Šparglji

O nenavadni zelenjavi, ki čudno odišavi urin, a jo imamo vseeno radi
Delikatesna zelenjava z izjemnim, posebnim okusom, ki pa je v največji meri odvisen od kakovosti pridelave – kaj je to? No, verjetno je odgovorov toliko, kot je vrst zelenjave, a Wikipedija pravi takole o špargljih (tako se namreč začne njihov opis). Tudi beluši jim rečemo, po znanstveno, no, po latinsko, pa Asparagus officinalis. Kdo ve zakaj so bili včasih uvrščeni v družino lilijevk (skupaj s česnom in čebulo), no, danes jim pripada čisto samosvoje mesto med beluševkami, sicer pa se s takšno formalno preuredbo niso prav nič spremenili.

Še vedno so prav takšni, kot so jih imeli že pred 2000 leti radi v Mali Aziji: predvsem okusni na svoj špargljast način, pa enostavni za uporabo in zdravi. Žal tudi zelo sezonski: najprej pridejo divji – tisti s Krasa in Primorske, dolgi in tanki – za petami so jim gojeni šparglji – bolj debeli, a tudi malce manj aromatični – potem pa hop, obrneš se, in jih nekje v sredini junija že ni več.

Po prekrokani noči se priležejo šparglji
Zato je treba s šparglji pohiteti: če vas ne prepričata svojevrsten okus, nizkokaloričnost (en povprečno velik špargelj vsebuje približno 4 kalorije, prav zares) in enostavnost priprave, vas bo pa, malo za šalo malo zares, nekaj let stara raziskava iz Journal of Food Science. V njej pravijo, da uživanje špargljev preprečuje neprijetno počutje po prekrokani noči. Vsebnost in razmerje določenih aminokislin in mineralov v ekstraktu špargljev naj bi blažila mačka in pomagala jetrom, da si opomorejo od toksinov (kar zanje alkohol je).

Kaj pa rak, ali šparglji pomagajo tudi tu?
Tako so se spraševali drugi raziskovalci, kar nekaj jih je bilo. Na Kitajskem so na primer ugotovili, da šparglji vsebujejo posebno snov, poimenovali so jo asparanin A, ki ovira rast rakavih celic v jetrih (predvidevajo pa ,da tudi v drugih tkivih in organih), v nekaterih primerih pa je dotična snov rakave celice celo uničila. Šparglji vsebujejo tudi glutation, za katerega je protirakavo delovanje potrdil ameriški Inštitut za preprečevanje raka (Institute for Cancer Prevention), menda pa ima glutation tudi protivirusno delovanje. In še nekaj imajo šparglji, kar dokazano pomaga pri preprečevanju raka: dobro razmerje vitamina B6 in folne kisline, to kombinacijo so v članku iz The Journal of the American Medical Association označili za zmagovalno pri prevenitivi za pljučnega raka – tveganje se je pri uživalcih zmanjšalo za celi dve tretjini.

Proti notranjim vnetjem in oksidativnem stresu
Takšne in podobne raziskave so o špargljih oziroma snoveh v njih razkrile še marsikaj. Na primer, da imajo saponini v njih močno antioksidativno in protivnetno delovanje. Za svojega so ga tu spet takoj vzeli onkologi, ker naj bi bile mnoge oblike raka povezane prav s kroničnim oksidativnim stresom (ki ga blažijo antioksidanti) in notranjimi vnetji (ki jih blažijo snovi s protivnetnim delovanjem). Seveda pa so šparglji iz istih razlogov dobri še za marsikaj, na primer proti artritisu in revmi, ki sta tudi posledica notranjih vnetij.

Želite biti zdrava nosečnica?
Dobri so tudi za nosečnice, mnoge danes že kar preventivno jemljejo sintetične pripravke folne kisline še preden sploh zanosijo (da bo otrok zdrav, da se bo njegov živčni sistem ustrezno razvil, itd.), pa za to verjetno ni prav trdne podlage (menda bi človeštvo sicer že zdavno izumrlo). Šparglji vsebujejo veliko folne kisline, pa ne sintetične, ampak takšne v naravni obliki (veliko je vsebuje tudi vsa temnolistna zelenjava, pa stročnice in azijska listnata zelenjava – priporočamo vsem nosečnicam!).

Žena, ki ima na stotine mož
Še veliko, veliko več ve o špargljih povedati indijska ayurveda, kjer šparglji niso šparglji in tudi niso beluši, ampak so shatavari – žena s stoterimi možmi (s tem so verjetno pač hoteli nakazati na stotere načine njihove uporabnosti). Oni sicer uporabljajo drugačne šparglje kot mi, takšne, ki zrastejo tudi do dva metra v višino, vrste Asparagus racemosus, pa tudi uporabljajo jih drugače. Za mlade brste, ki kukajo iz zemlje (to so ti, ki jih dobimo v zabojčkih, mečemo v krop in imamo nasploh za specialiteto v Evropi) se v Indiji prav nič dosti ne menijo, bolj ljubi so jim podzemni gomolji, ki jih sušijo in meljejo v prah, ki ima stotere načine uporabe (no, verjetno ne zares, a sliši se bolj poetično kot kakšna natačna številka). Na tak način se ayurveda s šparglji loti živčnih motenj, resnejših vnetij prebavil, prebavnih težav, splošne šibkosti, pomanjkanja mleka pri mladih materah in še česa. Cel kup teh učinkovanj so zabeležili tudi znanstveniki na indijskih raziskovalnih inštitutih, tako da je vse skupaj še bolj zares.

Opozorilo
Seveda to ne pomeni: »Imate resno kronično vnetje črevesa? Trpite za hudo živčno boleznijo? Se vas loteva rak? Nič lažjega, jejte šparglje!« Ne, ne, ko je bolezen tu, je potrebno še kaj več kot naročanje zelenih zabojčkov in uživanje v dobri, zdravi hrani – a za preventivo in zdravo vitalnost, za to so šparglji odlični.

Opozorilo 2 (drobni tisk)
Po uživanju špargljev zna vaš urin rahlo neprijetno zadišati, no, po špargljih pač. Nič hudega, pomembno je le, da se ne ustrašite, da ste staknili kakšno čudno bolezen ali hudo vnetje sečil, ampak šparglje lepo mirno, brez skrbi jeste naprej, dokler jih ne zmanjka oziroma je sezona mimo.

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/12/121226101227.htm (o mačku)

http://www.naturalnews.com/034522_asparagus_cancer_prevention.html (o protirakavem delovanju)

http://en.wikipedia.org/wiki/Asparagus_racemosus#Uses (šparglji v ajurvedi)

http://www.parentingweekly.com/pregnancy/breathingspace/vol25/pregnancy_health_fitness.asp