Sveže novice iz Zelenega zabojčka, 44. teden

Romana, naša kmetica iz skoraj Horjula, pravi: “Vse je isto kot prejšnji teden”. In če kmetje pravijo tako, tudi mi ne moremo izumiti čisto novih zelenjav ( bo pa spet vse sveže, kmetje še z njiv pobirajo).

Tako imamo še vedno pituralke (fine sladke hruškice iz Brd) s svojo zgodbo, pravtako od Marka Reje iz Goriških Brd imamo tudi res deluks kakiji in take, ki so malo manj deluks, a zato pol cenejši, ker so druge kakovosti (če ste kdaj želeli jesti dobre kakije, je zdaj skrajni čas, da jih naročite. Nam se zdijo tako nadrazredni kot so Kerinove jagode med jagodami). Še vedno pa velja, da so skoraj zreli, kakšne tri dni rabijo do zrelosti.

V prejšnjem tednu smo Kersniku dali dan puljenja daikona, skoraj ves dan so ga trije z njive pobirali, prali in čistili. Tako je čisto jasno, da kmetje res rabijo dva dneva, da vse naberejo, očistijo in za zabojčke pripravijo. Nekaj malega ga je še ostalo.

Imamo bloško korenje in redkev (letos medved ni bil tako korenjeljub kot lani, letina je dobra in se je jagod najedel), pa  rdeče redkvice, še vedno, in vse ostalo kot pretekli teden, večino izbrano v osebnem zabojčku.(vso ostalo zelenjavo pa lično po oddelkih zloženo,od A, med M do Ž), Sadje je že zimsko, z vsemi jabolki, kakiji, kiviji in agrumi (ti so iz Italije, seveda). Ker je zima pobrala solato, brokoli in cvetačo, bo to tudi iz Italije.

Ker diši po zimi, imamo tudi sušena jabolka, krhlje, od Kastelica so topazi, od Purgaja pa jonagoldi in idaredi.

Takole pač je, ni res dobrega tedna brez Zelenega zabojčka (no, malce pretiravamo, a sliši se pa dobro).
Želimo vam tak res dober teden, veseli bomo, če se srečamo!

čisto vaši zabojčkarji