Listek iz zabojčka 18 (2013)

PROPAD ALI RAZPAD? RES MORA BITI TAKO SLABO? JE TO ZAČETEK KONCA?
Tako, za okus smo nabrali nekaj naslovov, ki bi jih mogoče lokalni rumeni tisk objavil (če bi bili dovolj veliki, pomembni, take reči). No, ker pa niso oni, moramo kar sami.
V preteklem tednu smo imeli težave s kakovostjo solate. In blitve. In krompir pred dvema tednoma je bil črn. Mogoče celo nekaj blitve. In pa črviv ohrovt kar dvakrat zapored. Vsega tega čisto preveč za resne zabojčkarje. (Sicer je bilo ostalih 29 vrst zelenjave v redu, a seveda šteje to, kar ni bilo.) Mogoče je celo kdo pomislil Ali to delajo nalašč? Gotovo pa nihče ni bil vesel, ko je dobil take pridelke. Vsaj ena naročnica je bila tako slabe volje, da sploh ne bo več naročila (in čisto jo razumemo, prvič naroči in dobi rumeno blitvo in uvelo solato, ni da bi še enkrat to počel).
Skratka, vse skupaj je zelo resno in ne bi radi ponovili takšnega tedna.
Že odkar smo (in kmalu bomo imeli 200. teden, nekaj smo se že naučili), smo v tej dilemi: ali zavrniti vsako sumljivo pošiljko (ker solate še ni uvela, a zdi se, da mogoče v enem dnevu bo; blitva je čisto malo sem in tja rumena) ali pa jo zložiti v zabojčke in nato dopisati popust nanjo. A kaj je za koga sprejemljivo – je to uvelo, obtolčeno, celo malce gnilo? Kolikšen popust je primeren, toliko, kolikor je vrednost užitnega? Malce več zaradi umetniškega vtisa in nevšečnosti? Če naredimo tako, boste še vedno prejeli tudi slabšo zelenjavo, a po nižji ceni in skoraj vedno vso, ki ste jo naročili (ne pa take).
Ali pa vse skupaj zavrniti – vi namreč nimate časa vsega prebirati in sortirati? V tem primeru bodo v zabojčkih nekoliko bolj pogosto kot doslej manjkali določeni pridelki (če jih bomo na vhodu zavrnili kot neprimerne), pa kmetje bodo seveda nekoliko bolj nervozni. Ali pa natančni (ali pa kar oboje, hmm).
Odgovora ne vemo, po resnici povemo, a bliže nam je druga pot. Je sicer malce bolj radikalna, a verjetno prinaša dolgoročno boljše rezultate.

Rižota s koprivami in šparglji
1/2 kg špargljev, vršičke ločimo od stebelc; 5 strokov česna; 200 g narezanih listov mladih kopriv; 2 žlici oljčega olja; 2 žlici masla; 1 majhna čebula; 1 skodelica riža za rižote (okrogel, arborio); 1 dcl belega suhega vina; sol in poper; 40 g naribanega parmezana Stebelca špargljev do mehkega skuhamo skupaj s stroki česna. Vodo prihranimo za rižoto, stebelca pa zmeljeno s paličnim mešalnikom. Na olju posteklenimo čebulo, dodamo riž in ga pražimo, da postane prosojen. Prilijemo vino, počakamo, da povre in rižu prilijemo vodo, v kateri so se prej kuhali šparglji. Rižota se počasi kuhlja, med občasnim mešanjem ji prilivamo vodo, da bo res sočna. Po 15 minutah kuhanja dodamo narezane liste kopriv, premešamo in kuhamo, da je riž kuhan, a še čvrst. Vmešamo še špargljev pire. V posebni kozici na olju popečemo vršičke špargljev. Vmešamo jih v rižoto, ki ji dodamo še maslo, parmezan, poper in sol po okusu. Rižota mora biti sočna, da iz nje mezi. V ta namen raje dodamo še malček vode, saj jo riž ob ohlajanju popije. Serviramo potreseno s parmezanom, takoj.

Od kje je kaj: Tovornik, Reštanj (to je blizu Brestanice): por. Retar, Gozd Reka – česen, čemaž, koprive, regrat. Studen, Obrije: mladi česen, radič, petina špargljev. Rogelj, Kranj, preostali šparglji. Tovornik Majda Temnik – kalčki; Romana Jarc Sečnik – sadike, radič verona, regrat. Kersnik: regrat, koprive.

Regrat je že pobegnil v cvet, razen na bolj hladnih koncih, od tam je ta teden. Jagode, ki se jih zeeelo veselimo, bodo podobno kot vse ostalo to leto nekoliko kasneje, pričakujemo jih okoli 20. maja. Kot vedno, začnemo s Kerinovimi. Prva dostava sadik je tudi za nami (predvsem solate), v maju in juniju nas čakajo še sadike, tiste, ki jih sadimo v maju in juniju, jasno.

Kmetje so kar nervozni, letos vse zamuja nekaj tednov in kmet, ki ima prepozno zelenjavo, jo bo prodal manj in ceneje. Veletrgovci bodo namreč nakupili zgodnjo zelenjavo v tujini in čez nekaj tednov domača (čeprav domača) ne bo več tako zanimiva.

Prihodnji teden bo dostava spet kot običajno, v četrtek in v ponedeljek.

Končno. Trajnik (čisto točno: direktna obremenitev) je tu! Če si ga želite, na spletni strani je objavljen obrazec, ki ga potrebujemo, da lahko to izvedemo. Tam so tudi Splošni pogoji s SEPA direktno bremenitvijo. Več informacij še sledi (večkrat, upamo, da nam bo vsem olajšalo življenje).

Kmalu bo maj in z majem prihaja Dan odprtega zabojčka. Letos kot vedno zadnjo soboto v maju, 25. maja, na kmetiji Studen.

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa.

Obiščite nas, pišite nam, pokličite nas, nasploh vse nam povejte:

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396

 In potem si privoščimo nekaj praznine, kajti to je res čisto vse, kar nam danes leži na duši.

Lep vikend vam želimo, vaši zabojčkarji.