Listek iz zabojčka 11 (2014)

Ni slabo, če se nekdo pameten, recimo Meta, odloči in o  tvojem delu napiše magistrsko. Tvoje delo olupi, razgali, obrne okoli in skritizira, da bi našel bistvo, napake, možne izboljšave (no, eni pa tudi zato, da ga kritizirajo). Nam je to všeč – če že delamo zabojčke, si želimo, da delamo tisto in  tako, da vas bo navdušilo in polepšalo življenje. V teh skoraj 5 letih (seveda, jeseni bomo imeli petletno zabavo, juhu!) smo že zrasli čez tisto mejo, ko ne veš, ali bi raje umrl ali životaril naprej (kar bi bil silno neprijeten občutek). Zdaj delamo okoli 300 zabojčkov tedensko, kar je ravno dovolj, da vemo, da bomo preživeli (če smo tudi z 200, bomo pa tudi s 300, tako se nam zdi), ni pa 500, pri katerih mislimo, da bi bili prepričani, da bi lažje živeli in bi nam bilo bolje na zemlji (in bi vseeno prišli v nebesa). Tu okoli 300 zabojčkov na teden smo se zataknili in silno nas je zanimalo, zakaj. Zakaj naročate, enkrat, dvakrat, petkrat, potem pa nič več, to je bil presenetljiv vzorec. In Meta je ugotovila, da – če poenostavimo – ni enega in edinega odgovora. Babičin vrt, domač vrt (ti vrtovi so res, khm, nadloga, sporočajo iz oddelka za stalno (in) večjo prodajo), potem pa zelo razdrobljeno: slaba kakovost (tu vemo, kaj narediti), preslabo komuniciranje in reševanje reklamacij (posip, posip s pepelom), premajhen izbor živil, potreba po načrtovanju obrokov – malo tega, malo onega in brez jasnega, enoznačnega problema, ki ga rešiš – puf – in 500 zabojčkarjev vsak teden je tu. (Saj se nam je zdelo, da bo tako, a čarobnih odgovorov si vedno želimo!).

Če vam je regrat pregrenak, pretrd ali ste se ga v solati že preobjedli (mogoče ne ta teden, v dveh treh), naredite: Regratova gosta juha 20 dag regrata, 4 – 5 srednje debelih krompirjev, 1 – 2 dl, mleka, 2 stroka česna, par žlic dobrega olivnega olja, sol, poper, po želji riž, kisla smetana ali na olju popečene kocke belega kruha
Regrat prevremo v kropu, ki smo mu dodali kozarec mleka. Vre naj par minut, nato odcedimo. Olupljen krompir skuhamo v majhni količini vode, par minut preden je kuhan, dodamo regrat in skupaj povremo še nekaj minut. Na olju prepražimo česen, da zadiši in zlijemo na juho. Če želimo svetlejšo in manj grenko juho, dodamo še par žlic mleka. S paličnim mešalnikom zmešamo, vendar ne preveč kašasto – bolje je, če se čuti še kakšen majhen košček krompirja, sicer pa po okusu. Solimo, popramo. Po želji dodamo še pest riža ali na olju prepražene kocke belega kruha ali žlico kisle smetane. [kulinarika.net].

Od kje je kaj v tem tednu: Studen, Obrije: krompir, drobni krompir, repa, radič Verona, regrat. Retar, Gozd Reka: kifeljčar, krompir, regrat. Kastelic, Mirna Peč: topaz; Miš, Gorjuša: goldrush. Purgaj, Cerkvenjak, demeter idared. Fras, Ankaran: mlada blitva, verona radič. Nared, Kožljek: rumeno korenje; Dani Kovačič, Ljutomer: regrat, regrat, regrat, skoraj vsa čebula.

Regrat. V zabojčkih boste našli veliko regrata – največ nabranega v Prlekiji. Všeč nam je, da bo v pomladnem času veliko zelenjave iz tega konca.

Čemaž. Prihaja čemaž, no, zrastel je že, v prihodnjem tednu/tednih pa bo tudi v zabojčkih! Če ga nabirate sami, zavarovalnica svari, da ne naberete jesenskega podleska in bela čmerike – to jih bo drago stalo. Čemaž močno diši po česnu, ono drugo pa ne (raste pa tudi na Rožniku, če vam je dolgčas).

Prihaja poletje. Saj ste začutili, gotovo ste začutili, da je pomlad tu (če ne drugače, pa to pove regrat v vašem zabojčku).  Mi imamo radi poletje, načelno. Kar ni všeč naši zelenjavi in  sadju, je pa vročina. Tako bomo letos poleti že imeli hladilnico, kamor bomo po pakiranju zložili vse zabojčke, tako da bodo čez noč lepo umirjeni počakali na četrtkovo dostavo. Seveda bomo noter zložili tudi zelenjavo, ki jo bomo dobili od kmetov pred dostavo – a tega je res malo, vsi kmetje poleti nabirajo v sredo zgodaj, zgodaj zjutraj, pred vročino, in potem pripeljejo sredi dneva, ko mi že začnemo s pripravami na pakiranje. Ponedeljkovih zabojčkov je pa toliko manj, da jih zmoremo pripraviti kar v ponedeljek zjutraj – bolj zgodaj vstanemo, takrat, ko gredo peki spat – ob 8h so zabojčki že sveže zloženi. SMS opomnik. Nalašč smo izbrali ponedeljek kot dan za naročanje, ker je to najdaljši dan v tednu, a nekatere še vseeno preseneti njegova kratkost. Potem je že kar torek (to ni presenetljivo) in načelno prepozno za naročilo – za vse take imamo dve dobri novici. Če se to zgodi in se v torek spomnite, opa, seveda, zabojček sem pozabil/a naročiti, kar takoj ga naročite zabojček (in nas tako osrečite) in če se da, vam ga pripeljemo že v četrtek (in skoraj vedno se da).  Da bi to ne postalo navada, bomo vsem, ki boste to želeli, ob ponedeljkih zvečer poslali SMS opomnik. Nam je všeč, če se spomnite pravočasno in potem mi lahko pripeljemo zabojček (mi res radi vozimo zabojčke, glej prvo stran).

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev (trajnik), tega je že skoraj toliko kot plačil z gotovino.
www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396.