Prispevki

 On

Za sončke in rožice in velike in male in sploh za vse

Za velike in male, polno okusnih pridelkov!

Zabojčkove sveže novice

Spet je nedelja, kot vsak teden, a to ni običajna nedelja. To je zadnja počitniška nedelja in že jutri bodo lahko sinčki sončki in hčerkice rožice uživale blagodati brezplačnega šolanja. Česar se sicer običajno ne vesele, svoboda je mnogo bolj privlačna. A nič ne de, odrasli vemo, kaj je dobro zanje!
Za odrasle in tudi za ne-odrasle je koristno tudi, če jedo dobro hrano (pri tem seveda namigujemo na vse, kar pride v Zelenih zabojčkih).
Tako smo navezali začetek šolskega leta in zabojčke, kar se na tak dan spodobi, tako da zdaj pa kar na sredo:

Lubenice

Lubenice rastejo v kosih, to vemo. Enkrat so male, okoli 1kg, spet  druge so orjaške. V tem tednu vemo, da jih bo nekaj okoli dobra dva kilograma, večina jih bo pa okoli 4 kg. Če boste naročili manjši kos, bo mogoče odrezan in zavit – da vas ne preseneti.

O trajnosti fig in breskev in nasploh vsega

Naše sadje je za pojest, ne za transport in skladiščenje. Včasih so že naši predniki izbrali take sorte, ki so jih lahko jedli z drevesa, ne pa vozili naokoli, še bolj pogosto pa niso imeli velike izbire sort in je pač narava dala tako sorto, ki je za jest (in ne za prevoz). Za povrh, poletno sadje je  sladko, česar se veselimo vsi živi. Tudi plesni in glive vseh sort. Pred njimi se najbolj učinkovito obranimo tako, da to sadje čimprej pojemo. Lahko ga shranimo tudi v hladilniku, kakšen dan ali dva ali tri, a to je to. Za konec pustimo lubenice, jabolka in tudi grozdje, to lepo počaka tudi na višji temperaturi.

A če pustite breskve, nektarine, fige na mizi, so lahko že naslednje jutro plesnive. Dobre so in nič strupene, zato jih imamo vsi radi – konec koncev take zares hočemo.

Sladka koruza

Saj smo povedali že pretekli teden, a ker je res dobra, je pač z velikih gorenjskih višin, povemo še enkrat: imamo sladko koruzo!

Dobre je že kar kuhana, v malce slani vodi, lahko z maslom ali tudi brez.

Jutra diše po jeseni

Če dovolj zgodaj vstanete, boste začutili jesenski zrak, obljubljamo vam. Da je jesen pred durmi, povedo tudi pridelki, zdaj imamo tudi že buče. Poleg buč pa seveda še veliko poletnih pridelkov, recimo:

Trenutno ne bo kruha z drožmi

Peki so zelo neugodno spremenili urnik peke kruha z drožmi, tako da ga nekaj časa ne bomo mogli dostaviti ne ob ponedeljkih ne ob četrtkih. Kar žalostno, kaj naj rečemo. Potrudili se bomo, da to nekako čimprej uredimo in boste lahko čimprej spet naročali in jedli tak kruh.

Ovce so šle na počitnice

Ovce v tem času počasi nehajo dajati mleko, takorekoč gredo na počitnice. Zato imamo še ovčji sir, ne pa več svežih pridelkov, kot sta ovčje mleko in ovčji jogurt.

V tem tednu se je oddelek razveselil pisanja tega pisemca, to se najbrž vidi. Upamo, da vas je navdihnilo, da boste takoj (ali pa vsaj do konca časa za naročanje, do torka opolnoči) naročili svoj zabojček, da polepšate prvi septembrski teden sebi in vsem tistim, ki bodo lahko jedli iz njega!

vaši, prvoseptembrsko razgreti zeleni zabojčkarji

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

 

Če ste taki, da sempatja tole preberete in nikoli nič ne naročite, nam je žal za vas (ker pridelki so boljši kot pisanje). Če ne marate ne tega pisanja ne ekoloških pridelkov, je najbolje, če se tule odjavite:

odjava s Svežih novic.