Prispevki

 On

Sveže novičke 23

V zabojčkih spet cenejše češnje
V preteklem tednu smo nabrali točno 37.442 češenj. Pa še to je bilo premalo za vse. V tem tednu jih bo na voljo nekoliko manj, a upamo, da dovolj za vse. Ker cena je še vedno ugodna (ceneje ne gre)!

Pski v zabojčkih!
Ne ne, kužkov ne bo v zabojčkih. Bo pa delikatesa:
Nekateri bolj zagnani česnoljubi vrtičkarji vedo povedati tudi, da je ni delikatese, slastnejše od mladih česnovih poganjkov. No, če ste eden izmed teh, ne zamudite zabojčka v tem tem tednu (več o pskih tule, hvala Dnevniku. V članku je resda netočnost, pišejo, da so pski privilegij vrtičkarjev. Nič več!)

 

 

 

Solatni paket manjši, tako da gre v vsak hladilnik
Ker vas je kar nekaj prejšnji teden sporočilo, da vi bi cenejšo solato, a da več kot kakšen 1,5 kg ne gre v vaš hladilnik. No, in tako je v tem tednu cenejša solata v paketih po 1,5 kg (tri resne glave, približno). Hic solatus, hic naročus ( Αὐτοῦ γὰρ καὶ Ῥόδος καὶ πήδημα) !

Bučke, kumare, kifeljčar, marelice, vsega dovolj domačega (a paradižnika pa ne)
Zdaj je res veliko domače ponudbe. Ki ne le da je domača, to je načelno in čisto zares seveda super (kmetje veseli, mi veseli), tudi zelo okusna je. Ker je zrasla pod primernim soncem, z ljubeznijo brez substrala in vse to, saj veste.
Paradižniki so pa zrasli pod drugim soncem, ki ga v Italiji tudi ne manjka, a žal, včasih so res krasni in okusni kot le kaj, kakšne drugič pa niti ne. Žal v vsakega ne moremo ugrizniti, drugače se pa ne čuti, kakšen je prav vaš primerek.

Verjetno zadnji teden špargljev
Kaj bolj pametnega o tem ne moremo povedati, tako je to s sezonami.

Skoz in skoz slovenski, vsi po vrsti
Ker je sedaj domače hrane dovolj, smo v zabojčke, Dopolnjene in Slovenske, dali izključno domače pridelke. Tako bi obema zabojčkoma lahko rekli Slovenski 2 in Slovenski 1.

Reč je hudo nerodna, včasih česa zmanjka
Včasih v torek ali v sredo kmet pove, da nima predvidenih količin, recimo bučk. Da so pojedle srne ali napadli medvedi (ali bolhači), včasih se preprosto ušteje, veliko je razlogov. V zabojčkih kakšnih temeljnih pridelkov ne moremo kar izpustiti.
Tako smo pred dvema tednoma star krompir, ki ni več ustrezal in tega kmet ni opazil, v zadnjem hipu zamenjali z italijanskim mladim, ker ga je uvoznik ravno imel. Nihče pa ni imel redkvic, tako da jih v zabojčkih ni bilo.
Če je možno, vas o tem pred pakiranjem obvestimo preko emaila. Če pa se to zgodi zadnji hip, vas ne moremo in kar zložimo v zabojčke in dodamo obvestilo na FB, blog in/ali twitter.
Zabojčkanje ima svoje omejitve. Ker vse dobimo zadnji hip, je sveže kot se le da, a časa, da bi reševali nepredvidene zaplete, imamo čisto malo.

Gauda rukola in tatsoi
Je leto bolhača na FB več o tem. In ker je tako, z velikim veseljem je rukolo, redkvice, tatsoi in kar je še takih hrustljavih križnic. Če na debelo posipaš pridelke z lesnim pepelom, ga ustavi. A le začasno in čim se pojavi luknja v pepelu, bolhač hop na našo hrano. Tako so zdaj bolj ali manj vsi ti pridelki luknjasti kot najboljši gauda sir (le da so luknje manjše). V vednost in ravnanje (nam so še vedno njami).

Naj vas ne premoti dež. Življenje je lepo, čeprav se včasih zdi drugače (ko vas recimo dobi dež na kolesu). Da bi to čutili prav vsak dan tega tedna, to vam želimo

vaši zeleni zabojčkarji

www.zeleni-zabojcek.si