Prispevki

 On

Bodeče čajote, kakiji (oboje z navodili) in obilo pridelkov za vsak dan

Veliko slastnih pridelkov vseh barv in vrst!

Zabojčkove sveže novice

Žičničarji se veselijo snega, mi in naši kmetje pa malo manj. A nič ne de, v tem tednu, ki bo skoraj zimski, imamo še veliko domače zelenjave in sadja! Dokler traja, uživajmo v tem (ker enkrat bo pa konec, vsega je enkrat konec). Začenjamo z udomačeno eksotiko:

Bodeče čajote

Mateja Reš je v Družini napisala lepo, da bolje ne znamo (in še več, tudi o tem, kako ukrotitit njih bodice): “Plodove lahko uživamo presne, dušene, ocvrte ali popečene na žaru, za nadeve ali namesto jabolk v pitah, omletih in zavitkih, kompotih. Iz presnih lahko pripravimo sok ali jih dodamo vsakdanjim zelenjavnim ali sadnim solatam. Otroci, ki ne jejo kuhane zelenjave, so nad presnimi čajotami navdušeni. Moj starejši sin, ki spada med slednje, je dejal, da so po okusu podobne korenju!? Koščki čajot se skuhajo v 15 do 20 minutah in med kuho ne razpadejo. Okus dušenih kock je izredno prijeten, morda spominja na cvetačo, le da ni tako izrazit.

Dodajmo le to, da v tem tednu lahko naročite prleške čajote (kolikor jih imamo, smo da jih dali pod Buče sezonske).

Grizost kakijev

Kakiji, ki jih dostavimo v zabojčkih, niso popolnoma zreli – ker takih ni moč dati v zabojček, ne da bi dobili sok. V zabojčke damo take, ki potrebujejo dva ali tri dni, da v toplem prostoru dozorijo v Že zrel in dober in še kakšna dva v Najslajši. Kakšen potrebuje kakšen dan več, kakšen pa dozori skoraj pri priči. Toplo pa odsvetujemo, da jeste trde, ta sorta vas grize po ustih, ko še ni popolnoma dozorela (se reče, da je trpka).
Res dobro zrele najlaže jeste z žličko, če pa obvladate svoje telo, še posebej glavo v popolnosti, pa tudi z grizenjem, sočasnim blagim sesanjem in požiranjem. Verjetno pa to ni po bontonu.

Lahko pa kakije preoblikujete v kakijevo torto z lešniki, to pa potem brez težav uživate tudi v kultivirani družbi.

Naročilo četrtkovega zabojčka odslej do torka opolnoči!

Še vedno mlado, sveže in zelo zeleno

V zabojčkih po jesenskih bučah in gomoljih in sadju vseh vrst lepo vidite, da je bila jesen res rodovitna. A imamo tudi veliko svežega, res svežega zelenja z domačih njiv (kar pa ni tako tipično za pozno jesen).

Jesensko sadje

Poleg kakijev, kivijev, različnih jabolk, hrušk, mandarin, limon, grenivk imamo sedaj tudi klementine. Te so zdaj že dobre, imajo pa tanko lupino in se težje lupijo.

Naročilo torkovega in četrtkovega opomnika

Vemo, da marsikdaj nameravate naročiti zabojček, pa v dirki dneva pozabite.
Zato se lahko zdaj naročite (in kadarkoli seveda odnaročite) na naš kratek opomnik, lahko ga dobite v torek dopoldne (za naročilo četrtkovega zabojček) in/ali četrtek dopoldne za naročilo ponedeljkovega zabojčka.

Naročilo opomnika v torek
Naročilo opomnika v četrtek

Zunaj diši že po snegu, v zabojčkih pa po prijetno toplih jesenskih dneh. Te občutke vam pripeljemo domov, je res preprosto, le naročite zabojček do torka opolnoči za četrtkovo dostavo in do petka do 14h za ponedeljkovo dostavo (ali torkovo, če ste izven Ljubljane).

Vaši jesensko zimski zabojčkarji

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

 

Če ste taki, da sempatja tole preberete in nikoli nič ne naročite, nam je žal za vas (ker pridelki so boljši kot pisanje). Če ne marate ne tega pisanja ne ekoloških pridelkov, je najbolje, če se tule odjavite:

odjava s Svežih novic.