Listek iz zabojčka 24 (2014)

Zdaj smo že v depresivni fazi – sicer nas veseli ponudba naših kmetov, manj nas veseli, da je naročil vedno manj. Vsako poletje je tako (in menda širom cele Evrope) – poleti se manj zabojčka in več poležava (ali vrtnari). In saj nas že poznate, ko smo v Oddelku za lepe umetnosti v depresivni fazi, je na listku več receptov (kar pa konec koncev sploh ni slabo, živela depresija!).
Naši kmetje ima karzmislisiikolikoinkatero zelenjavo, tak čas je. Tokrat smo si zmislili – bučke!

Pečen krompir z bučkami
Krompir , sol, maslo ali olje, bučke, čebula, kumina Mlad krompir očistimo in narežemo na tanke rezine. Solimo. Namastimo pekač in razporedimo krompir. Bučke operemo in narežemo na rezine. Razporedimo jih po krompirju. Čebulo očistimo, nasekljamo in porazdelimo po bučkah. Ponovno solimo, dodamo kumino in na čebulo razdelimo nekaj žličk masla. Pečemo 20 min pri 200 stopinjah.

Pečene bučke s paradižnikom
Bučke 1kg, olivno olje, 4 paradižniki, 4 stroki česna ali mladi česen, meta, sol, poper, kis. Bučke operemo, zrežemo na tanke kolobarje in jih v olivnem olju po porcijah opečemo, da začnejo rumeneti. Paradižnike zrežemo na rezine. Česen sesekljamo, šopek mete na grobo zrežemo. V skledo naložimo plast bučk, plast paradižnika, solimo, popramo in potresemo s česnom in meto. Po tem vrstnem redu naredimo več plasti. Kis zmešamo z vodo, zavremo in prelijemo preko zelenjave. Ohladimo in spravimo v hladilnik vsaj za eno noč.

Bučke s paradižnikom
Bučke in paradižnik narežemo na tanke rezine. Zmešamo z balzamičnim kisom in olivnim oljem (tu pa res potrebujete dobro olje, kot je Sopotnikovo). Menda zraven prija koruzni kruh (ki ga tudi dobite v zabojčkih, jasno). [mojirecepti.si]

Kuskus z bučkami
Skodelica kuskusa, 2 žlici olja, nasekljana čebula, drobno nasekljan strok česna, kg bučk na kokocke narezanih, zmlet koriander, pol žličke čilija v prahu, po četrt žličke mlete kumine, popra, nasekljane sveže mete, žlica limoninega soka.
Zavremo kuskus, pustimo stati vsaj 5 minut, da nabrekne. Medtem srednje segrejemo olje, prepražimo zlato čebulo z malo soli. Dodamo česen, pražimo minuto. Dodamo bučke, malo solimo, pražimo, da se bučke zmehčajo, zmanjšamo temperaturo. Dodamo začimbe (razen mete), mešamo in pražimo še 2 minuti. Na koncu nežno vmešamo bučke v kuskus in ohladimo do sobne temperature ali malo bolj toplo.
Tik pred serviranjem dodamo meto in limonin sok.

Vroče odsvetujemo: Valjanje bučk v olju, cvrenje, cvrtje, valjanje bučk v drobtinah, vsakršne smetanove omake.
Blago odsvetujemo: kuhanje bučk več kot 7 minut (in seveda vse, kar odsvetujemo vroče).
Priporočamo: surove bučke v vsakršnih omakah in solatah. Nekatere dobre kombinacije začimb: česen, peteršilj, olivno olje // čili, šalotka, rožmarin // drobnjak // bazilika, origano //bazilika, rožmarin, origano, timijan, žajbelj, majaron // limona, poper, maslo, sol, čisto malo česna // koper.

Od kje je kaj v tem tednu: Studen, Obrije: mladi česen, solata, pski. Rogelj, Kranj: šparglji (debeli). Retar, Gozd Reka: koprive, meta, mladi česen zelenje, rukola, solata, blitva, jagode, kifeljčar; kmetija Pieruci, Izola: grah, koleraba, brokoli; Trstenjak, Stročja vas: sirius. Fras, Ankaran: mlada čebula, eko mlada blitva, mladi krompir, bučke, češnje, grah. Romana Jarc, Zadobrova: sadike vseh sort. Štular, Dragonja; kumare, bučke, mlado zelje, paradižnik, babura. Šlibar, Tržič: rdeča pesa; Dani Kovačič, Ljutomer: solata, blitva, mlada čebula; Bregar, Krka: ribez.

Silna vročina. Tako je vroče, da zelenjava ni srečna. Ni srečna že, ko jo dobimo s polja. Sicer vso zelenjavo pazljivo čehljamo in jo vlažimo in hladimo, da ostane kar se da lepa. Žal je tako, da ji taka vročina pobere vlago ven in listnata zelenjava hitro ovene, kot bi bila stara en teden.
Naredimo pa vse, da bi solata prišla v kam sveža in sočna. Če pa ne pride in ni taka, kot bi morala biti, prosimo, sporočite nam.
Osvežite svojo solato. Če se zgodi nesreča in je vaša solata prišla k vam uvela, ji manjka vlage (to veste, vemo). Mogoče ne veste tega: če jo za nekaj minut (priporočajo od 2 do 20, različni viri in za različne liste) položite v ledeno vodo, si bo zelo verjetno opomogla (razen če se ni res intenzivno sončila). Enako velja za blitvo, špinačo, zelišča in vse te listnate zelenjave.

Dan odprtih vrat je bil! Bil je krasen dan, veseli smo, da smo se srečali in da se bomo še! V dobri družbi, ob dobri hrani, kaj si človek lahko zaželi boljšega na tak lep sončen dan? Naročnice in naročniki so gotovo lepši del zabojčkanja (silna vročina na dan dostave pa njegov slabši del, tako da se uravnoteži).
Kupujete hladilnik? Če izberete Gorenjevega energetsko varčnega, poleg hladilnika dobite še zabojček slovenske zelenjave in sadja (to je malo reklame, je pa čisto res je). Torej, Gorenje pokloni Zeleni zabojček (to nam je res všeč, priznamo, in nam godi, sploh v teh poletnih dneh, ko je zelenjave in sadja veliko, poklicanih pa malo).
Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev, ta je udobna in vedno bolj priljubljena.
www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396