Spremni listič, 46. teden

Je tako, da je tale listič res pika na i našega tedna. No, mogoče ne ravno še pika, pika pride v četrtek zvečer, če so vsi zabojčki taki, kot morajo biti, in je dostava uspešna. Tale listič je tako le del telesa i-ja. In tako vedno nastrada, saj je njegovo rojstvo stisnjeno med administrativna dela ter samo pakiranje, nekje vmes mora nastati (in ker imamo veliko oddelkov pa malo ljudi, vsi počnemo skoraj vse, eni še bolj). Ampak brez njega pa ni tedna.

Zeljna solata z rozinami in jabolki
Zelje ni najbolj omiljena hrana otrok, argument zdravja pri njih v glavnem ne zaleže. Tako so veseli, če zelje zamaskirate z rozinami ter sadjem, recimo:
Zeljna solata z jabolki in skuto
pol zeljne glave, 15 dag zrnaste skute, 2 limoni, 2 žlički medu, pol kg korenja, 2 kisli jabolki, 4 žlice rozin, poper, sol.
Zelje očistimo in tanko narežemo ali naribamo. Solimo. Limoni ožamemo. Skuto, polovico limoninega soka in med zmešamo. Začinimo s soljo in poprom.Rozine oplaknemo. Korenje ostrgamo in narežemo na tanka kolesca, jabolkoma izrežemo peščišče in ju narežemo na tanke krhlje. Oboje pokapamo s preostalim limoninim sokom. Zelje, jabolka in korenje zmešamo. Dodamo rozine in prelijemo s skutinim dresingom. Zmešamo in za 15 minut postavimo na hladno. [tole smo vzeli s portala rtvslo.si, ker je bila ura res pozna, tiskar pa živčno prestopa, ker želi listič od nas dobiti pa nismo imeli časa pretipkati].
Kot vedno velja, da narezana zelenjava hitro oksidira in zategatelj izgublja svoje zdravilne učinke, zato je najbolje, da jo pojeste kar takoj, ko jo narežete (in zato je mi ne režemo, če se le da- seveda pa je mogoče huje, če je narezana na drobno).
Več zeljnih receptov na našem blogu, je tak zeljni teden.

Odkod je kaj
Alojz Kastelic, Mirna Peč, opal, topaz // Demeter kmetija Purgaj, jonagold in idared // Romana Jarc Sečnik, Horjul, radič tržaški solatnik, mešani radič, zelje, ohrovt  // Janez Retar, Gozd Reka, blitva, čebula,  česen,  koleraba, rdeča pesa, redkvice, buče golice // Kersnik, Cerknica,  špinača, repa // Studen, orehi, kislo zelje  // Fras,  Ankaran, kivi // Marko Reja, Goriška Brda, deluxe kaki in tudi drugovrstni kaki, hruškice pitoralke // Milena Šlosel, Brkini, daikon // Joži Nered (in njen mož), Begunje, krompir, pesa, čebula
Na lovu
Še vedno smo zgolj zelenjadarji in sadjarji, torej to lovimo po naših krajih. Kdaj pa kdaj se kakšen kmet oglasi, da ima še to in ono. Tako je pred mesecem Joži Neredova iz Begunj pri Cerknici poklicala, da ima, takole čez palec, še tono zelenjave, gomoljev raznih vrst. In ker mi za Joži še nismo slišali, smo aktivirali bonitetne hiše (aka druge kmete), da so nam povedali, da je Joži fajn in da lahko brez strahu od nje jemo. Seveda ima tudi certifikat in vse kar je potrebno, brez tega ni nič, a priporočilo kmetov, ki jim zaupamo, najbolj šteje. (se je že zgodilo, da takega priporočila nismo mogli dobiti in nič ni bilo s poslom. Nam je fajn, da smo trdno prepričani v ekološkost vsega, kar prodamo.). No, sedaj nam je hišnih zalog je zmanjkalo, vpregli smo našega Korenčka in šli na službeno pot. Lepši del našega dela je to, verjemite. In da ne hodimo zaman, smo  šli v Begunje pri Cerknici, od tam h Kersniku v Cerknico po njegovo tedenski pridelek (ki je trenutno bolj majhen, zima je tu), potem smo pa, že polno otovorjeni, našega Korenčka še domov na Bloke peljali, pogledat Ano Premru in njene. Od Ane je bil tudi korenček preteklega tedna, se nam je prav na hitro posušil in postal tak gumijast, gre nazaj, ga bodo vesele kravice. In ker bi moralo to vse v prihodnjiku pisati (ker listič nastaja v torek ponoči, pot pa bo v sredo zjutraj), bomo tole v pogojnik dali: če bo vse po sreči, bomo to pot tudi ovekovečili, da vidite te naše kmete (pa še sončno bo, hura za službene poti!).

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / Twitter / 051 499 396