Čemaževa juha po Otoško

Takole so čemaž pripravljajo na Otoku v 20. letih preteklega stoletja.

Sestavine: 400 g svežih listov čemaža, 30 g moke, 30 g masla, 1 majhna čebula, zelo drobno sesekljan peteršilj, 50:50 mešanica polnomastnega mleka in vode, sol in sveže mlet črni poper, po okusu na kocke narezano kruh/toast za okras in svež peteršilj, sesekljan, za okras (in okus)

V rahlo slani vodi 5 minut kuhajte liste čemaža. Medtem v ponvi na maslu prepražite čebulo, da postane prosojna, a ne porumeni. Dodajte moko, dve minuti pražite in mešajte, nato vse skupaj dodajte h kuhanemu čemažu, vse skupaj kuhajte še 5 minut. V multipraktiku naredite pire. Pire dodajte ga v mešanico mleka in vode, pogrejte in juha je tu!

Servirajte in okrasite jo s kockami kruha ali toasta ter peteršiljevi vejicami.