Listek iz zabojčka 23 (2013)

Čas je za psihoterapetski kavč (da ne boste pozabili, da te listke pišemo ne le zato, da vi veste vse o našem delu, ampak (tudi) zato, da mi to povemo).
Junijski čas je namreč čas depresivnih prodajalcev Zelenega zabojčka (ki potrebujejo terapetske listke, seveda). Vsi odhajajo na dopuste, vsi imajo vrtove, lastne ali mam, babic ali celo po moški liniji, vsi, ah, noben več ne naroča zabojčkov. Ti postajajo vedno bolj polni, cene se nižajo, zelenjava in sadje postajajo vedno bolj slastni (če je to po jagodah sploh še mogoče), vsega je več in vse bolje je, ja, celo dežja je vse manj, dežuje le še vsak drugi dan – le naročnikov je vedno manj. In kar je še bolj strašno, to se bo nadaljevalo vse do konca julija, srede avgusta, ko se ta trend obrne. Zabojčkovo enakonočje (enakobojčke?), bi temu lahko rekli. A kot naši Stari, ampak res Stari, niso bili nikoli gotovi, da se bo dan
res začel daljšati, tako tudi V oddelku za zmeren napredek prodaje ne vedo, ali bo za junijem prišel september. Zdi se jim je že, da so zabojčki še kar dobri, a ta še kar je tisto, kar jih vedno muči, tisti prazen prostor, v katerega padejo vsi tisti, ki naročijo enkrat, dvakrat, petkrat, potem pa kar nič več. In noben vprašalnik, noben intervju ne pove, zakaj ne naročijo enkrat in potem vedno do konca, khm, vedno. Ker vsi povedo, zabojčki so fajn, ja, res, enkrat smo dobili uvelo kumaro, ampak saj vemo, ekološko, ni vedno vse bleščeče, to čisto razumemo. Vse je v redu, res. No, v dotičnem oddelku pa v jok in skrbi.

Khm, kadar število zabojčkov kar raste pa raste, kar je navada v vseh mesecih razen poleti, tedaj so te dileme včasih bolj ob strani, ukvarjamo se s tem, kako bomo pripravili vse zabojčke res dobre, jih pravočasno razvozili, komaj dihamo pa nas le malo skrbijo te reči. Takole, na poletje pa so skrbi drugačne.

Še dobro, da so v Oddelku za lepe umetnosti vedno sproščeni. Napišejo listek, napišejo kakšen dober domislek pa je dan spet lep. Če ga pa ne napišejo, pa tudi prav, se vedno lahko zgovorijo na umetniški nenavdih. Zabojčki pa bodo, kolikor pač bodo, nič ne pomaga, če se zakrčimo in kričimo, kako je hudo, ker prihaja poletje in dopusti in je vedno več zelenjave.

Bučkina solata (1) Mlade bučke operemo in zrežemo na kocke. Stresemo jih v vrelo slano vodo in kuhamo 5 do 8 minut . Odcedimo, ohladimo in dodamo kocke sira. Ohlajene bučke potresemo s sesekljanim česnom in peteršiljem, po okusu dodamo olje, kis, sol in poper.

Namesto da jih kuhamo, jih lahko tudi popečemo na ponvi.

Bučkina solata (2) Zelena solata, paradižnik, popečene bučke, tofu za nekaj beljakovin, avokado za zabavo in redkvice za presenečenja in nekaj okusa, sol, kis in olje in če vam zadiši še kakšna začimba, in imate res kraljevsko solato!

Bučke in banane Nam sicer ni prišlo na misel, a menda je varno, če zmiksate oparjene bučke (8 minutno) in banane in potem to mali otroci jedo. [Karmel, A. (1998). Velika paparica za male papavčke].

Bučkina juha Bučke narežemo na poljubne paralepipede in podušimo, zalijemo z vodo, dodamo žlico koruznega zdroba / polente in kuhamo 10 min. Pred kuho lahko dodamo še čebulo in med kuho vino, lahko pa ga tudi spijemo, otrokom pa ponudimo juho.

Od kje je kaj v tem tednu: Retar, Gozd Reka –. Studen, Obrije: mladi česen, šparglji v malih šopkih. Rogelj, Kranj, šparglji v velikih šopkih. Tovornik Majda Temnik – ni več v tem tednu, kalčkov ni več vse do jeseni; Romana Jarc Sečnik – mladi česen, sadike, zadnja runda sadik bo verjetno v prihodnjem tednu – radiči, endivija . Dani Kovačič – listnati ohrovt. Krišelj, Hotemaže – solata. Fras – kumare, bučke. Vida Drobnič, Ptujska Gora, rabarbara; Kerin, Straža, jagode, Kepe, Dobrovnik, ameriške borovnice.

Dobavnice Ko prejmete dobavnico po emailu, lahko vedno preverite, kolikšne količine boste prejeli v zabojčku in če česa ni, to tudi komentiramo na sami dobavnici. Niste prejeli dobavnice po emailu? Sporočite nam!

Jabolka Ravno smo izvedeli, da idaredov ni več – obvestili smo vas (upamo, da pravočasno), da jih bomo nadomestili z zlatim delišesom (nekateri pa jih boste še prejeli, nekaj jih še imamo). Tudi Avstrijcem je letos jabolka zmanjkalo, običajno imajo domača vse do novih, to je do konca julija.

Če letalski prevozniki lahko prodajo več kart kot imajo prostih mest in upajo, da se kakšen potnik ne bo prikazal na letalu, se to pri nas ne zgodi. Tako smo v tem tednu prodali več špinače kot jo imamo, zato ste jo dobili ali manj od naročene (če ste jo naročili kar precej) ali pa čisto nič, če ste jo naročili bolj malo. Upamo, da bo v toplem vremenu sveža hitro rasla!

Zabojčkova shramba Namen je čisto jasen, v Shrambi na Smrekarjevi boste vsak dan našli vse za dober obrok, vsak dan sveže, vedno dovolj za dobro kosilo, kot v domači shrambi, kadar je polna. Ampak moto, slogan pa res ne more biti tak. Tako objavljamo čisto

Javni natečaj za slogan Zabojčkove shrambe Prva nagrada veliki zabojček, druge nagrade pa ne bomo podelili. Na vse ali nič! Slogan mora biti precizen, koncizen in simpatičen (če pa ne bo tak in nam bo všeč, bo pa tudi v redu). Vloge, primerno kolkovane, prejemamo po emailu.

Počitnice Zabojčkovi bomo v tem letu najverjetneje prepolovili počitnice, tako da bomo odstotni le en teden v avgustu, prvi ali drugi (in ne oba, kot vedno doslej). Zdaj nas je več in skupno več volje do dela!

Načrti Kakšne tri tedne smo s kmeti v zaostanku s pridelavo – to, kar jemo zdaj, bi morali pojesti že v drugi tretjini maja. Pridelane količine bodo še vedno lahko take, kot smo načrtovali, le v pravem času ne bodo – načrtovali smo manjšo pridelave konec julija in v začetku avgusta, tako pa se nam lahko zgodi, da bo tedaj šele prav dobro rodilo.

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev (trajnik), tudi gotovine se ne branimo.
Obiščite nas, pišite nam, pokličite nas, nasploh vse nam povejte:

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396