Prispevki

 On

Spremni listič, 25. teden

Včasih nas malo zanese pa se počutimo ko veliki ateti pa mame, ki moramo skrbeti, da karkoli bo zrastlo na kmetovi njivi, moramo spraviti do vas.  Tako da bo kmet zaslužil za svoje delo pa da boste vi dobili dobro domačo zelenjavo in sadje. Kadar nas zanese, tako mislimo.  Čisto zares pa je naša prva naloga je, da vam omogočimo, da jeste boljšo hrano po dostopni ceni. Tu smo zaradi vas, ne zaradi kmetov (se pa mogoče sliši kar trdo, če si kmet pa tole bereš). Kar pa je dobro tudi za kmete. Res se trudimo, izumljamo solatne zabojčke pa dajemo bučke in kolerabice s polovično maržo, vse zato, da bi prodali čim več tega, s čimer je narava letos radodarna. Zato, da bi jim omogočili zanesljiv in čim večji odkup, tudi če ga nismo obljubili. Ker če odkupimo pridelek, ki ga bo drugače pobralo, preden ga kmet proda, bo lahko prodal ostale pridelke po nižji ceni – konec s koncem mora ujeti (da ne rečemo poštukati). Nikoli pa ne prodajamo pridelkov slabe kakovosti, tudi če jih kmetje imajo, ne da bi na to posebej opozorili (se nam je pa v zadnjih deževnih tednih to čisto prevečkrat zgodilo, da smo nehote pakirali slabe jagode in češnje, nam je bilo hudo žal).

Nauk tega odstavka je, kakorkoli razmišljamo, romantično bukolično ali čisto racionalno, vedno je koristno, če skušamo pojesti čimveč tega, kar kmetje imajo in čimmanj tega, kar moramo sredi sezone uvoziti. Koristno za danes pa tudi za jutri (čeprav jutri mogoče nikoli ne pride, da tako melanholično končamo).

Bučka, narezana na tanke rezance

žlica masla, bazilika, timijan in origano(suha ali še bolje sveža zelišča) česen sol, poper V ponvi segrejemo maslo in na njem premešamo, samo pogrejemo rezance iz bučk. Ostati morajo čvrsti. Dober tek!

Turki ne slove po silno zdravi kuhinji, o, po okusni pa! Kaj je to Kabak Mücveri? Google prevajalnik dela čudeže, razkriva skrivnosti

Turških bučnih polpetov

1/2 kg bučk (recimo 4 mlade bučke), 3 žlice moke, 2 jajci, 1 skodelica, zdrobljenega feta sira, manjša čebula, če je mlada, še bolje, 1 žlica mete (ali peteršilja, drobnjaka, koprca), poper in sol po okusu nekaj žlic olja

Grobo naribamo bučke, jih nasolimo in po 15 minutah ožmemo. Medtem stepemo jajca in jim primešamo moko,  zdrobljeno feto, nasekljana zelišča, sol in poper. Mešanici dodamo dobro ožete bučke.

Z žlico na segreti, z oljem pomaščeni ponvi oblikujemo polpete. V olju jih cvremo, če ne uporabljamo teflonske posode. Zapečene polpetke enkrat obrnemo. Na vsaki strani jih pečemo minuto ali dve, nato jih odcedimo na papirnati kuhinjski brisači. Jemo lahko tople ali hladne, že ohlajene lahko spet pogrejemo.

(čeprav Oddelek za smotrno izrabo zabojčkov ni dopisal dober tek, to vseeno želimo op. av.)

Od kod so naši zabojčki

Tole pisanje je mogoče malo manj pomembno kot nekoč, saj lahko vse informacije dobite ob samih pridelkih na spletni strani. Na kratko imamo takole: Vrbnjak pripelje še kar poln kombi iz Kuršincev, solate, pa bučk, kumar in peteršilja. Kersnikovi Urški so zrastle bučke (no, ne čisto same) pa seveda solata. Tudi  drugi Kersnik, Aleš iz Cerknice, posestvo Marof, je pripeljal solato pa kolerabice ter blitvo. Studnovi imajo že mladi krompir in nekaj kolerabic, solata pa tokrat tiho raste, da  je bo spet več prihodnji teden. Od Romane iz Horjula imamo spet solato (te je še vedno veliko), čebulo, česen in bučke (teh je kar naenkrat preveč).

Zgodba o jabolkih

Sredi tedna smo ugotovili, da so jabolka Gala, ki jih lahko dobimo, samo še iz Argentine, kar pa za zabojčkarji sploh ni sprejemljivo. Zato smo našli alternativo. Iz Tirolske so imeli samo še Zlati delišes, ki pa tudi dosega visoke cene (kaj čemo, poletje je tu, v dobrem mesecu bodo pa že domača Kasteličeva jabolka).

V tem tednu brez avstrijskih kmetov

V tem tednu smo prvič po dolgem času vse dobili na dom, nikamor šli. No, preko DGja smo dobili italijansko južno sadje pa tisto, česar pri nas še ni pa ste lahko dodatno naročili (korenje, čebula, tirolska jabolka). Vsega tega je tako malo, da se bili transport iz Gradca mnogo predrag (poleg tega pa je večina tega v vsakem primeru iz Italije)

Imate otroke, ki jedo v vrtcu?

Ker smo dobili kar nekaj pobud, da bi dali ponudbo za dostavo sadja in zelenjeve v vrtce, še vas sprašujemo, če imate mogoče otroka v vrtcu, kjer bi tudi radi vsaj kdaj pa kdaj jedli ekološko hrano. Ker v vrtcih sedaj zbirajo ponudbe za prihodnje leto, je čisto zadnji čas za take ideje. Če se vam zdi zanimiva, obvestite nas ali pa vrtec ali pa oboje. V septembru letu se bomo uredili, logistično, tako da bomo zmogli več dostavnih dni, kar je seveda pogoj za take ekspedicije.

Kam gredo zabojčki (za tiste srečneže, ki vam ni treba na morje)

Ugledane imamo paradižnike pa papriko, mogoče že prihodnji teden, pa vse to seveda ostaja, kar smo imeli doslej (recimo kolerabic je še precej(. S strahospoštovanjem čakamo zgodnje sadje, bojimo se prevoznih peripetij. Zgodnje fige so res krasna reč, figov džem tudi, a da bi jih pa kar na poti udžemili, to pa ni to (se pa zelo hitro zgodi).

Počitnice v prvi polovici avgusta

No, to je to, počitnice bodo v prvi polovici avgusta.

Naš račun še vedno enak, 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana) Sklic najdete na računu pa tudi na potrdilnem emailu. Oba sta pravilna, kateregakoli vzamete (sta pa različna).

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / Twitter / 051 499 396