Spremni listek 42

Jesti sezonsko – niti ne čisto nov trend
Pri hrani in opušča skrbi za to, da je bil riž očiščen in meso fino zdrobljeno. Pokvarjenega in slabega riža, stare ribe in mesa, ki ni bilo sveže, ni jedel. Če je imela hrana sumljivo barvo, je ni jedel. Kar je imelo neprijetnega duha, ni jedel. Kar ni bilo pravilno skuhano, ni jedel.
Kar sezoni ni ustrezalo, ni jedel. Kar ni bilo pravilno zaklano in ni imelo ustrezne omake, ni jedel. Tudi če je bilo mesa veliko, ni dopustil, da bi meso prekrilo okus riža…Veliko ni jedel. (o Mojstru Kongu aka Konfuciju, Pogovori, CZ, 1988).
Prav veliko o zelenjavi Konfucij sicer ne pove, a zdi se, da mu ni bilo prav lahko kuhati. Mogoče, mogoče bi le zdržal z Zelenim zabojčkom (bi imel pa prav gotovo kakšno reklamacijo in dobropis kdaj pa kdaj). Glede na to, da smo Pogovore res pozorno prebrali in nikjer ne omenja Zelenih zabojčkov, smo prepričani, da ga je mama še dolgo v starost zalagala z domačimi dobrotami.
V tokratnem prispevku Oddelka za dobro rabe zelenjave in sadja je glavni junak debelost (že na spletu). In kaj boljšega kot sladico si lahko zamislimo ob tem?

Pečene pituralke Hruške zložimo v pekač s peclji navzgor in jih do polovice zalijemo z vodo. Po želji del vode nadomestimo z vinom, lahko jih tudi rahlo posladkamo z rjavim sladkorjem ali drugim sladilom (čeprav res ni potrebe, verjemite). Pečemo jih v pečici dokler se ne zmehčajo in voda izpari. So tako sladke, da so lahko kar namesto sladice (pravzaprav so sladica!).
Oranžni puding Približno 400 g sezonske buče olupimo in kuhamo ali soparimo do mehkega. Nato jo v kuhinjskem mešalniku ali blenderju zmešamo skupaj s štirimi kakiji (preverimo, da ne vsebujejo koščic!) in žličko vanilije v prahu. Obvezno za preizkus, drugače ne boste verjeli, kako dobro je.
Pita z radičem in gobami (vir: Kulinarika.net)
Potrebujemo za testo: 2 manjša krompirja, 80 g riževe moke, 80 g pirine moke, 1 žlica margarine ali malo mleka, ščep soli.
Potrebujemo za nadev: 300 g radiča, 300 g gob, 3 stroke česna, 3 žlice smetane ali mleka, 1 žličko sladkorja, 2 žlici olivnega olja, ščep soli in popra, timijan ali druge začimbe, po želji nekaj naribanega sira.

O geografiji Fras, Ankaran – paprika (zelo verjetno zadnja), solata, muškatne buče, špinača, blitva, krompir. Romana Jarc, Horjul – radič, krompir. Retar, Gozd Reka – koleraba, por, česen, repa, čebula, buče, blitva, rdeča čebula, rukola, peteršilj. Studen, Obrije – špinača, zelje, zelena, krompir, koromač. Kersnik, Lukovica – pastinak, peteršilj, cikorija, rumeno korenje. Kastelic, Mirna Peč – Topaz, Opal. Ceglar, Verd – kurtovska kapija Purgaj: Gloster, Idared, Jonagold. Nared, Kožljek – rdeče korenje, pesa (in približno 10 kg italijanskega). Vrbnjak, Mala Nedelja – endivija, zelje. Grozdja žal ni več.

Tedensko delamo z okoli 10 kmeti, ki se pa menjajo, glede na sezono. Z Markom Rejo in njegovi se redno videvamo spomladi (češnje) in jeseni (kakiji, pituralke).

O koledarju To, da ste dobili zabojček v petek, seveda ni napaka, ampak lastnost tega tedna (če mogoče niste pogledali na koledar, nimate šoloobveznih otrok in vam je nasploh vseeno za mezopotamsko/egipčansko/? iznajdbo, zato pišemo). V prihodnjem tednu, potem vse do Dneva republike, ki to več ni – zato tudi ta dan, in potem vse do božičnih praznikov – dostave ob četrtkih in ponedeljkih. In sploh vedno. Razen ta teden.

O embalaži Škatle so za nas zelo dragocene in želimo si jih nazaj, enako kot plastične. (Stanejo nas dober evro, da ne govorimo o pol kilograma najboljšega kartona, ki ga je potrebno reciklirati.) Običajno jo lahko porabimo štirikrat, preden se umaže ali poškoduje. Manj za škatle, več za zelenjavo! (to smo sicer povedali že pretekli teden, a zdi se nam, da je tam Zunaj preži zdaj že zares velik in še kar naprej požrešen Največji Škatlojed – ne želimo, da se prenajeda).

O sezonskih hrani Če imate repo na polju, počakajte še malo, da pomrzne. Potem boste iz nje lahko skisali res dobro kislo repo. Če pa nimate polja (in tako ne repe), počakajte še nekaj tednov in vse to stori Silva Studnova in potem se ta repa znajde v zabojčkih. Zelje se pa že prav fino kisa in v tednu dveh ga bomo že hrustali!

O monetarnih sredstvih Feničanska iznajdba se je dobro prijela. Ingotov ne sprejemamo več (razen če so reees veliki in zelo zlati). Še huje, vse mora potekati tako, da banke dobijo svoj delež. Tako imamo račun 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00 00XXXX, XXXX je številka račun, ki ste ga prejeli.

O Bellovem izumu, socialnih omrežjih in sploh novodobnih rečeh: www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396


Nekaj več historičnih zapiskov na drugi strani!

¸