Če se vam mudi, tole lahko mirno preskočite, je le nekaj razmislekov o tem, kaj je prav (odgovora pa itak ne vemo, jasno).
Enkrat ena je, da v naših krajih pozimi zelenjava ne raste prav rada. Nekateri kmetje to rešijo tako, da jo ogrevajo in osvetljujejo, na drugem koncu so tisti, ki se jim celo izvedeni bančni inštrumenti včasih zazdijo manj družbeno škodljivi kot tako početje, večini je pa kot vedno vseeno, da le čimbolje preživijo. V Sloveniji v eko pridelavi ne ogrevanje in osvetljevanje ni dovoljeno.
Reč gotovo ni preprosta in gre preko izračuna okoljskih obremenitev (vožnja s tovornjaki iz recimo srednje Italije napram domačemu ogrevanju in osvetljevanju rastlinjakov). Katera solata je srečnejša, ta, ki raste v rastlinjaku po soncem ali ta, ki se nekaj ur na dan dodatno sonči pod lučkami prave valovne dolžine? Solata uživa v vožnji? In kako ena ali druga solata koristi telesu? Kakšni so odpadki od svetilk? Ali je bolje skozinskoz jesti kislo zelje in se dolgočasiti? Moramo skrbeti tudi za razvoj srednje Italije in ne le za razvoj umišljene skupnosti Republike Slovenije?
|