Sveže novice iz Zelenega zabojčka, 29.11.2010

Pozdravljeni, Irma!

Zima je čas za zimske radosti!

Seveda to pomeni Studnovo kislo zelje, pa Slavičeve  fine (in ostre) moke vseh vrst (za peciva in kruhe) in, za zabelo, olja (ta za dodatno energijo, potrebno za premetavanje snega!). Pa zabojčki, seveda, tudi ti spadajo med radosti!

O zabojčkih

Za slovenske smo dobili solato in radič s Primorja ter dopolnili s celinskimi dobrotami iz kašč (tokrat nič ortodoksnih zelenjav kot na primer repno listje. Olajšanje?). Dopolnjeni so tokrat res raznovrstni, fine zelenjave so v njem (por, brokoli, cvetače, bučke in seveda tudi zimske klasike).

O Sadnih  zabojčkih pa vse dobro, tudi kot pisarniški navdušijo mnogo ne-ekološko posvečene (taki odzivi so še posebej navdušujoči)!

Zimske novosti

Studnovo kislo zelje slovi, reklame ne rabi (še posebej, ker so količine omejene, žalostno). Tudi Slaviča že poznate, Marka, poleg moke (odslej lahko kupite večje vrečke, manjše cene) prideluje tudi olja, bučno in sončnično. Slastno kislo zelje  z bučno oljem (za beljakovine dodajte nekaj fižola, zimski obrok, prija po kidanju!).

Če ste bolj obmorski in ne bi o snegu, si mogoče želite vrhunsko oljčno olje?

Sopotnikovo oljčno olje (in nekaj okoli tega, jasno)

Hladno stiskano oljčno olje nastaja na ekološki kmetiji Sopotnik, s hriba Liminjan, Slovenska Istra. Prevladujoča sorta je istrska belica, ostale so vrste leccino, frantoio, pendolino. Olje je aromatično in pikantno, v njem so izraziti okusi limone, zelene paprike in popra (ta stavek je iz ocenjevanja olja, jasno).

Olje letnik 2009 (ki je žal pošlo) je bila nagrajeno z zlato oljčno vejico, priznanjem Društva oljarjev Slovenske Istre (stanovske nagrade  vedno dvojno štejejo).

Tako na kratko, res dobro olje (pa spet omejene količine, tudi to pot žal).Tule ga dobite.

Razgled je z oljčnega hriba, oljkam zavidamo razgled (da ne omenjamo kidanja snega v Ljubljani).

Kje so naši kakiji

Kdor naroči kaki (in k temu vljudno vabljeni), bo potreboval nekaj potrpljenja, preden ga poje. Dostavili bomo namreč primernega za zabojček, in dozoreli bodo v nekaj dneh (še posebej, če ga priložite jabolkom). Kakiji so še na Frasovem drevesu, tam najlepše čakajo na zabojčkanje.

Dobro blago se hvali

Tako da o medu in vedno boljših kruhih sploh ne bomo govorili.

Pred ali po kidanju, naročite zabojček! Veseli bomo vašega naročila (to je naš mali cilj, Veliki pa, da ste zadovoljni, ko dobite zabojček).

Nekaj lepih dni v tem tednu vam želimo,

Čisto vaši mali in veliki zeleni zabojčkarji