20 minut). Del juhe spasiramo in s tem zgostimo juho, če pa želimo juho brez koščkov, spasiramo vso. V kuhano juho lahko po želji vmešamo žlico kisle smetane.
Zelenjavna mineštra
- zelenjava iz vrečke Kinodvora (rdeče korenje, por, zelena, koleraba in pastinak)
- 1 L vode
- testenine (npr. eko ušesca (orecchiette) bron)
- sol in/ali domača vegeta (npr. biogetta)
- začimbe: poper, sladka paprika, kumina, lovor, ter po želji
- maščoba
- paradižnikova mezga (paradižnik pasiran)
- žlica moke (žpšenična bela moka)
Na maščobi prepražimo por. Ko se razpusti in zmehča dodamo na kocke narezan korenček, pastinak, zeleno, kolerabo in sol. Pražimo toliko časa, da začne zelenjava dobivati zlato barvo. Nato dodamo 2 žlici paradižnikove mezge, posujemo z žlico moke ter dodamo začinko, papriko in kumino. Vse skupaj popražimo, pri tem pa pazimo, da ne zažgemo. Vsebino zalijemo z vodo in dobro premešamo ter dodamo po okusu še kakšno začimbo. Kuhamo 15 minut in nato dodamo pest testenin in kuhamo, da so vse sestavine lepo kuhane. Ko je kuhano, je dobro, da pokrito odstoji 15 min, šele nato postrežemo.
Ribana kaša
- 110 g pšenične bele moke
- 1 jajce
- 1 žlico pšeničnega zdroba
- ščepec soli
V skledo stresemo moko, ki ji dodamo jajce, ščepec soli in zdrob. Vse skupaj zamesimo v gladko kompaktno, bolj trdo testo (če je testo premehko dodamo še malo moke oz. če se ne poveže, dodamo par kapljic mlačne vode). Skledo nato pokrijemo in jo za 30 min postavimo v hladilnik. Po pretečenem času vzamemo ribežen in kašo naribamo. Tako pripravljeno kašo lahko svežo zakuhamo v juho, ker pa običajno nastane kaše za večkrat, jo razporedimo v tanko plast na večji pladenj in pustimo, da se posuši ter jo nato uporabimo, ko spet kuhamo juho.
Kremna juha iz pečene maslene buče
- maslena buča (približno 700 g)
- 2 srednji čebuli
- 3 zrne česna
- oljčno olje
- sol, poper in nastrgan muškatni orešček
- 120 mL sladke smetane
- 0,5 L vode
Bučo narežemo na 4 večje kose in meso buče premažemo z oljčnim oljem in jo začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom ter damo v pekač. Pekač damo v predhodno ogreto pečico na 200°C in jo pečemo od 20 do 30 minut oz. dokler ne karamelizira in je mehka. Ko je buča pečena, jo pustimo, da se malo ohladi, nato pa jo z žlico postrgamo iz lupine. Ko se buča peče, lahko narežemo čebulo in česen. Čebulo damo v lonec in jo popražimo, da postekleni in ji nato dodamo česen le toliko, da zadiši. Nato čebuli in česnu dodamo vodo in sladko smetano ter pustimo da zavre. V lonec dodamo pečeno bučo in jo s paličnim mešalnikom premešamo v gladko, kremasto juho. Ko juho postrežemo, jo lahko pokapamo z bučnim oljem ter sladko smetano.
Cvetačna kremna juha
- 400 g cvetače
- 1 srednje velik krompir
- 150 g pora
- 4 dL vode
- 3 dL seneno kravje mleko
- sol
- manjši košček masla
Vso zelenjavo na režemo na manjše kose. Na maslu najprej popražimo por, nato pa dodamo še ostalo zelenjavo in jo na hitro popražimo. Vsebino zalijemo z vodo in mlekom, dodamo začimbe ter na zmernem ognju kuhamo približno 30 minut, da se vsa zelenjava skuha in zmehča. Vse skupaj nato zmiksamo s paličnim mešalnikom do kremaste strukture.
Toliko receptov smo nabrali, a seveda iz teh in ostalih pridelkov lahko narediti tudi še vse kaj drugega! Jasno, že 15 let dostavljamo izključno ekološko certificirane pridelke z rodne grude in njej bližnje okolice, sodelujemo z več kot 70 ekološkimi kmeti, tako da je ponudba ob vsakem času pestra.
Če preko spletne strani ali telefona ali emaila v tem tednu do vključno 18. decembra naročite svoj, po meri oblikovan zabojček, ali takega, ki ga predlagamo mi, in sporočite, da ste bili na premieri, boste brezplačno prejeli tudi fino masleno bučo, iz katere boste lahko naredili še več juhe, jo spekli, naredili piškote, zavitke, pecivo – skratka, kot rečejo – ne morete zgrešiti.
Če pa imate kakršnokoli vprašanje – pišite nam na zabojcek@zeleni-zabojcek.si ali nas pokličite 051 499 396, veseli vas bomo!