O hrani in odnosih, pa nekaj malega o ušescih

O sadju, zelenjavi, skupnosti in nekaj malega o ušescih Pogled v brskalniku

Zabojčkove sveže novice

Sonce sveti, ravno prav, ni vroče in ne zmrzuje. V takem je lepo biti kmet, nabirati po njivah, kar je zraslo.

Če je pa takole kot ta teden, bi pa marsikateri kmet želel trdno (ali pa mehko, vseeno) streho nad glavo, da bi mu ne teklo za vrat, ko bo sklonjen nabiral pridelke. Ampak ni druge, nabrali bodo in takole bo v tem tednu:

Decembrska gneča dostavnih služb

Poštarji in taki imajo v teh dneh veliko dela: tudi GLS. Zato se bolj pogosto kot sicer zgodi, da kakšen zabojček grdo zamudi in ni dostavljen v sredo, kot bi moral biti. Če načrtujete slovesno večerjo s sestavinami iz zabojčka za sredin zvečer, nikar. V tem tednu so tako zamudili trije zabojčki od tridesetih ogroženih. Ni veliko, če pa je vaš, je pa zelo, zelo sitno.

Prebrani prav zadnji kakiji

To smo rekli že pretekli teden, no, pa se ponavlja: Reja je še petnajstotič prebral kakije in nabral še nekaj deset kilogramov takih, ki obetavno zorijo in bodo v tem tednu za v zabojčke. 
Ob tem se je našlo še nekaj platojčkov takih, ki niso lepi, so pa slastni in jim rečemo kakiji III. razreda in so po pol cene.

Dnevi so primerni za peko piškotov in peciv, tudi iz kakija, za te dni in praznike, ki so skoraj tu.

Hrvaške mandarine

V naših krajih na stojnicah prav pogosto najdete hrvaške mandarine (podobno kot briške češnje in domače jagode).
Eko hrvaških mandarin pa je zares še precej manj, tako je prav redek dogodek, da jih lahko ponudimo. V prihodnjem tednu jih bomo imeli.

Skupaj gre laže

Pri Kasteličevih na Dolenjskem že več kot deset let jemljemo jabolka – topaze, opale, sanse in še kakšno sorto.

Kakšno leto je tako, da je jabolk premalo in smo hvaležni, ker nam jih prodajo. Spet drugič je jabolk preveč ali pa kupcev premalo, pa je obratno.

Letos so šole in vrtci zaprti, prodaja po trgovinah in stojnicah zmanjšana, tako je za Kasteličeve prodaja skozi Zelene zabojčke še bolj pomembna. Tudi zato so njihovi golden orangi ta teden v zabojčkih (pa ker so dobri, jasno).

Cikorija puntarelle za grenkokusce

Zima je in kot že nekaj let v takem času v zabojček lahko dodate cikorijo puntarella. Zunaj grenka in radičasta, znotraj pa sladka in prijazna (no, vsaj v primerjavi z zunanjimi listi). V kombinaciji s toplimi dodatki pa tudi za vse, ki niste grenkokusci.

Dan za naročanje

V mrzlih in deževnih dneh še toliko bolj velja, da moramo pri kmetih naročiti pravočasno, da lahko vse nakopljejo in naberejo.

Zato sprejemamo naročila do nedelje opolnoči za dostave v torek in sredo ter do ponedeljka opolnoči za četrtkove dostave.

(Čeprav mi smo bolj prilagodljivi kot Miklavž, glej, kaj nam je pustil na okenski polici. Adijo, nogavice in sladkarije). 

Nič posebnega vam ne znamo povedati, le to, kar je res: da vam želimo, da čimbolje preživite dežen in hladen kovidski teden. Nekaj malega bo k temu prispevala tudi dobra hrana iz Zelenega zabojčka, ki so jih lahko naročite domov.
Ja, to je vse za ta teden.

vaši malce razmočeni (je pa dobro za kožo) zeleni zabojčkarji

Zeleni zabojček

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

051499396
zabojcek@zeleni-zabojcek.si

To sporočilo ste prejeli, ker ste se prijavili na Nedeljske novičke. Če se želite odjaviti, lahko to kadarkoli storite tule spodaj. 

Odjava