Prispevki

 On

Kaj bomo jedli prihodnje leto

Pozimi je potrebno razmišljati, kaj bomo jedli spomladi, poleti, jeseni in tudi prihodnjo zimo.

Pogovarjamo  s kmeti, s katerimi smo izvrstno sodelovali že doslej.  Ker smo letos njihovo letino pojedli kar precej prej kot so načrtovali, bodo posadili in posejali večje površine, da bomo lahko čimdlje in čimbolj raznovrstno polnili Zelene zabojčke.

Zeleni zabojčki, čeprav še mladi in včasih negodni, tako  že žanjejo pozitivne rezultate (včasih se nam zdi, da smo že od nekdaj, no, pa smo šele pet mesecev…).

V prihodnje bomo tako gotovo imeli zelenjavo s kmetije Studen, s kmetije Kersnik, od Milene s kmetije Šlosel ter od Frasa s Primorske. Pogovorjamo se tudi z ostalimi kmeti, tako da bomo dovolj prilagodljivi glede vsebine in količin.

Žalostni smo, ker paradižnikov s posestva Razori ne bo več; junija morajo namreč zapustiti posestvo in verjetno je to konec ekološkega kmetovanja na tem delu Ljubljane, ki je tako blizu, pa vendar prav odbito daleč od civilizacije.

Jabolka bodo še naprej gotovo tudi s kmetije Kastelic, pa še kakšno sadje se bo mogoče pri njih našlo (da niti ne omenjamo ostalih načrtov, ki se nam zdijo tako razburljivi, da bi jih najraje delili z vami, pa še ne smemo….).

Nekaj malega smo se že naučili letos: nekatere zelenjave je preveč na trgu (no, letos predvsem krompirja); za tisto, ki jo je premalo, pa spodbujamo kmete, naj posadijo večje količine.  Polege tega razmišljamo, kako bi na čimboljši način porabili  tudi sadje in zelenjavo bogatih poletnih mesecev, ko je vsega veliko, vi boste na počitnicah, verjetno predaleč,  da bi uživali zabojčke. Pa nasploh, kako bi lahko živila, ki jih nihče ne ceni, predelali v nekaj več vrednega in tako omogočili kmetom boljši zaslužek.

Tako je Peter, Studnov, predvidel dobavo v tem letu:

plan_dobave

.

Poleg tega bomo imeli še  pastinak, papriko, paradižnik raznih sort, rukolo, šalotko, črn koren, peteršilj, drobnjak, origano, regrat, brstični ohtovt, brokoli, topinambur ter pozimi kisane zaloge.

Seveda smo odvisni od vremena, kar pa daje vsej zgodbi, imenovani Zeleni zabojček, še poseben čar.