Spremni listič, 44. teden

Takole je to, z listki. Včasih komaj čakamo, da delimo z vami vse, kar se nam dogaja (če se nam dogaja veliko, dobro pa tudi manj dobro). Pride pa sreda tedna, ko je zadnji čas za pisanje listka, pa nič od idej. In če ni hudega navdušenja na lastnim delom (mogoče, verjetno je le pozna ura tista, ki to tako naredi), je tudi tak navdušujoč listek težko napisati (ni pa lepšega kot čez tedne en dober listek prebrati). In kot je Mirjana pred leti rekla, če ne gre, pa bolje, da nič ne napišete. No, pa ne bomo.
In ker imamo fine naročnice, nam je Vesna prejšnji teden tako zelo prijazno pismo napisala. Prijazna pisma naročnic so pa vedno navdušujoča. In ker je rekla, da lahko sami preizkusimo, ko nam bo zmanjkalo idej – ne bomo dolgo čakali. (S posvetilom Zabojčkastemu Oddelku za uporabno rabo zelenjave, od Vesne):
Na domačem oljčnem olju sem prepražila čebulo, dodala na rezance narezano zelje in daikon (oboje iz zabojčka, jasno!), nekaj časa dušila, potem pa dodala sol, poper, malo kumine, česen, limonin sok, nekaj tahinijeve paste, dobro premešala in napolnila palačinke. V pekaču sem jih prelila s kislo smetano in čez še tisto tekočino, ki je ostala od dušenja, pa postavila za nekaj minut v pečico pod žar. Zraven pa radič in zelena solata (spet oboje iz zabojčka) z domačim bučnim oljem. Prava praznična večerja, kot se za četrtek spodobi! 

Vesnin prispevek nas je hudo razveselil prejšnji teden, tudi vašega bomo zelo veseli (da ne bo praznina kot tule spodaj zijala)!
Ker je pa ravno praznina, jo pa izkoristimo za reklamo:
Zeleno drevo se vrača!
Pravzaprav se je vrnilo na www.zeleno-drevo.si in če želite božično drevo v loncu, ki se bo po praznikih spet vrnilo v naravo, obiščite stran in si ga izberite. Vse ostalo poskrbimo mi (če smo čisto točni, Matic poskrbi za to – poznate ga vsi iz Šiške in Bežigrada, to je njegovo območje, letos pa smo se dogovorili, da bo prevzel še drevesa, da mu ne bo dolgčas

Odkod je kaj
Alojz Kastelic, Mirna Peč, opal, topaz // Demeter kmetija Purgaj, jonagold in idared // Romana Jarc Sečnik, Horjul, radič tržaški solatnik, radič kar tako pa zuckerhut tudi, ohrovt, koleraba // Janez Retar, Gozd Reka, blitva, čebula,  česen,  koleraba, rdeča pesa, redkvice, repa // Kersnik, Cerknica,  ohrovt,  blitva, topinambur, repa, peteršilj, zuckerhut radič // Studen, krompir  // Fras,  Ankaran, kivi, por // Kmetije Studen, krompir, zelje // Marko Reja, Goriška Brda, deluxe kaki in tudi drugovrstni kaki, hruškice // Milena Šlosel, Brkini, daikon zadnji hip
Dostava čisto zadnji hip (malce prepozno, da bi bilo udobno)
Prejšnji teden smo zelo temeljito spraznili Kersnikovo njivo z daikonom. No, nam se je nekako zdelo, da Kersnikov nekaj malega ga je še pomeni točno to in da ga toliko lahko spet naročimo  v tem tednu. No, pa je Kersnik v sredo, ko je šel spet na daikonovo njivo, brž poklical, da tole pa ni več zabojčka vredno, je vse obžrto. In mi, ne bodi leni, brž pokličemo Mileno Šloslovo in gre ona na njivo in pove, ooo, še dovolj bo za ta pa tudi kakšen teden več. In ga pripelje v četrtek zjutraj, tako spotoma, ker za nekaj kilogramov daikona se pa iz Brkinov res ne gre voziti. In ga potem dajemo nakdnadno v zabojčke, tako da upamo, da  bodo vsi svoje zabojčke našli. (Če bi bili daikoni kruh, bi bili še topli.)
Za vse nove naročnice in naročnike (2. del) – zakaj smo veseli pravočasnih naročil
Takole gre: v ponedeljek ob 22.30 zberemo naročila (tako, damo še pol ure za tiste, ki jim otroci niso hoteli zaspati, ali pa so oni zaspali pred njimi pa so se potem zbudili, pa one, ki dolgo delajo, skratka se zgodi), seštejemo količine in primerjamo, kateri kmet ima koliko na voljo. Tam okoli polnoči to čisto zares naročimo in kmetje, ko vstanejo, imajo to že lepo na emailih ali telefonih in če je naročilo večje, gredo že kar v akcijo, nabiranje, čiščenje. Predvsem pozimi, ko je veliko gomoljnic in korenovk, ki zahtevajo čiščenje, niso pa občutljive, če se jih nabere že v torek, ta čas res potrebujejo.
Če pa naročite kasneje, potem pa mi pravzaprav spet vse to delamo (namesto da bi gledali v zrak ali pa delali kaj drugega). Nam pa ni težko vsega tega narediti za stalne naročnice in naročnike, jasno (pravzaprav smo vedno veseli naročil).