Spremni listek 41/2012

Martina: „Gregor, imam slabe novice“. No, Martina, to  bi lahko izpustila. Martina ob sredah, ko pri Frasu nabirajo naročeno zelenjavo, namreč nikoli nima dobrih novic. Če bodo nabrali vse, kar smo naročili (in kar je bilo ponujeno), to seveda ni novica. Če pa ne gre vse po načrtu, no, potem pa imamo slabo novico in tedaj takole sredi sredinega dopoldneva pokliče.  Tokrat bučke od preteklega tedna niso zrasle po pričakovanjih in jih je bilo le 30kg, dobra polovica od načrtovane.

Takoj vskočijo sodelavci z Oddelka za reševanje uporabne vsebine in preverijo a) ali ima mogoče kakšen drug kmet še kaj bučk (tokrat ne, pri Retarjih smo že naročili vse, kar so jih v tem tednu pridelali).  b) Potem kmet sam predlaga, če bi lahko nadomestili s čim drugim (tokrat, da bi bučke nadomestili s kivijem, ker tega je ravno zdaj že nepričakovano veliko, no, predlog ni bil sprejet). c) Potem razmislimo, kaj je podobnega po uporabnosti in obliki pri drugih kmetih in v tem tednu smo imeli še nekaj prostih kumar. In te bomo imeli – če jih bo Vrbnjaku uspelo nabrati dovolj, takole na hitro tik pred zdajci, namesto bučk v Sezonskih zabojčkih. V vseh ostalih bomo pa čisto malo znižali porabo bučk pa bo. d) tako danes ni potreben, uvoz manjkajoče zelenjave (če ni prepozno).

Mednarodne novice

Kot se za ta čas spodobi, vas spomnimo na nekaj tradicionalnih zimskih receptov. Recimo ukrajinska solata iz rdeče pese!

30 dkg rdeče pese, 5-10 suhih ali svežih sliv, pest orehov, šalotka ali manjša čebula, 3 žlice majoneze ali kisle smetane. Peso operemo, narežemo na četrtine in skuhamo v sopari; na dno manjše kozice nalijemo za pol prsta vode in pokrito kuhamo na majhnem ognju 15 minut. Suhe slive omehčamo v vreli vodi (10 minut) in jih izkoščičimo. Peso olupimo in naribamo. Če nam je naša barva kože na rokah ljuba in je ne želimo škrlatno obarvati, uporabimo rokavice. Nasekljamo orehe, narežemo čebulo, slive in jih s peso in prelivom umešamo v kremasto solato. Uporabimo jo tudi kot malico, predjed ali prilogo, če je naredimo več, pa bo v hladilniku bo brez težav počakala nekaj dni, še posebej, če smo uporabili suhe slive.

Iz rumenega tiska Res je, da je rumeni tisk običajno na notranjih straneh, torej na drugi, a tokrat si je Jeniffer Aniston prislužila naslovnico. Redno pije namreč gosti sok (smoothie) iz rdeče pese, kumar, špinače, česna, korenja, zelene in ohrovta. Če pa Jeniffer ne poznate, nič hudega, a verjemite, dobro zgleda. (Gotovo zaradi soka, pa tudi kozmetika in photoshop naredita svoje). Vse to je namenjeno le reklami soka iz rdeče pese (in vsega ostalega, kar naredi to bolj okusno). Dodate lahko jabolka, banane (tudi otroci pijejo) ter seveda zelenjavo po okusu (a vedite, še tako zdrava pijača ni zdrava, če je ne spijete).