Prispevki

 On

Čas domačega sadja (zelenjava je pač skoraj vedno, ni novica)!

Umetnost mę̑kъ kakija, ločevanja zelja in ohrovta in voščil Pogled v brskalniku

Zabojčkove sveže novice

Rečeš blisk in je že teden naokoli! V tako kratkem času se ne more prav veliko zgoditi, nekaj malega zelenjave zraste, nekaj malega uvene (ali pa jo do korenin pojemo). Tako je prav razumljivo, da imamo še kar podobne pridelke kot pretekli teden.

Karantenske novice:
nič posebnega, delamo kot običajno, le da se dostava kakšen dan lahko zavleče tja do 20h.

Le še biodinamično domače korenje

Korenje ime še neraziskane mehanizme rasti. Kakšno leto ne zraste. Ne požene iz semena ali pa se potem odloči, da ne bo delalo debelih korenin. Letos je bilo tako. Tako imamo le še posebno biodinamično pridelano korenje s ptujskega konca, običajnega ekološkega pa sploh ne več (prejšnji teden smo pojedli zadnjega, ki kot zadnji ni bil več prav lep). Tako imamo domačega biodinamičnega in čezmejnega navadno ekološkega (ki zgleda tako nekako kot na sliki).

Domača granatna jabolka, kakiji, kiviji, jabolka, hruške

Vse to ni več novica, vse to pač imamo in se pač malo hvalimo s tem.

Stopnje zrelosti tipo kakija

Kot vsako leto, čisto kratka razlaga, kaj si mi želimo.

Najboljši kaki je najbolj zrel, temno oranžno rdeče mehak. Takega ne moreš voziti v zabojčkih, ker je tako mehak, da se že ob tresenju sesede in poči (kar gre lepo skupaj s pslovan. mę̑kъ je zgneten, zmečkan, stolčen). Tako vozimo okoli za stopnjo bolj trdega (torej ki ni mę̑kъ), ki je že za pojest, pa še ne božanski. Božanskost dobi po dnevu dveh. 

Če pa damo kakije via GLS, so še stopnjo bolj trdi, da zdržijo divjo vožnjo čez drn in strn.

Se pa zgodi, da dobimo samo bolj zrele, ker so pri kmetu divje zoreli, ker je bilo bolj toplo kot je bilo pričakovano. In potem postane življenje bolj komplicirano in vi dobite več počenih kakijev (in če so taki, da niso za pojest, jih seveda odpišemo). 

O ohrovtu in zelju

Prav vsako leto kmetje pridelajo ohrovt, ki zgleda kot zelje. Vsaj dokler ne daš poleg zelja. Zelje je bolj okroglo in ima malce manj žilaste liste. Listi so bolj zbiti skupaj, med njimi skoraj ni prostora. Če ste naročili ohrovt in dobili nekaj takega kot zelje, je to zelo verjetno ohrovt, ki le izgleda kot zelje. 

Citrusi in nekaj zelenjave izza meje

Citrusi so še vedno zelenasti, ker še ni bilo pravega mraza. 
Poleg njih izza meje dobimo še tako zelenjavo, ki je doma še / več ni, pa bi lahko bila, če bi šlo vse po načrtih. A več kot glavnina je seveda z domačih polj.

Včasih se vprašamo, ali se spodobi ob 1. novembru želeti lep praznik. Ko takole razmislimo, skoraj vedno ugotovimo, da se spodobi. Smrt je del življenja (ali pa vsaj zelo blizu njega), nič ni narobe z njo. Pa tudi spomin na mrtve je lahko prav lep.
Po tej kratki utemeljitvi vam želimo lep praznik (še toliko lažje, ker bo sončen) in še zaželimo, da si polepšate teden in naročite čisto svoj zabojček!

vaši zeleni zabojčkarji

Zeleni zabojček

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

051499396
zabojcek@zeleni-zabojcek.si

To sporočilo ste prejeli, ker ste se prijavili na Nedeljske novičke. Če se želite odjaviti, lahko to kadarkoli storite tule spodaj. 

Odjava