Navdušimo otroke za dobro hrano

Ljudje smo sila različni – nekateri uživajo v v vsak dan isti hrani, spet drugi smo najbolj veseli, ko najdemo nove okuse. Nekateri otroci že pri dveh letih začnejo zavračati nova živila, drugi pa še nekaj let zaupajo staršem in brez težav poskusijo živila neznanega izgleda in novih barv. V preteklosti je bilo to zagotovo koristno, saj se je tako manj otrok, ko so začeli samostojno raziskovati okolico, zastrupilo s strupenimi plodovi in zelišči.


Ob naročilu zabojčka do konca aprila 2024 boste brezplačno prejeli 1 kilogram slovenskih ekoloških jabolk, da boste skupaj z otroki še lažje pripravili slastno ješprenjevo sladico (vseh vrst ješprenjevi recepti tule).
Za naročilo obiščite spletno trgovino, dodajte besedo “Kinodvor” med opombe, ali nas pokličite 051 499 396 ali nam pišite na zabojcek@zeleni-zabojcek.si


Zakaj je pomembno jesti raznoliko hrano

Danes pa je fino, da otroci (in tudi starši seveda) jedo raznoliko hrano, še posebej, ker je najbolj privlačna procesirana hrana z veliko sladkorji in maščobami, to tudi največ reklamirajo – in vsaka ne zelo procesirana zelenjava ali sadje pomagata k bolj uravnoteženi, s hranili bogati prehrani. Z navajanjem na raznoliko in uravnoteženo prehrano se otrokom spremeni okus do te mere, da jim taka hrana postane bolj privlačna in se tudi kot odrasli bolj zdravo hranijo.

Majhni otroci, mlajši od 6 let, hrano vrednotijo predvsem glede na teksturo, obliko in barvo. Okus postane najpomembnejši šele tik pred najstniškimi leti, ko se poveča tudi vpliv prijateljev, hkrati pa otroci tudi bolje razumejo vpliv prehrane na zdravje.

Zdrava hrana ni argument

Majhni otroci ne razumejo koncepta zdrava hrana, zato jih s tem ne bomo prepričali, da naj jedo hrano, ki jim ni všeč.

Dela

Dober zgled, že samo izpostavljenost živilom, ustna pohvala za prehranjevanje, povečanje razpoložljivost in dostopnost hrane ter uporaba hrane kot nagrade za dobro prehranjevanje so strategije, ki so se izkazale za učinkovite pri povečanju vnosa hrane določenih živil.

Ne dela (včasih pa tudi)

Omejevanje vnosa nezdrave hrane in poudarjanje, kako zdrava je hrana, se kotra intiutivno zdi, da spodbuja nezdrav prehranjevalni vzorec.
Tudi pritiskanje na otroka, da bi jedel, in ponujanje nagrad (“Če boš pojedel špinačo, boš dobil čokolado”), prav tako pogosto zmanjšujejo privlačnost sadja in zelenjave.
Je pa res, da tudi te strategije, ki so številnim staršem precej intuitivne, prinesejo pozitivne rezultate, če so ostale okoliščine primerne (kakšne pa morajo biti, študije ne povedo). Torej, če vse drugo odpove, je tudi to vredno poskusiti.

Praktični napotki

To je vse super, a kako prepričati otroke, da bodo jedli tudi hrano, ki ni tako zelo sladka, ki ni pretirano soljena ali mastna? Seveda ni za vse delujoče rešitve, a zagotovo je vredno poskusiti vsaj to:

 • doma imejte obilo takih živil. Jemo to, kar imamo pri roki, in če bo pri roki korenček, boste vsi večkrat posegli po njem. Tudi ta živila naj bodo pripravljena za takojšnje uživanje, tako kot je čips. Oprana, narezana, v lični posodici.
 • bodite dober zgled. Pri nakupovanju izbirajte primerna živila, pa tudi hranite se tako, kot bi želeli, da se otroci.
 • naj otrok sodeluje. Naj lupijo, režejo, zlagajo v posodo ali pa le v kupčke – tako bodo bolje poznali živila, manj jih bodo tuja, pa tudi laže bodo pojedli končni izdelek, če ga bodo sami poznali.
 • vztrajajte petnajstkrat, a ne silite. Študije kaže, da se vztrajnost izplača, da je smotrno obupati šele po 15. poskusu.
 • izberite primeren čas. Mlajši otroci mogoče ne želijo jesti zelenjave za večerjo, bi jo pa za kosilo.
 • povežite zelenjavo s prostočasno dejavnostjo. Veliko jih povezuje čips z gledanjem televizije. Igranje računalniških igric bi lahko bil čas za uživanje primerne zelenjave, npr. listov solate, korenčkov ali kalčkov.
 • vzdržujte pozitivno vzdušje. Tudi če pritiskate na otroke (torej vztrajate tako dolgo, da je otrokom neprijetno), skušajte vzdrževati pozitivno vzdušje. Pritisk ni nujno negativen, odvisno od otroka – negativno vzdušje ob mizi pa je vedno.
 • omogočite izbiro. Tudi če se otroku ne zdi dobra (med špinačo in blitvo), ta omogoča otrokom nekaj avtonomije.
 • surovo pred kuhano. Številni otroci imajo raje surove solate kot kuhane. Če pa je že kuhana, je mnogim bolj privlačna, če je enotnega izgleda, ne preveč razkuhana in če ima pričakovan okus.
 • premišljeno narežite plodove. Če otroci ne marajo jesti neolupljenih plodov, na primer jabolk, teh ne ponujajte celih, marveč neolupljene narežite na zelo tanke krhlje. Tako bo lupina pokrila zelo majhen del krhlja, ta bo postal bolj sprejemljiv.
 • mimika pove le polovico. Otroci, stari od 5 do 13 let, z obrazno mimiko jasno pokažejo, če česa ne marajo, ne pokažejo pa, kadar jim je kaj dobro, znajo pa to že povedati.