Prispevki

 On

Mandarine, še več sveže zelenjave in traktat o brokoliju

Mandarine, brkinski brokoli in še prleški paradžniki Ne vidite slik? Kliknite tukaj…

Zabojčkove sveže novice

Da imamo nekaj domačih jabolk, ni več novica. Imamo pa tudi mandarine – te kljub segrevanju Zemlje še nekaj časa ne bodo domače, so pa najbližje možne.
Še vedno je malo, čisto malo poletja, drugače pa res razkošen izbor jesenskih pridelkov!

Mandarine so tu!

Imamo že prve mandarine. So še bolj zelenkaste (slika je simbolična in le zato, da vam prebudimo skomine), a noter preverjeno zrele in okusne.

Še vedno domača jabolka

V letu pomanjkanja domačih jabolk jih še imamo.
Sorta Rosana, za  ljubitelje kislih jabolk. Če jih želite za zalogo, primerno shranjeni zdržijo tja do marca.

Za dopolnit imamo pa še mošanclje, zlate pramene in topaze z avstrijske Štajerske.

Naročilo četrtkovega zabojčka odslej do torka opolnoči!

(pre)dolg brokoli bo cenejši

Brokoli je natančno definiran s tržnimi standardi, le takšen sme biti, da ga lahko prodajaš – recimo dolžina je največ 20 cm.
Gor v Brkinih Brhanov brokoli teh standardov ni bral, tako da so mu zrasli nebotičniški koceni. Brhanov Bogdan, ki jih je pridelal,  je prepričan, da je kocen tako dober, da ko ga boste pojedli, vam do cveta sploh ne bo. Zato teh kocenov ne odreže na 20cm (zlobni bi rekli, da tudi zato, da ga lahko več proda – bo tudi to res, a kocen je res dober, tako da ga je škoda na njivi pustiti srnicam in zajčkom).
No, ker je tak kocen res ponedeljkasto dolg in ga je treba olupit in konec odrezat, smo brokoli pocenili za 10 odstotkov.

V knjigo o vrtnarjenju že leta 1775 napisal Američan John Randolph navodila za tudi tak brokoli (takole piše), pri brokoliju cvetove jeste kot cvetačo, stebla pa kot šparglje.

Kolaž tedna:

Še vedno je nabor živil lepo pisan, malo poletni in že zelo jesenski:

Naročilo torkovega in četrtkovega opomnika

Vemo, da marsikdaj nameravate naročiti zabojček, pa v dirki dneva pozabite.
Zato se lahko zdaj naročite (in kadarkoli seveda odnaročite) na naš kratek opomnik, lahko ga dobite v torek dopoldne (za naročilo četrtkovega zabojček) in/ali četrtek dopoldne za naročilo ponedeljkovega zabojčka.

Naročilo opomnika v torek
Naročilo opomnika v četrtek

Spet in spet zabojčki

Veseli smo, ko nas zabojčki takole počakajo – tako jih lahko spet in spet porabimo. Dobro za okolje, dobro za zabojčkarje!

Zabojčkasto življenje je polno presenečenj. Brokoliju zrastejo stebla, domačih jabolk ni, konec oktobra so še kar paradižniki. Kot rečejo – zabojček je kot življenje – kaj si dobil, veš šele, ko si ga pojedel čisto do konca.

Tudi ta teden bomo veseli vašega naročila, zdaj vse do torka opolnoči za četrtkov zabojček in do petka do 14h za ponedeljkov zabojček (ali torkov, če ste izven Ljubljane).

Vaši jesensko obarvani zeleni zabojčkarji

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

 

Če ste taki, da sempatja tole preberete in nikoli nič ne naročite, nam je žal za vas (ker pridelki so boljši kot pisanje). Če ne marate ne tega pisanja ne ekoloških pridelkov, je najbolje, če se tule odjavite:

odjava s Svežih novic.