Prispevki

 On

Sveže novice iz Zelenega zabojčka, 25. teden

Poletje je tu, bučk in kolerabic na pretek (solate pa kot vedno, veliko)
V tem tednu imajo naši kmetje veliko bučk in nadzemnih kolerabic, tako veliko, da jih lahko ponudimo po dobri ceni (30 do 40% nižji kot se ekološki zelenjavi pritiče na tržnici, čeprav je čisto navadna ekološka dobre kakovosti). Vsi imajo še veliko solate, sedaj je vsaj kristalka oziroma podobna, ostala beži v cvet, tako da vsaj v tem tednu še imamo solatne zabojčke po ugodni ceni (in tudi previdneje jih bomo pakirali, hvala Mateja za kritiko!). Tu je še mlada blitva pa kumarice pa mlad krompir, pa mlad česen pa mlada čebula, ja vse je mlado (samo mi se vsako leto malce postaramo, zelenjava pač ne)!

Vse slovensko
Čisto čisto vse, kar je v Slovenskih zabojčkih, je seveda slovenskega izvora. Dopolnjeni zabojčki bodo poletno vročino prespali in po načrtu se vrnejo pozno jeseni, ko bo verjetno domače hrane že premalo (upamo, da čim kasneje). Dobro je jesti lokalno iz večih razlogov, in ker zime nismo prespali, ampak smo s kmeti načrtovali (in potem so oni sadili), se sedaj veselimo pridelkov. (verjetno ste opazili, čisto potihem si ploskamo).

Ekologija : kakovost
Zabojčkarji vseskozi tuhtamo, kako pripeljati kakovostno zelenjavo in sadje ter pri tem porabiti čim manj embalaže. Včasih nam ne gre najbolje, predvsem solata je tista, ki kliče po pakiranju v plastične vrečke, da ne dobite uvele glave. Včasih se odločimo, da bomo pa spet poskusili brez vrečke, pa nam je žal (kot pretekli teden). Papirni ovoj namreč potegne vlago iz nje, visoke temperature vlago iz papirja in tako naprej, dokler je še vlage v solati kej. Zato boste še vnaprej (spet) srečevali plastične vrečke. Zagreti ekologi smo tudi, khmm, tlačili solate v vrečke, solatni zabojček, da bi jih porabili čim manj, pa krhkolista solata tega ni z veseljem prenašala…. To smo si dobro zapomnili. To je tudi opravičilo vsem tistim, ki ste tokrat dobili solato, kot je ne bi smeli (bona fide, so rekli temu rimski zelenjadarji).

V prejšnjem tednu smo imeli tudi še jagode in češnje, z nobenimi nismo bili zadovoljni, še posebej v četrtek zvečer (vedno imamo kontrolni vzorec, da vidimo, kaj se dogaja s sadjem in zelenjavo med transportom). Hitro so venele in tudi plesnele. Če se je vam zgodilo karkoli takega, nam sporočite! Jagod ne bo več, češnje  pa na 700m še zorijo.

O plačilih v petek po dostavi (in reklamacijah)
Glede na to, da je pomlad razburljiv čas, ko zelenjava hitro vene pa gnije pa včasih navkljub vsemu trudu ni taka, kot bi morala biti, je razumljivo, da kdaj pa kdaj navkljub našemu trudu ne dobite sadja pa zelenjave, kot si jo vsi želimo. Zato je najlaže, če plačate zabojček takoj po tem, ko ga dobite – če je vse v redu z njim. Če pa kaj ni, nam sporočite, izdali vam bomo nov račun, ki ga boste poravnali (nikoli ne damo v zabojček sadja ali zelenjave, ki ga mi ne bi kupili, kar pa žal ne pomeni, da vi dobite v enak stanju). Tako da vam ne ostajamo dolžni. Veseli pa smo, če to sporočite čimprej, da mi lahko sporočimo kmetom in da se nekaj iz tega naučimo.

O državi in odkod je zelenjava
Če pomislite, je kar nobel, da lahko izvor pridelkov označimo z SI, in to šele 20 let. Mi smo veseli in običajno ponosni na to (pomislite na katalonsko, no, špansko zelenjavo).

Z mislijo na to in na to, da Zeleni zabojček gotovo lepo dopolni praznični vikend, vas lepo pozdravljamo,

čisto vaši zabojčkarji