Spremni listič, 16.teden

Radi bi povedali nekaj reči, pa nam ta teden spet ne gre:

  • da se nam danes, še bolj pa v bližnji prihodnosti, zdi pomembno za nas in za kmete, da imamo sklenjene trdne dogovore o pridelavi, kajti to za nas pomeni hrano, za njih pa denar (za oboje pa varnost);

  • da vse skupaj zgleda veliko bolj partnerski kot pa strogo poslovni odnos; torej skupaj načrtujemo, kaj bo zraslo, potem pa pojemo to, kar je v resnici zraslo (kar seveda običajno ni isto).

  • da si želimo in delamo na tem, da bi ta hrana bila dostopna vsakemu, ki se mu zdi pomembno, kaj poje (in zdaj žal ni).

Evo, to smo hoteli povedati, pa ni šlo drugače kot v alinejah. Ni ravno prozni presežek.

Hitra špinača (za vsak dan)
maščoba,česen,
moka, špinača, muškatov orešček, poper, jušna kocka, mleko, voda, kisla smetana, sol po potrebi
Na malo maščobe damo 2 žlici moke, ter dva nasekljana stroka česna. To pustimo, da se prepraži, vendar ne do temnega. Na prepraženo moko in česen damo špinačo ali blitvo ter nekaj časa med mešanjem dušimo. Zalijemo s pol vode in pol mleka. Dodamo poper, jušno kocko, malo naribanega muškatnega oreščka, solimo po potrebi. To kuhamo cca 15 min. Na koncu v špinačo vmešamo še eno žlico kisle smetane. [kulinarika.net].

Krompirjev narastek s špinačo (ne čisto za vsak dan)
Krompir, špinača, jajca, skuta, poper, sol

Na rezine narezan krompir kuhamo 10 min. Špinačo operemo in položimo v lonec, kjer jo dušimo toliko časa, da se sesede. Odcedimo in nasekljamo. Jajci stepemo s skuto, drobnjakom in peteršiljem ter špinačo. V pekač položimo plast krompirja in ga namažemo s špinačo. Solimo in popramo. To počnemo, dokler nam ne zmanjka krompirja in špinače. Vrhnja plast naj bo krompir. Pokrijemo s alu folijo, pekač položimo v drug večji pekač. V večji pekač nalijemo vročo vodo do polovice. Pečemo 50 min na 180° C. [mojirecepti.com
].

Od kje kaj
Topaz
(Podgrajšek, Slovenska Bistrica, še za en teden dni ga je), čebula (Šlosel, Ilirska Bistrica), krompir, špinača, por, kislo zelje, divji šparglji iz primorske izpostave (Studen, Obrije). Regrat, repa, čemaž (Ivan Retar, Gozd Reka), listnati radič, koleraba (hja, te kar ne zmanjka), repa, (tudi te je letos veeeliko), sadike zelišč (Romana Jarc, Horjul), pa tud listnat radič, koleraba. Motovilec, mlada špinača, regrat (tega smo razdelili, da ne bi kmetje pri nabiranju omagali (Kersnik, Cerknica). Divji por, bljušč (kmetija Mivšek, prvič z nami, a gotovo ne zadnjič, imajo tudi fino grozdje).

Ni slaba, tale pomlad, in prvi val zelenjave z nje. V začetku maja se nam običajno obeta luknja v pridelavi, ko prve prezimne pridelke pojemo, prav res pomladanskih pa še ni veliko.

Od kje kaj
Topaz
(Podgrajšek, Slovenska Bistrica, še za en teden dni ga je), čebula (Šlosel, Ilirska Bistrica), krompir, špinača, por, kislo zelje, divji šparglji iz primorske izpostave (Studen, Obrije). Regrat, repa, čemaž (Ivan Retar, Gozd Reka), listnati radič, koleraba (hja, te kar ne zmanjka), repa, (tudi te je letos veeeliko), sadike zelišč (Romana Jarc, Horjul), pa tud listnat radič, koleraba. Motovilec, mlada špinača, regrat (tega smo razdelili, da ne bi kmetje pri nabiranju omagali (Kersnik, Cerknica). Divji por, bljušč (kmetija Mivšek, prvič z nami, a gotovo ne zadnjič, imajo tudi fino grozdje).

Ni slaba, tale pomlad, in prvi val zelenjave z nje. V začetku maja se nam običajno obeta luknja v pridelavi, ko prve prezimne pridelke pojemo, prav res pomladanskih pa še ni veliko.

Divja zgodba o špargljih
Tokrat so jih spet nabrali polovico tistih, ki smo jih prav na hitro za v zabojčke prodali. Tako jih bomo dali polovične porcije v zabojčke. Žal nam je, a
divji pomeni, da jih ne vidiš, preden jih začneš nabirati, in lahko le upaš, da so tam zunaj.

Kaj raste in kaj še boStudnova špinača bo šla v cvet, je pretekli teden sporočil Peter. A ne bo šla, vso smo je pojedli.
Zavrtalka že leti, je pretekli teden poročala letalska opazovalnica, por ne bo več dolgo (zavrtalka ljubi njegov sok, pa tudi za topel dom za jajčeca ga ima). No, tudi ves por smo rešili in ga v zabojčke dali. (Mnogo bolj poznan sorodnik zavrtalke je čebulna muha, ki pa je napram zavrtalki nenevarna kot dojenček v jaslih).
Dež bi moral pognati tudi zelenjavo tudi na Primorskem. Huda suša je namreč čisto zaustavila rast in tako tudi prednosti zaradi toplejšega vremena skorajda ni.

Zadnji hip menjave v moštvu
Žal ni več rdečih pomaranč, tako da smo jih zadnji hip z običajnimi zamenjali. Enako ni bilo moč dobiti zelene, v zabojčkih bo tako verjetno cvetača (če jo dobimo). Pomlad je čas hitrih sprememb.

Trajnik (direktne bremenitve) še kar traja
Kot je dobro znano, dajejo banke denar tistim, ki ga ne rabijo. Mi smo tudi malo razočarani, ker ga tudi vzeti nočejo. Tako se še vedno ubadamo s formati datotek za direktne bremenitve, vemo že vse o
Pravilih SEPA za implementacijo sporočilnih standardov ISO 20022. Ne zveni nič priljudno in obljubljamo, tudi ni.
N
aš račun pa je kljub temu še vedno enak, 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana) Sklic je SI00 številka računa (npr. SI00 1059)

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / Twitter / 051 499 396