Prispevki

 On

Spremni listič, 27. teden

Ob napol počitniških obratih (dobesedno, kajti približno pol naročnic in naročnikov je daleč od zabojčkov) načeloma z lahkoto napolnimo zelene zabojček. Imamo pa druge skrbi. Trenutno je zelenjave preveč, tako da skrbno premišljujemo, pri kom bomo vzeli tisto zelenjavo, ki jo rabimo (in rabimo jo manj kot maja, ko domače skoraj ni bilo). Po eni strani si želimo vzeti pri vsakem od naših kmetov po malo, da breme neprodanega razdelimo med vse približno enako, da ne rečemo pravično. Po drugi strani razmišljamo o tem, kako znižati stroške dostave za kmeta, torej da bi vsak kmet pripeljal čim več ali pa kombiniral z ostalimi kmeti iz istega konca, tako da se ne bi prazni kombiji vozili sem ter tja (ni dobro za kmeta, ni dobro za okolje, ni dobro za zabojčkarje).

Tudi pisalni navdih je na čisto počasnih obratih, tako kar recept in lepe želje za vas tudi za ta teden in to je to.

Recept pa je čisto poletni:

Tzatziki (grško τζατζίκι) je osvežujoča poletna grška jed iz odcejenega jogurta, kumar, česna… Jemo ga samega s kruhom in kakšno olivico ali pa ob mesu na žaru.

250 g odcejenega jogurta (ali prepasirane puste skute z navadnim jogurtom, če ne marate odcejanja skozi fine tkanine) (lahko pa tudi grškega jogurta Fage), kumarica, česen, olivno olje, malo limoninega soka ali kisa, koper, sol, poper po okusu.

Drobno naribamo kumaro, jo nasolimo in iztisnemo tekočino. Stisnemo česen in vse sestavine zmešamo v gost, kremast namaz, ki bo še boljši, če malo počiva na hladnem, odličen pa je tudi kar takoj.

Če se poletno dolgočasite, pišite nam, obiščite naš blog pa facebook, take reči, da vam ne bo dolgčas. (tu je bil prej prazen prostor, pa smo dodali tole, ni več prazno pa še tak poudarek je, mar ne?).

Takle je v tem tednu

Od Studnov kot načrtovano v tem tednu skoraj vso solato in mladi krompir, od Romane Jarčeve kifeljčar, kitajsko zelje, koprive in bučke, od Aleša Kersnika blitvo, kolerabo, česen in korenje, del korenja tudi od Retarjevih, listnati ohrovt od Danija Kovačiča, od Urške Kersnikove pa prav dolg spisek (bučke, korenje, kumare, mlada čebula, paprika pekoča, rdeča pesa, stročji fižol, peteršilj). Černelič je pripeljal paprike, kumar pa ne, saj so jih vse vse napadle hude uši in jih imajo prav zase (adijo, černeličeve  kumare za dva meseca, trda je kmetska). Imeli smo tudi prav lep načrt in hvalili smo se, da bomo imeli Frasov paradižnik, pa se je ta sfižil zaradi komunikacijsko-logističnih težav, tako da smo zadnji hip dobili paradižnike iz Italije. Fras ni bil vesel, mi nismo bili veseli, pa žal ni šlo drugače. Še ribeza, rdečega in črnega, smo dobili od Bregarja.

Kaj iščemo (torej si želimo)

Manjka domače sadja, zgodnje hruške pa breskve, nektarine, tega ni dovolj. Nadejamo se mini lubenic in zgodnjih jabolk, ribeza bo pa počasi zmanjkalo (že dolgo ga jemo). Zgodnjih fig ne bo, saj jih je dež napojil in so razpokale (saj če se spomnimo lanskih peripetij s temi figami, nam gre sedaj na smeh, tedaj pa ne, so čisto preobčutljive za kakršenkoli prevoz – toplo priporočamo, da si najdete svoje drevo in se jih tam do sitega najeste). Prihaja sezona stročjega fižola, veliko naj bi ga bilo v prihodnjih tednih. Celo na Blokah je že skopnel sneg in krompir čisto počasi raste (o korenjejedem medvedu pa še ni sledu, upamo, da si bo našel drugo hrano kot naš korenček – se spomnite, lanski ga je premamil).

Večji prostori, boljša hrana

Zabojčkarji se  v avgustu selimo v lepše, večje in sploh boljše prostore. Sedaj so v njih še zidarji pa vodovodarji pa taki mojstri, med našim poletnim dopustom pa ga zasedemo zabojčkarji pa namontiramo police, delovne mize, tehtnice, zabojčke seveda in vse to, kar  še rabimo za uspešno delo. In potem smo pripravljeni na vročo jesen (mogoče naredimo pa še veliko otvoritveno zabavo s plesalkami, govorom in ognjemetom, kot se spodobi).

Počitnice v prvi polovici avgusta

No, to je to, počitnice bodo v prvi polovici avgusta. Nobenih zabojčkov, nič drugega.

Naš račun še vedno enak, 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana) Sklic najdete na računu pa tudi na potrdilnem emailu. Oba sta pravilna, kateregakoli vzamete (sta pa različna).

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / Twitter / 051 499 396

V: