Spremni listič, 15. teden

Držim ga v roki! Prvi velik in čisto svež, voda iz lističev se še ni ogrela, čisto malo prej je bil na Mirovi njivi. Pravzaprav je to znak za paniko, listič namreč še ni napisan, zelenjava pa je že v hiši, sredin večer je. Direktorat za zlaganje namreč nima posluha za umetniški navdih, ko je ura 15h in je sreda, mora biti listič napisan, tako da je zvečer res na mestu, primerno razmnožen in kar takoj, še topel, v zabojček položen.

Še dobro, da je prišel Miro, naš špargljar, s katerim se nismo videli že slabo leto, in ga prinesel, špargelj in z njim navdih.

Včeraj smo se bolj žalostno pogovarjali, špargljev bo kakšna polovica naročenih, veš, je Miro povedal. Ne rastejo, če je mrzlo, in noč bo hladna. A glej ga čudeža, danes zjutraj je bilo špargljev  dovolj za zabojčke! (Da ne omenimo, da je dobro biti v dobrih odnosih z Mirom, saj so letos šparglji še posebej popularni, varovali naj bi pred rakom. In ker jih pojemo kar precej, zabojčkarji, smo se že kar zgodaj postavili v vrsto. Že lansko poletje, če smo točni.)

Žal je tako, da so koprive ravno tako zdrave  in okusne (no, drugače okusne, pa vendar okusne) in da morajo biti sveže (in se tem se vedno hvalimo, velika svežina), pa proti špargljem nimajo šans. Koprivam ne moreš napisati haikuja. Špargljem?

[Če ste sveža naročnica in se vam to branje zdi, khmm, nenavaden način korporativnega komuniciranja, vam radi razložimo, da listke pišemo kat tako, ker nam je fajn, takorekoč pisalna psihoterapija – zelenjavo mnogo bolj skrbno prebiramo kot te listke zlagamo.

Ker smo se tako zagreli za šparglje, nalašč bolj običajno živilo na nov način .Torej, Oddelek za smotrno rabo živil predstavlja:

Korenje z medeno gorčično omako

450 g korenja , čajna žlica gorčice, čajna žlica medu, 2 žlici olivnega olja

Korenje očistimo s krtačko pod tekočo vodo, ga narežemo in kuhamo v sopari 5 minut. Med soparjenjem zmešamo polivko in z njo prelijemo še vroče korenje. Postrežemo. (no, ta informacija je pa nepotrebna, dragi Oddelek!)

[Recept objavljamo s privoljenjem g. Mateljana, ustanovitelja WHFoods. Vemo tudi, da bi bil bloški medved, tisti, ki nam je pojedel rdeče bloško korenje, recepta vesel do kosmatih ušes – prav mu je, kaj pa je pojedel vse korenje že na njivi]

Kmetska idila še vedno temelji na travniško gozdnih naberkih, sem ter tja je kakšne pridelan preblisk:

Mladi česen, špinača – Studnovi, Obrije // Koprive – Vrbnjakovi  (ki imajo tudi fin kmečki turizem, reklama sledi), Kuršinci // Koprive, čemaž – Dani Kovačič, Ljutomer (intraregionalna delitev dela, pri koprivah) // Regrat, čemaž – Urška Kersnik, Lukovica // Regrat – Aleš Kersnik, Cerknica // Radič, regrat – Romana Jarc Sečnik, Horjul // Jabolka – Kastelic, Mali vrh, zadnjič to leto

Jumboti

Imamo akcijo! Jumboti so nam ušli, kakšnih dvajset jih je, polovimo jih! Ker so veliki (cca. 4 metre dolgi, 2 visoki in zelo tenki), ga ne boste mogli sami spraviti na kolo ali avto. Zato, ko ga vidite, ga pritisnete (kakovosti fotk ne ocenjujemo) in pošljete na FB ali na email. Izžrebali bomo srečnega lovca z brezplačnim zabojčkom! Prepoznate jih po zelo zeleni špinači in napisom, ki vključuje www.zeleni-zabojcek.si.

Zabojčki se radi vračajo, vseh vrst

Večina vas je to že brala prešnji teden pa predprejšnji, ker pa imamo precej novih naročnic: zabojčki si zelo želijo, da se vrnejo k nam in se spet napolnijo pa spet gredo po svetu. In to željo si delijo plastični (ti imajo res res močno željo, dosti bolj kot da v njih spijo mucki in orodje) kot tudi kartonski. Če niste naročili kartonskega pa ste ga vseeno dobili, nič hudega, imamo jih namreč še nekaj in bi jih radi vse porabili. Obratno pa ni  v redu, če ste dobili plastičnega in plačali kartonskega. (ne nas povedati mamam).

Kavcijo še vedno zbiramo, samo bolj počasi

Torej, še vedno velja, da za zabojčke zahtevamo kavcijo. Kot nas poznate, nismo hudo striktni, ampak zato pa vas prosimo, da nam pomagate in če niste, da nam jo pripravite (10€, gotovina). Ker ko se mogoče preselite in nehate dobivate zabojčke (to se nam zdi edina možnost, zakaj bi nekdo nehal jemati zabojčke), vam ta denar vrnemo, vi pa nam vse zabojčke.

Odslej vsi na novem sistemu

V tem tednu naj bilo že vse urejeno, IT hrošči polovljeni in deklaracije kot se šika. Da bo pakiranje brez napak, smo malce pološčili deklaracije, ki sedaj vsebujejo tudi kg, kar naj bi naše zabojčkarje spomnilo, da se vi naročili 1 kg krompirja, ne samo pol. Pa da vidimo, če bo pomagalo. Aha, ta kg pa žal ne drži vedno, pri redkvicah in sokovih že ne.

Imamo testenine pa piškotke, v prihodnjem tednu pa tudi potice od Kasteličeve Sonje

Ker peka potice ni hec, je pa dobra, smo se dogovorili s Sonjo, ki slovi, da jih bo spekla za zabojčkarje, kolikor jih bomo hoteli. Seveda jih boste dobili v četrtek (če jo naročite, seveda).