Spremni listek 52/2012

Voščilo
Želimo vam leto, ki se ga boste z veseljem spominjali. Da bo srečno, zdravo, polno ljubezni, ki jo boste dali in ki jo boste prejeli.

To vam želimo čisto vaši zabojčkarji.

 

O času, ki ga imamo

30 minut za kosilo (2010). 30 minut za kosilo (2012). 14 ato sekund  za kosilo  (najkrajši izmerjen časovni interval doslej sploh, gotovo bo uspešnica, a še čaka, da  jo Jamie napiše).

Je priprava hrane res le nujno zlo? Ker si ne moremo privoščiti restavracije vsak dan, moramo pač doma kuhati. Pol ure, vržene stran. Uf, še dobro, da je Jamie poskrbel, že so tu 15 minutni recepti (še malo, pa bodo v slovenščini). Khmm, a res ne moremo tega skrčiti na 14 ato sekund, manj je res nesmiselno, ne moremo izmeriti. Ni važno, če moramo za doseganje hitrostnih rekordov  optimirati proizvodnjo, če vse leti v bližnje koše, če ni časa za premislek, kaj šele za vzgojno izobraževalne procese domače otročadi. Ti so vendar le v napoto, s poti, s poti, kuhar drvi!

Ali ni mogoče prehranjevanje tisti otok miru, ki ga potrebujemo, da se ustavimo, umirimo in kakšno čisto počasi rečemo s tistimi, s katerimi drvimo skozi življenje? Ali je pa res le nebodigatreba, dajmo, hitro opravimo s tem, 15 minut za kuho, 5 minut za hranjenje, 10 minut za pospravljenje, juhu, in že imamo prihranjenih 30 minut, da gremo na rekreacijo, da delamo več, za šolske, obšolske in vsešolske dejavnosti, da delamo še nekoliko več tudi zvečer, ko gredo otroci spat (to z otroki seveda po potrebi izpustite).

Zdi se nam, da dobra hrana terja čas. Tako kot dober paradižnik ne zraste v 3 tednih, tako zraste le slab, tako dobro kosilo ne nastane v 15 minutah. Želodec napolni tudi McDonalds, da nam dovolj in preveč kalorij, a temu ne rečemo kosilo (no, ne vsi).

Ah, zdi se nam super, če kosilo pripravljeno v 15 minutah, a ne za ceno drvenja skozi življenje. Zelo si želimo, da bi fina hrana, ki jo priskrbimo, našla umirjene krožnike umirjenih jedcev. Naši kmetje jo pridelajo z ljubeznijo.  Želimo si, da bi tudi vi našli čas, da jo pripravite in pojeste z užitkom.

BOŽIČNE POČITNICE (ZA TISTE, KI NE OBRAČATE LISTKA)!

Naslednja dostava je v četrtek, 3. januarja, naročanje pa kot vedno znova do ponedeljka zvečer, ki bo 31. december.

S  katerih njiv in snežišč: Fras, Ankaran – špinača, radič.  Romana Jarc, Horjul –  zelena, zelje, repa, črna redkev. Retar, Gozd Reka – koleraba, čebula, rezane cukini buče, rukola, česen.  Studen, Obrije –  rumeno korenje,  kislo zelje, kisla repa, krompir. Kastelic, Mirna Peč –  Topaz (ki ga žal že zmanjkuje), Opal. Purgaj: Gloster, Idared, Jonagold. Majda Temnik – kalčki.

Po masi približno pol uvozimo, pol pa je še domačih pridelkov. Nekako tako bo tudi ostalo še v začetku januarja.  Vreme se je ustalilo, sneg je po večini skopnel, tako da zadnji hip ne pričakujemo  velikih presenečenj pri dobavi. Edino brokoli nas skrbi, v Italiji vreme ni bilo ugodno zanj, tako da upamo, da bo lep (pravzaprav nas brokoli vedno skrbi, z razlogom).

BOŽIČNO NOVOLETNE POČITNICE!

Naslednja dostava je v četrtek, 3. januarja, naročanje pa kot vedno znova do ponedeljka zvečer, ki bo 31. december.

Srečali smo se

Naše srečanje s kmeti je bilo prvo take vrste. Bili smo presenečeni, veliko se jih je odzvalo vabilu in preživelo sobotno popoldne z nami. Za nekatere so zabojčki pomemben odjemalec, za druge manj, pa so vseeno prišli. A število ni najpomembnejše, navdušilo nas je vzdušje, ki je prežemalo celotno dogajanje. Pogovori, ki so potekali med kmeti,  ideje, ki so se rodile, energija, s katero smo srečanje končali in ki obeta še boljše dobro sodelovanje.

Sodelovanje in povezovanje s kmeti, tudi formalno, je ključno za nadaljnji uspeh. Ekološki kmetje za svoje ne-čisto-v-profit-naravnano delo dobijo nadomestijo v obliki raznih plačil EU. Del lahko dobijo sami, pomemben del pa le, če so povezani z ostalimi kmeti, trgovci in ostalimi v tej verigi. In tega dela v tem trenutku kmetje in mi ne izkoriščamo. Zato je hrana za vas dražja, kmetje in tudi mi pa zaslužimo manj. Ta denar EU pa ostane neizkoriščen (svoje pravice pa pa dosledno uveljavljajo tuji trgovci s svojimi domačimi kmeti, ki nam tako lahko na svojim policah ponudijo cenejšo eko hrano).  Tako da je naša odgovornost do kmetov in vas, da kmete povežemo. (No, zdaj pa veste, kaj delamo med počitnicami).

 

 

 

 

 

¸¸