Spremni listek 35

Govori zelo počasi. Govori z e l o počasi. No, to so bila vsa navodila, ki so jih iz Oddelka za analize, pospeševanje prodaje in vse ostalo (kamor štejemo tudi analizo, prodajo, razvoz in še nekaj takih funkcij) zmogli dati kot popotnico za 15 minut slave z ministrom in trgovci. Ostalimi trgovci, poosebljenimi v direktorici njihove zbornice. Ker Zeleni zabojčkarji nismo v zbornici, čeprav smo ponosni, da smo trgovci (in to vsakemu povemo, da se ne počutimo kot odvečni del, ki ga je treba zaobit, izigrat in še kako drugače uničiti. Pravzaprav se zdimo sami sebi takorekoč nujni. Seveda). Ni bilo težko, pudranje je bilo zelo prijetno, tudi kodre so ukrotili, žaromet ne prevroč, stoli pa neudobni, to pa je res. Po tem se je veliko spremenilo za vse vas, ki ste prvič slišali za nas in imate pred seboj svoj prvi Listek (in zelo smo se potrudili, ko smo zlagali vaš zabojček, da to ni zadnji). Nasploh se pa Zemlja ni ustavila in tudi deževalo še ni. Verjetno pa je res naša naloga, ne le da zlagamo zabojčke, ampak da smo tudi glasni kar se da (in da govorimo počasi, da nas lahko vsi razumejo), da je treba jesti tisto, kar zraste – če je le dobro (če to močno poenostavimo). In počasi bomo skoraj tako dobri kot pol-Avstrijci (prosto po Niki Laudi), ko bomo jedli predvsem domače (čeprav ni on o tem govoril).

Stročji fižol v karijevi omaki
60 dag stročjega fižola, 1 dcl kisle smetane, 2 žlici karija v prahu, ingver, manjša čebula, 2,5 dcl vode ali zelenjavne juhe, sol, poper, peteršilj, ščepec čilija, olje.
Stročji fižol operemo in narežemo ter ga skuhamo v slani vodi. Ko je kuhan, ga odcedimo. potem sesekljamo čebulo in jo prepražimo na olju, da zlato porumeni. Dodamo ingver in kari ter vse skupaj zalijemo z vodo ali zelenjavno juho. Primešamo fižol in smetano, kateri smo prej dodali moko. Vse skupaj kuhamo približno 3 minute in če je potrebno, dodamo tekočino. Čisto na koncu sesekljamo peteršilj in potresemo po fižolovi omaki.

Sladka koruza
Koruza je bogata z vitaminom B1, več ga je kot v zelenjavi ali žitu. Lahko jo jemo svežo, dušeno, kuhano ali praženo.Lahko jih skuhamo do mehkega in postrežemo vroče. Teknejo tudi obogateni z maslom. Ali pa premazani s česnom. Ali pa vse skuaj, v zeliščnem maslu: Drobnjak in peteršilj operemo ter na drobno sesekljamo. Česen olupimo, stremo z nožem in tudi na drobno sesekljamo. Maslo stresemo v skledo in mu primešamo sesekljan drobnjak, česen in peteršilj, sol in poper. Vse skupaj dobro zmešamo in shranimo v hladilniku do uporabe.

Iskalni namig: Praženi jajčevci z omako iz stročjega fižola in ingverja

Od kje je kaj
Fras, Ankaran –
bučke, kumare, nashi, paradižniki, paprike, feferoni, lubenice, melone; Romana Jarc, Horjul – solata, bučke, paprika; Retar, Gozd Reka – čebula, bučke velike, blitva, kifeljčar, koruza; Silva Studen, Obrije – kumare, špinača, krompir, česen, solata, korenje, por; Urška Kersnik, Lukovica – paradižnik, zelena, bučke, jajčevec, koromač, paradižnik, peteršilj; Kastelic – jabolka; Dani Kovačič, Ljutomer: buča muškatna in patišon, grozdje belo (malo), grozdje rdeče. jajčevec, paradižnik, rdeča pesa, zelje; Danijel Mivšek, Izola: belo grozdje.

Solata. Pri Studnovih ni bilo dovolj solate za vsa naročila. Ko smo smsali kmetom: Ali imate kaj solate – vsak kg šteje? So bili odgovori Trenutno ne / Zal nic nimam nic ne raste zaradi suse / Na žalost ne / Ne in vsi ostali v tem slogu. Tako smo že skoraj obupali, ko se javi Romana: Imam. Uff, nam je odleglo.

Stročji fižol. Pozdravljeni, ta vročina je prehuda za stročji fižol, ker tako visoke temperature povzročajo, da odmetava cvetje ni pridelka in vem žal ne morem dostaviti toliko fižola, se opravičujem. Pozdrav Urška (Poletni zabojčki tako nimajo skoraj nič fižola, pa toliko več drugega).

V tem tednu imamo veliko sladke koruze. Drugače jo bo vročina obrala, celo njivo. Imamo tudi maslenec, fižol, ki ni za drugo rabo kot da se ga stročjega poje. Fras je posadil novo serijo paradižnikov, tako da bodo tudi konec oktobra, razkošje (no, tak je načrt). Več solate se obeta čez dva tri tedne, če bo le dež dovolj izdaten. Domačega grozdja zdaj vsaj mesec dni ne bo manjkalo.

Več pametnega pa pri najboljši volji v tem tednu ne spravimo skupaj, vsi oddelki Zelenega zabojčka. Tako je to s tem.