Listek iz zabojčka 7 (2013)

Zabojčkasti kavč (tisti terapevtski, mogoče ga poznate iz filmov ali pa z listkov) je v teh dneh kar pogosto zaseden. In ker so teme kar obrabljene (smisel življenja, lik in delo zabojčkarjev, ali je to, kar počnemo, je najboljša možna  reč v življenju, kaj bo danes za kosilo, kako naprej), no, ker so teme kar vseskozi enake, se je Oddelek za lepe umetnosti odločil, da vam raje zapiše nekaj zimskih receptov (ki niso zrasli na domačem zeljniku, ampak predvsem na kulinarika.net).

Kisla repa s fižolom
1 kg kisle repe
, 500 g fižola
, 50 ml olja
, 40 g moke
, 60 g čebule, malo česna
sol
, poper

Namočen fižol prekuhajte in odcedite. Nato ga kuhajte v drugi osoljeni vodi. Posebej skuhajte kislo repo z lovorovim listom, nekaj zrni popra. Kuhani repi dodajte kuhan fižol. Na olju svetlo popecite sesekljano čebulo, vmešajte vanjo moko in jo zalijte z malo tekočine. To umešajte v repo in premešajte. Dodajte nasekljan česen in solite ter vse skupaj na hitro prekuhajte.

Bujta repa
1 kg kisle repe, 1 kg svinjskega mesa, 250 g prosene kaše, 1 srednje velika čebula, 2 večja stroka česna, 40 g moke, olje ali mast, lovorov list, poper v zrnu, sol, rdeča paprika

Na zmernem ognju kuhamo repo in meso, dodamo lovorjev list, poper v zrnu ter solimo po okusu. Ko je repa napol skuhana, dodamo še proseno kašo. Ko je jed kuhana, naredimo prežganje iz moke in olja ter dodamo nasekljano čebulo in česen. Ko vsa zadeva lepo porumeni, dodamo še malo paprike v prahu. Prežganje dodamo k repi in ob mešanju dobro prevremo.

Velika rdeča pesa
velike rdeče pese ne kuhamo osamljene v loncu eno uro. Raje jo narežimo na za velik grižljaj veliko kocke (ali druga manjša telesa) ter dušimo nekaj minut, od 8 naprej. Pojemo, lahko v solati s kisom, kumino in soljo.
Lahko jo na tenko narežemo in pojemo kar tako, surovo. Prav dobra je, preizkusite!

Kolerabna omaka s smetano
400g kolerabe, 3 jabolka, korenina hrena, 100 g skute, 0,5 dcl smetane, 2 žlici olja, sol, kis ali limonin sok
Kolerabo, hren in neolupljena jabolka naribamo. Solato zmešamo, solimo, zabelimo z oljem, kisom ali limoninim sokom ter smetano. Dodamo še skuto in ponovno zmešamo.

S  katerih snežišč: seznam domačih dobrot se je prav žalostno skrčil na take tipično zimske: Retar, Gozd Reka –  čebula, česen, krompir, repa, koleraba. Studen, Obrije –   kislo zelje. Kastelic, Mirna Peč –  Goldrush. Purgaj: Gloster, Idared, Jonagold. Majda Temnik – kalčki, Ileršič, Rakek – kisla repa, Avšič, Savje – zelje. Vprašali boste, kje je Fras? Fras je BioFachu in predstavlja slovenske kmete svetu (pa tudi če bi bil doma, bi v tej močavi/snežavi le težko kaj nabral na svojih njivah).

Škatle škatle škatle
Zelenjava in sadje, to res ni problem (no, v resnici je, seveda, ampak tako, za potrebe tega spisa recimo tako). Največji izziv so – škatle, v katerih to vozimo (ker to je pa čisto zares velik izziv). Kako zagotoviti, da jih bomo čim večkrat porabili, da ne bodo postavale pri vas doma, tam delale gneče, pri zabojčkovih pa bi jokali, ker bi kar naprej nove kupovali. Plastične so res večne, a le dokler krožijo, če se zataknejo v kakšni kleti in če si v njih naredi kotlo Runo, potem so še vedno večne, a od njih žal nimamo veliko.  Plastične so dokazane okolju bolj prijazne – ponovna (in ponovna in ponovna in kar brez konca ponovna)  uporaba je bolj okolju prijazna kot še tako učinkovito recikliranje.

Mi pa potrebujemo nove škatle. Prav vsak teden, ker vse se ne vrnejo v Halo B. Škatle žal ne morejo zbrane z vseh vetrov (kar  bi bilo najbolj ekološko), morajo biti nove, take, ki se lahko zlagajo ena na drugo (in se ne prevrnejo), ki so zdravstveno neoporečne (ker nekateri kartoni niso primerni za živila). V teh letih smo ugotovili, da potrebujejo škatle pokrov (da so živila bolj zaščitena, pa še papirja potem ne potrebujemo) in da tudi dobro, da so potiskane (laže najdejo pot do doma, no, pa še reklama so).
In zato so tu nove škatle, potiskane in s pokrovom, žal v tej izdaji še brez klimatske naprave in sistema za sledenje. So tudi tanjše, pri prejšnjih se je izkazalo, da se škatla prej umaže kot  uniči, in da prej izgine kot se umaže. Torej je najbolje, če izgine čim manj kartona, tako tehtajo s pokrovom vred toliko kot prejšnje kartonske brez pokrova.
Škatle, tako kartonske kot plastične, si želimo nazaj, to bi radi še enkrat povedali. Ker si jih res želimo nazaj. Močno.

Če prejemate mesečne račune in ga še vedno niste prejeli, sporočite nam. Če pa ste prejeli kakršenkoli račun, vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa (sklic je res pomemben, brez njega smo včasih čisto zmedeni, kateri račun naj zapremo).

Čeprav vam gotovo ni dolgčas, obiščite nas (če vam pa je, pa sploh):

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396