Listek iz zabojčka 13 (2014)

Ostanki azoxystrobina v 12 od 17 vzorcih. Cyprodinila v 9 od 17 vzorcih. Fenhexamida v 6 od 17. Fludioxonila v 10 od 17. Iprodiona v 4 od 17.

Če vam tole že na daleč smrdi po škropivih, imate čisto prav. So je del zadnjih objavljenih rezultatov iskanja pesticidov v jagodah, ki jih letno redno izvajajo pooblaščeni laboratoriji (podatki pa sploh niso sveži, so iz 2011 in obsegajo tudi druga živila).

Težava je v tem, da ti rezultati niso objavljeni na tak normalnemu človeku ki-upajmo-ima-delo-mogoče-otroka-in-zakonca-in-bi-rad-počel-še-kaj-drugega-kot-analiziral-laboratorijske–rezultate-svoje-hrane-in-ni-kemik primeren način. Če se malo potrudiš in brskaš, ugotiiš, da so vsi našteti fungicidi, da je prvih 5 zmerno neškodljivih, če jih jeste z malo žlico, za Iprodione pa niti za malo žlico tega ne moremo reči, precej koncerogen je, pa ne poznajo mehanizma razpada pa cel kup neznank ima še, ki jih je dobro vedeti, preden ga ješ vsak dan ali na veliko ob času jagod, breskev in še kje se ga najde). In ja, iskali so 14 različnih pesticidov in so v jagodah našli vse razen enega (torej vsaj v enem od 17 vzorčenih jagod, ne vseh v vseh vzorcih). In ne vemo tudi, kaj pomeni, če poješ dva pesticida naenkrat ali pa 12 naenkrat (2 v jagodah, 4 v solati, 6 v kruhu) in potem zvečer še 8 in tako naprej vsak dan čisto do konca (če vmes ne preklopiš na zabojčke).

Tako malo reči vemo o pesticidih pa tako veliko jih pojemo pa sploh ni tema, ne v medijih, ne v politiki, ni tema. Mogoče bi morali drugače zastaviti stavek: tako malo vemo o pesticidih in tako malo je o tem v medijih, zato da jih tako veliko pojemo vsak dan.

V zabojčkih imamo samo zelenjavo in sadje, nič pesticidov, tako mirno spimo (mogoče le malo premalo, a to ni zaradi pesticidov).

Za čudne reči, kot so koprive in čemaž, smo imeli precej receptev pretekle teden, tako da danes čisto navadna

Kremna juha 0,5 kg krompirja, 1 čebula, 1 šop redkvic, žlica masla, 600 ml juhe (ali vode), 100 g kisle smetane, sol, poper, nariban muškatni orešček, 2 žlici belega vina

Krompir narežite na koščke, čebulo na drobno sesekljajte. ¾ zelenja od redkvic sesekljajte, preostalo pa zrežite na trakove. Na maslu popražite čebulo in sesekljano zelenje. Dodajte krompir in juho, kuhajte 30 minut. Polovico redkvic zrežite na četrtine in jih po 20 minutah dodajte h krompirju. V juho vmešajte kislo smetano in jo pretlačite ali zmeljite s paličnim mešalnikom. Juho začinite s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in vinom. Preostale redkvice zrežite na rezine. Juho postrezite v skodelicah, okrasite z rezinami redkvic in z njih zelenjem.

Od kje je kaj v tem tednu:Studen, Obrije: drobni krompir, regrat. Retar, Gozd Reka: repa, koprive, česen; Kastelic, Mirna Peč: topaz; Miš, Gorjuša: Goldrush, Purgaj, Cerkvenjak, demeter idared. Fras, Ankaran: mlada blitva, verona radič, endvija; Vrbnjak, Mala Nedelja: čemaž, koprive, solata. Farič, Prosenjakovci: motovilec. Bo pa kmalu več!

Živela je ena mlada blitva, srečno je rastla po pokrivalom. Sonce je sijalo nanjo, dež jo je namakal. Močno se je veselila, da bo prišla v zabojčke, tudi kmet se je veselil. Tudi zabojčkarji smo se veselili. Ponoči so previdno prišli polžki, kaj polžki, polžure, in bili so zelo veseli (blitva, kmet in zabojčkarji pa ne).

Najprej jo hvalimo, potem je ni – rabarbara. Zelo nam je nerodno, naredili smo vse, da bi jo dobili. Pretekli teden prednaročili, tako da jo že na njivi rezerviramo. Potem naročili še kar točno količino v ponedeljek, čisto točno v torek, da bi je v sredo ne dobili. Ne vemo še kako, a narobe je šlo prav vzorčno.

Spet imamo mlečne izdelke. Po mlečni krizi pred meseci se je trg nekoliko ustalil, eko mleka je spet več in po zagotovilu dobaviteljev bo dostava redna. Verjetno bomo to malce razširili z ne-kravjimi izdelki.

Prihajajo šparglji. Vsako leto so bili šparglji zreli ravno med 27. aprilom in 1. majem, tako da je bil Rogelj vedno vesel, ko smo dali v tistem tednu šparglje v zabojčke, ker je tedaj veliko ljudi odstotnih in ni nikogar, ki bi jih jedel (razen zabojčkarjev, nekaj se nas vedno najde). No, letos bo drugače – šparglji bodo zreli že prihodnji teden! Mogoče jih bo dovolj že za vse zabojčke, mogoče jih bo toliko teden kasneje. Bodo pa (če bo Bog dal in sreča mila, tako pravi Stari. Ali pa če jih ne bo kdo ukradel, to pa potihem dodajamo).

Jagode se pa še debelijo. Čeprav je mnogo stojnic že preplavljenih s čisto domačimi, res slovenskimi jagodami, se od Kerina še debelijo. Precej smo jih že prodali (pa ne še dostavili, jasno) po boljših slovenskih šolah in vrtcih – tega smo res veseli (glej prvo stran). Če bo šlo vse po sreči, bodo ne samo ravno prav debele, ampak predvsem sloveče okusne okoli 10. maja.

Pomladna pričakovanja. Če ste z nami že vsaj leto, to že veste: nekaj pridelkov imamo na posebnem seznamu, in nikoli nikoli jih ne uvozimo, preden ne zrastejo domači (recimo šparglji pa jagode so že take). Jagode in šparglji so res fina živila, niso pa čisto osnovna, mesec dni več lahko preživimo brez njih. Slovenska so toliko boljša od uvoženih, da se nam zdi res škoda, da bi izpolnili svoja prva pomladna pričakovanja z manj okusnimi pridelki – potem pa pridejo res sveža, res okusna in bi rekli, ah, saj jagode sem že jedel, sploh me ne vlečejo več. Mi pa v jok!

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396