Spremni listek 49/2012

Včasih te ima, da bi napisal kaj viskozvenečega, obrnil besede na tak lep način. Pisni način (kajti če bi tako govoril, bi se ti vsi smejali, papir pa kar prenese). Predvsem te mika takrat, ko bi rad opisal svojo Pot, Poslanstvo, Vizijo, take reči. Pa je vse to pravzaprav le pot, ki ima mogoče cilj, to je to.

Ob vrenjih okoli nas v teh dneh se še pogosteje vprašaš, je to, kar sam počnem, obče koristno ali upam le na svojo korist. No, nam je fino, da verjamemo, da smo vsaj tako koristni ljudem okoli sebe kot sami sebi. Ostalim takó, da jim zagotovimo dobro hrano, táko, kot da bi jo sami pridelali, to se nam zdi dobro. In sebi, sebi zato, ker smo verjeli v možnost sprememb. Ker smo imeli čisto malo poguma, več sreče kot pameti – bi dejal Stari, no, ker se je izšlo, da zdaj delamo to, kar delamo, na čisto svoj način.

In najlaže je gledati v svoj zabojček in reči, to, kar je zunaj, ni moj svet. Pa ni tako, jasno. Zato se nam zdi pomembno, da povemo to, kar bi radi, na dostojen in učinkovit način, da jasno definiramo svojo pot in cilje, in da tja kar gremo. Doma, v službi ali na ulici, vse skupaj je ena sama ista pot. (Priznamo, tole na koncu se sliši patetično, če zna to kdo bolje  zaključiti, bomo veseli)

Ob vsem vrenju je najbolj naravna vroča juha.  Ker zelena radi obtiči v hladilniku, smo jo tokrat tradicionalno pospravili v

Zelenina kremna juha

400 g zelene, 3 krompirji, 1 čebula, 1 l jušne osnove, 25 g masla, 1 žlica olivnega olja, 5 žlic mleka, 50 g parmezana, sol,

Na olju in maslu 4 min pražimo in mešamo čebulo in zeleno, oboje narezano.  Olupljen krompir v kockah kuhamo v zelenjavni osnovi 40 min. Nato vsebino pa prelijemo v električni mešalnik in gladko zmešamo. Prelijemo nazaj v posodo, pristavimo in zavremo.  Medtem mleko pristavimo in zavremo. Zlijemo ga v juho, ki jo po potrebi dosolimo. Ponudimo s parmezanoma ali z opečenimi kruhovimi kockami.  Začimbe, ki gredo skupaj z zeleno: luštrek, peteršilj, timijan,  limona, kis.

Korenčkovi piškoti (brez sladkorja, a tega ne povejte uporabnikom)

1/2 kg moke, 25 dag naribanega svežega korenja, 25 dag margarine

1 pecilni prašek, marmelada

Iz navedenih sestavin vmešamo piškotno testo, ga razvaljamo na 1 cm debelo, s kozarcem izrežemo kroge premera cca 10 cm. Na vsak krog damo žličko kvalitetne marmelade, ga prepognemo in rob zadelamo s pomočjo vilic. Pečemo približno 20 minut na temperaturi 170 stopinj.

S  katerih njiv: Fras, Ankaran – špinača, krompir, muškatne buče, por (že dolgo gre takole).  Romana Jarc, Horjul – zelje, ohrovt, repa, črna redkev. Retar, Gozd Reka – koleraba, čebula, buče, blitva, rukola, peteršilj. Studen, Obrije –  rumeno korenje, zelenje šopki,  kislo zelje, krompir.  Kastelic, Mirna Peč –  Topaz, Opal. Purgaj: Gloster, Idared, Jonagold. Nared, Kožljek – rdeče korenje, pesa, repa, rumeno korenje, česen. Reja, Brda, prav zadnjič letos: pituralke, kaki.  Majda Temnik, kalčki.

Kaki Kaki je nemarno hitro začel gniti, tako da smo dobili le slabo tretjino tega, kar ste naročili, in toliko smo seveda tudi dostavili. Kar nekaj vas je žal tako ostalo čisto brez.

Domače buče gredo h koncu. Radič bo še, če ga le ne bo sneg pokril. Enako velja za blitvo in daikon, no, pa še kaj bi se še našlo na njivah.

Kateri so najbolj priljubljeni kruhi: pšenične bigice, ovseni kruh, vsi ostali, na ostalih 6 mestih neznačilni razporejeni enkrat ta, drugič drugi.

Darilni boni v vašem zabojčku Ker ste mnogi prijazno privrženi Zelenemu zabojčku, verjamemo, da boste z veseljem podarili darilni bon svojim prijateljem. Zato smo ga priložili.

Tega, ki ga najdete v zabojčku , aktivirate tako, da nam sporočite ime in priimek srečnega obdarovanca, njegov naslov ter po možnosti email (slednje ni nujno, mu pa koristi). Mi vam sporočimo kodo in geslo za vstop obdarovanca na spletno trgovino. To vpišete na darilni bon, skupaj z vrednostjo bona. Podarite.

Obdarovanec se nato ob priliki prijavi v našo spletno trgovino, kjer ga že ga čaka dobropis, kot ga boste naročili in plačali. Izbere prav to, kar si želi.

Gre lepo skupaj z vsemi standardnimi in tudi onimi bolj prisrčnimi: ejga, enga srečnga pa zdravga (tu daste bon) ali  želim ti tako prav srečno in zdravo leto (tu daste bon) ali, no, teh priložnosti ne manjka.

Priprave na veliki shod kmetovalcev Zelenega zabojčka so v polnem teku. Shod se bo zgodil 15.12.12 ob 15h. Po njem ne bo nič več tako, kot je bilo. (Najbrž bo boljše, tako si želimo.)